Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως όρο την… επιβίωσή του

Η πρεμούρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να βρεθούν πάση θυσία οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ευεξήγητη. Είναι άλλωστε και ένας από τους όρους που έβαλε στο τραπέζι η αντιπροσωπεία του κόμματος στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα της Κεντροαριστεράς. Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Το επισήμως διατυπωμένο σκεπτικό είναι για να μην υπονομευτεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, όχι βεβαίως από αυτή καθεαυτή την εκλογική διαδικασία, αλλά από ένα αποτέλεσμα που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή της διακυβέρνησης.
Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται ούτε για το μέλλον της χώρας - δεν είναι ανόητοι, ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη - ούτε όμως και για το αύριο της παράταξής τους – δεν είναι αφελείς για να πιστέψουν ότι θα ανακάμψει σύντομα. Νοιάζονται σίγουρα για το δικό τους μέλλον. Μπορεί να μιλούν για τη σταθερότητα της χώρας, που ισχυρίζονται πως περνάει μέσα από τη μακροημέρευση της παρούσας κυβέρνησης, αυτό πάντως που τους ενδιαφέρει είναι να καθυστερήσουν την ώρα της αποχώρησής τους από το προσκήνιο. Βεβαίως και μ’ αυτήν την ιδέα έχουν συμφιλιωθεί -είπαμε, ούτε ανόητοι ούτε αφελείς είναι-, ωστόσο προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να καμουφλάρουν τις ευθύνες τους στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα για τα οποία θα χρειαστεί να απολογηθούν πρώτα σε πολιτικό επίπεδο, στη συνέχεια και σε άλλα, εφόσον βεβαίως προκύψουν στοιχεία και ενδείξεις για προβληματικές ως προς τη νομιμότητά τους αποφάσεις.

Επειδή εκτιμούν ότι μια διαφορετικού προσανατολισμού κυβέρνηση θα επιχειρήσει, και για λόγους στοιχειώδους αυτοπροστασίας και για να μεταφέρει το βάρος από πάνω της στους προηγούμενους, να λειτουργήσει, θέλει-δεν θέλει, αντισυστημικά, φοβούνται ότι ορισμένες από τις κρίσιμες επιλογές τους που παρουσιάστηκαν ως αναγκαίες θα φωτιστούν από άλλη γωνία. Καραδοκεί η πιθανότητα να έρθουν στην επιφάνεια πράγματα τα οποία θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν πειστικά. Με την ευκαιρία, και προς ενίσχυση του ισχυρισμού μας, θυμίζουμε ότι μία από τις κατηγορίες που έχουν εκτοξεύσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ονειρεύεται να στήσει ένα «νέο βρόμικο 1989».

Του Τάσου Παππά
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: