Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στο σκοτάδι 350.000 νοικοκυριά

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η ενεργειακή φτώχεια, καθώς 350.000 νοικοκυριά μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Oι εντολές αποσύνδεσης αυξήθηκαν κατά 15% από πέρυσι και κατά 75% από το 2009, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν σπίτια και εξοχικά. Έξι στους δέκα καταναλωτές επανασυνδέονται άμεσα ύστερα από διακανονισμό, ενώ 35.000 νοικοκυριά καταφεύγουν στη λύση της παράνομης επανασύνδεσης για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
Τα στοιχεία που έκανε γνωστά χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Γιώργος Κόλλιας, καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, αλλά και κυρίως τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Στις 350.000 έχουν ανέβη πια τον χρόνο οι διακοπές παροχής ρεύματος που κάνει κατόπιν εντολής της ΔΕΗ η θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ. Από τις 350.000 διακοπές, οι 210.000 αφορούν σε νοικοκυριά και οι υπόλοιπες 140.000 σε μικρές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή, από τις 350.000 διακοπές, οι 210.000 επανασυνδέονται καθώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι οφειλέτες κάνουν ρύθμιση των χρεών τους στη ΔΕΗ.
Το πλέον, όμως, ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κόλια, ότι περίπου 30.000 με 35.000 καταναλωτές ετησίως επιδιώκουν παράνομα και αυθαίρετα να επανασυνδέσουν το ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Όπως αναφέρει, διάφορες ενώσεις παρασύρουν τους καταναλωτές παραπλανώντας τους πως θα γλιτώσουν τους λογαριασμούς και τα τέλη επανασύνδεσης. Μάλιστα, οι ίδιες αυτές ενώσεις έχουν και ηλεκτρολόγους που κάνουν τη δουλειά της παράνομης παροχής ρεύματος. «Όσοι μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν γλιτώνουν τους λογαριασμούς, καθώς εντοπίζονται και πληρώνουν όσα χρωστούν» κατέληξαν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: