Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Θαπατέρο: Η Μέρκελ με έστειλε στο ΔΝΤ… Της απάντησα άμεσα και ξεκάθαρα: “Όχι”!

Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω προληπτικό δάνειο 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ ενώ άλλα 85 θα πήγαιναν στην Ιταλία… Η απάντηση μου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: Όχι… Η Μέρκελ δέχτηκε την απάντηση και μετά πίεσαν όλοι την Ιταλία να πάρει πακέτο στήριξης“.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο στην αυτοβιογραφία του με τίτλο “El Dilema” (Το Δίλημμα) που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.
Το πρακτορείο Reuters προδημοσιεύει σήμερα ορισμένα αποσπάσματα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος αναφερόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2011, η Μέρκελ αφότου του ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, δεν επανήλθε, αλλά αντ’ αυτού συνέχισε να πιέζει το Σίλβιο Μπερλουσκόνι (τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας) να πάρει πακέτο στήριξης αλλά και τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου...
να μην κάνει το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο πρόγραμμα στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει ο Θαπατέρο η “αιφνιδιαστική πρόταση” της Γερμανίδας καγκελαρίου ήρθε μόλις λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία. Εκλογές τις οποίες ο Θαπατέρο έχασε.
Υπήρχε αυτό το αίσθημα της πλήρους ανικανότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων μπροστά στις αγορές“, γράφει ο Θαπατέρο.
Όπως λέει επέμεινε ότι η Ισπανία μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μόνη της ενώ υποστηρίζει ότι οι οικονομολόγοι ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους σχετικά με την Ισπανία.
Επιμένει ότι λέγοντας το “όχι” σε ένα πρόγραμμα στήριξης απέφυγε “το μεγαλύτερο κακό” για τη χώρα του ωστόσο παραδέχεται ότι η αργή αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση στοίχισε στην κυβέρνηση και το κόμμα του μια πιθανή επανεκλογή. 
via papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια: