Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Γάζα όπως Γκουέρνικα

Αποστροφή και αποτροπιασμό προκαλούν για άλλη μια φορά στον κόσμο τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, εγκλήματα που τελούνται υπό την ανοχή και την υποκριτική σιωπή των διαπρύσιων «ιεροκηρύκων» του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε Ευρώπη και Αμερική.
Μια υπέρτερη, αφηνιασμένη πολεμική μηχανή εκτονώνει με αποκρουστική βαναυσότητα την κτηνώδη δύναμή της μέσα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, σε στενούς δρόμους και ανυπεράσπιστους άμαχους, στοχεύοντας και ισοπεδώνοντας αδιάκριτα ό,τι βρεθεί στον δρόμο της: σπίτια, παιδιά, σχολεία, νοσοκομεία. Κάτω από την καθοδήγηση της πολεμοκάπηλης, στρατοκρατικής ηγεσίας της, που τελεί σχεδόν σε παράκρουση, έχει επιδείξει μέχρι τώρα τη μέγιστη ασέβεια στους κανόνες και την ηθική του πολέμου εξαπολύοντας εκστρατεία σκληρής συλλογικής τιμωρίας και ανηλεών αντιποίνων ενάντια σε άοπλους αμάχους για να εκδικηθεί τις «τυφλές» ρουκέτες των μαχητών της Χαμάς.
Όμως η πολιορκημένη Γάζα, παρά την ακατάσχετη αιμορραγία των ανοιχτών πληγών της, κρατά ψηλά τη σημαία της αντίστασης. Κρατά αλύγιστη τη θέληση του παλαιστινιακού λαού για την εκπλήρωση του εθνικού πεπρωμένου του, τη θεμελίωση της ανεξάρτητης, κυρίαρχης πατρίδας του, γίνεται η προμετωπίδα του διαχρονικού αγώνα για την υπεράσπιση και τον σεβασμό της πιο θεμελιώδους αξίας: της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Βομβάρδισαν νοσοκομείο

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό στοχοποίησης μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ισραηλινά άρματα έπληξαν χθες με οβίδες νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70, απ' τους οποίους οι 20 είναι μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις ισραηλινές οβίδες χτυπήθηκε ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου των «Μαρτύρων αλ Άκσα», στην κεντρική περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον όροφο αυτό στεγάζονται μονάδα μια εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. Άλλες οβίδες έπεσαν γύρω από το νοσοκομείο αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, είναι το τρίτο νοσοκομείο στη Γάζα που δέχεται επίθεση αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, πριν τέσσερις ημέρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του καναλιού, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρκ Ρεγκέβ υποστήριξε πως «επιτρέπεται να χτυπήσουμε στόχους εκεί που η πολεμική μηχανή της Χαμάς συνηθίζει να κρύβει ρουκέτες»...

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να καλύπτεται… Εμείς δεν στοχεύουμε αμάχους», ισχυρίστηκε με κυνισμό ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο αραβικό κανάλι. «Είναι επαγγελματίες ψεύτες και δολοφόνοι», απάντησε με τη σειρά του ο διευθυντής του νοσοκομείου δρ Μεντχάντ Αμπάς.

Το τελευταίο 24ωρο οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους από πυρά αρμάτων μάχης στη Σετζάγια, την ανατολική συνοικία της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε άγρια την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 73 άνθρωποι, άμαχοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, πριν από 14 ημέρες, έχουν σκοτωθεί συνολικά 532 Παλαιστίνιοι, ενώ από ισραηλινής πλευρά οι νεκροί είναι 18 στρατιώτες και δύο άμαχοι.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και μουσουλμανικών κρατών. Η Νάβι Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Πένθος και απεργία στη Δυτική Όχθη


Στο μεταξύ, η κατεχόμενη Δυτική Όχθη παρέλυσε χθες από τη γενική απεργία που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στη σφυροκοπούμενη Γάζα. Η Παλαιστίνη έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος για τους τουλάχιστον 140 νεκρούς των ανηλεών βομβαρδισμών της Κυριακής, οι 70 από τους οποίους σκοτώθηκαν στη συνοικία Σετζάγια. «Αυτό που έκαναν οι δυνάμεις κατοχής είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αυτοί που το διέπραξαν πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Tο κάλεσμα για την απεργία απεύθυναν τα παλαιστινιακά συνδικάτα και πολλά ισλαμιστικά κινήματα, πριν λάβει την επίσημη υποστήριξη της ΟΑΠ και του Μαχμούτ Αμπάς. Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, τα καταστήματα, οι αγορές και τα δημόσια κτήρια δεν λειτούργησαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας. Τη νύχτα της Κυριακής περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ραμάλα, ενώ συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε και στη Ναμπλούς.

Ρωσία: Να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα

Άμεση και συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε χθες η Ρωσία, προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.

«Η κατάσταση έχει πραγματικά επιδεινωθεί. Το εύρος των απωλειών και της καταστροφής που έχει υποστεί ο πληθυσμός της Γάζας απαιτούν άμεση, συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα επανέλαβε την υποστήριξή της στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και δεσμεύτηκε ότι "θα συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της κρίσης και σταδιακή εξομάλυνση".avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: