Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, επανέλαβε «με τον πλέον αυστηρό τρόπο» την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο.
Εύθραυστη υπόθεση η εκεχειρία στη Γάζα
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να σταματήσει το λουτρό αίματος στην περιοχή, οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς κήρυξαν χθες (Κυριακή) το μεσημέρι, νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, λίγες ώρες αφότου οι συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ άρχισαν εκ νέου.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια. Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να βάλλει εναντίον μας, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι «απαραίτητα» για την προστασία του ισραηλινού λαού.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει το πρωί της Κυριακής ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς αγνόησαν το αίτημα του ΟΗΕ να τηρηθεί ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών κι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ, συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι. Υπενθυμίζεται πως το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζεται η εκεχειρία, ωστόσο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής ακούστηκαν πυρά από βαρέα όπλα εντός της Γάζας, ενώ σειρήνες ήχησαν στις ισραηλινές κοινότητες κοντά στην περιοχή των συνόρων.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας κάνουν λόγο για 1.031 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στον θύλακα, ενώ υπάρχουν 6.233 τραυματίες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
www.efsyn.

Δεν υπάρχουν σχόλια: