Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΠΑΣΟΚ: «Αφού το λέει το Μνημόνιο...»

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Διαβεβαιώσεις πιστού στρατιώτη στις μνημονιακές δεσμεύσεις έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το «διακριτό στίγμα» που επιχειρούσε τις προηγούμενες μέρες να εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη σε ό,τι αφορά στη σχέση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ήταν μια φαρσοκωμωδία, που εξυπηρετούσε άλλου είδους σκοπιμότητες και που δεν άπτονται της εφαρμογής των απαιτήσεων των δανειστών και της τρόικας.

Μετά το «εποικοδομητικό» τετ α τετ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το μήνυμα που εξέπεμπαν, εντός και εκτός συνόρων, τα επιτελεία των δύο κομμάτων είναι η διαφύλαξη της «πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας». Μάλιστα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν, στον απόηχο των «διαφωνιών» και των δημόσιων αντεγκλήσεων πράσινων στελεχών και γαλάζιων υπουργών τις προηγούμενες ημέρες, ότι «όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν».
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου υπογράμμιζαν μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο αρχηγοί στο Μαξίμου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγική αμφιταλάντευση» και υπενθύμιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω του από την αρχή όλο το βάρος της κρίσης», γεγονός που ερμηνεύεται ως αυτοκριτική και έμμεση αποδοχή των συστάσεων που είχε κάνει διαρρέοντας τη δυσαρέσκειά του το μέγαρο Μαξίμου για τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σήκωναν πράσινα στελέχη κατά γαλάζιων υπουργών με αιχμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία εφαρμογής της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η οποία θα οδηγήσει σε 6.500 επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων εντός του τρέχοντος.
Επιθυμία και των δύο εταίρων είναι το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την τρόικα ώς το Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται το «μήνυμα ελήφθη», καθώς στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούσαν ότι «το παρατραβήξαμε» με την αξιολόγηση.
Απολύσεις με... ευαισθησία
Το ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω του, πλέον, τις καταγγελίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εμμονές στις απολύσεις» και όπως δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτης Ρήγας (real fm), «η διαφωνία μας ευθύς εξαρχής είχε να κάνει με τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Αναγκαστικά, όμως, θα δεχθούμε τις 15.000 απολύσεις, οι οποίες αποτελούν μνημονιακή δέσμευση». Πρόσθεσε ακόμη πως «οι 6.500 απολύσεις, από τη στιγμή που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι από πού θα προκύψουν. Υπάρχουν αρκετές πηγές που δεν έχουμε εξαντλήσει» και κατέληξε ότι «αυτά θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη και θα πρέπει το υπουργείο να μας πει από πού θα προκύψουν οι 6.500 απολύσεις».
Στο πλαίσιο αυτό για την προώθηση των απολύσεων, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι το υπουργείο «επεξεργάζεται περαιτέρω βελτιώσεις» και έκανε λόγο για σύστημα αξιολόγησης με «την απαραίτητη ευελιξία».
Την ίδια ώρα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι παίρνουν τα μηνύματα της κοινωνίας για «αλλαγή σελίδας» και «βελτιώσεις» στη μνημονιακή πολιτική με «κοινωνική ευαισθησία».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: