Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα διπλά κόστη του Ευρωπαίου «Μεγάλου Αδελφού»

EUROSUR Hermann Josef Hack, έργο ζωγραφισμένο σε προσφυγική σκηνή
“ Το σύστημα επιτήρησης συνόρων EUROSUR μπαίνει σε εφαρμογή από το Δεκέμβριο. Οι αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χερια τους και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, σε συνθήκες άγριας λιτότητας, καλούνται να επωμιστούν το κόστος μιας μιλιτριστικής Ευρώπης -Οχυρού  ”
Της Μαρίας Βαρλά*
Η λίστα της ντροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 
Σήμερα το μεσημέρι, ο μαύρος κατάλογος με τα ονόματα 17.306 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους , προσπαθώντας να εισέλθουν στην «Ευρώπη- Φρούριο» θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα 100 μέτρα της λίστας της ντροπής θα «ξεδιπλωθούν» μπροστά  στην Ευρωβουλή, ενώ μια ανθρώπινη αλυσίδα πολιτών, ανάμεσα στις στάσεις του τραμ «Δικαιώματα του Ανθρώπου» και «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», θα θυμίζει στους ευρωπαίους ιθύνοντες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μείνει εκτός της σκληρής ευρωπαϊκής ατζέντας για την «πάταξη» της «λαθρομετανάστευσης».


Μικρά πλωτά καραβάκια θα πλέουν στον ποταμό L’ill, αποδίδωντας τιμή στα θύματα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η δράση πραγματοποιείται από ΜΚΟ και οργανώσεις μεταναστών με την υποστήριξη Ευρωβουλευτών της Ενωμένης Αριστεράς, Marie-Christine Vergiat, Cornelia Ernst και Jürgen Klute.

Την ίδια στιγμή, μόλις χτες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία επτά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για την ανάπτυξη προγράμματος κοινής συνεργασία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση ή για επιτηρηση πλωτών μέσων με μετανάστες!

Τον Ιούνιο, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικών συστημάτων -η κοινοπραξία EADS, η ιταλική Finmeccanica και η γαλλική Dassault- κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ζητήσουν τη συνδρομή τους, προκειμένου να αναπτύξουν, τον τομέα στον οποίο κυριαρχούν σήμερα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Και, όπως φαίνεται η ανταπόκριση υπήρξε άμεση.

Η ενεργοποίηση του συστήματος επιτήρησης EUROSUR, που σημαίνει περαιτέρω στρατικοποίηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολτικής και η εγκατάσταση του «Μεγάλου Αδελφού» στην ευρωπαϊκή ήπειρο , κατά το αμερικανικό μοντέλο, ήταν η επίσημη απάντηση της Ευρώπης στα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα.  Η απόφαση χάραξης συνολικής στρατηγικής για τα προβλήματα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη παραπέμφθηκε για χρόνο μεταγενέτερο των ευρωεκλογών, από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Μετά και από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Οκτωβρίου 2013,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε  την έγκρισή του για την ενργοποπιηση του νέου συστήματος επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, με την κωδική ονομασία EUROSUR. Το σύστημα θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και άλλες χώρες με «εξωτερικά σύνορα», όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία,  η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το αληθινο πρόσωπο του EUROSUR: εφιάλτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πανηγύρι για τις πολεμικές βιομηχανίες

Σε αντίθεση με τη στρεβλή εικόνα που προβάλλεται από τα επίσημα κοινοτικά κείμενα , το EUROSUR πολύ απέχει από το να είναι  είναι μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Διακηρυγμένος στόχος,  είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, μέσω της εντατικοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των συνόρων FRONTEX, με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης πλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Επιτροπή προσπαθεί να πλάσει την εικόνα του «διασώστη» όταν  εντοπίζει τους πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, η διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη δεν είναι μέρος της αποστολής του EUROSUR. Στον προτεινόμενο κανονισμό,  δεν αναφέρεται πουθενά,  πώς θα συντονίζονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ούτε τι θα γίνονται όσοι πρόσφυγες διασώζονται εφεξής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε επιστολή της προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ καταγγέλει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν περιλαμβάνονται στις στοχεύσεις του EUROSUR .

«…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να παρουσιάει ως τεχνικό ένα μείζον πολιτικό θέμα με δυσμενείς συνέπειες για τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και δεν δικαιολογεί την επιλογή ενός τόσο κοστοβόρου σχεδιασμού σε συνθήκες πανευρωπαϊκής λιτότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά».

Η κυνική αλήθεια είναι ότι στην πιο σκληρή για τους ευρωπαϊκούς λαούς συγκυρία , οι πολεμικές βιομηχανίες στήνουν στις πλάτες τους, ένα χορό εκατομμυρίων στο όνομα «της προστασίας των συνόρων από τη λαθρομετανάστευση».

Σύμφωνα και με στοιχεία που παραθέτει στο EUobserver , σε άρθρο γνώμης,  ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Κόριν, το ΕUROSUR,  είναι ο καρπός ενός ερευνητικού project 15 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκαινιάστηκε το 2010.  Συμμετείχαν σ’αυτό κορυφαίες βιομηχανίες όπλων, όπως η Βρετανική BAE, η γαλλογερμανική EADS και η ισπανική INDRA.  Είναι ένα από τα πολλά προγράμματα,  που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ,  με στόχο την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Προάγγελος του EUROSUR υπήρξε το OPARUS ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών, όπως η BAE η EADS και οι γαλλικές εταιρείες Τhales και  Dassault, αλλά και η ισραηλινή  εταιρεία αεροδιαστημικής βιομηχανίας, κατασκευάστιρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας
.

Αντικείμενο του OPARUS ήταν η  βελτίωση της διαχείρισης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με αισθητήρες στα ανοιχτά των ακτών, δορυφορικά συστήματα εντοπισμού και ενίσχυση της συλλογής και διακρατικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Εκτελεστικό ρόλο στο σύτημα της ΕUROSUR, θα παίξει η FRONTEX, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης των συνόρων. Επικεφαλής της FRONTEX είναι ο Iika Laitenen, Φιλανδός γενικός ταξίαρχος που θητεύει στο Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας,  think tank με έδρα τις Βρυξέλλες , υπεύθυνο για να «εξασφαλίσει» χρηματοδότηση από τις αμυντικές βιομηχανίες.

 Ο ίδιος  και το προσωπικό του είναι σε τακτική επαφή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας , όργανο που ιδρύθηκε για να «στήνει δουλειές» για τους κατασκευαστές όπλων της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Frontex έχει ήδη βγεί στην πιάτσα, αναζητώντας  «εργαλεία» κατάλληλα, για να εντοπίζουν μετανάστες. Ισραηλινές και Αμερικάνικες εταιρείες δειγμάτισαν τα φονικά προϊόντα τους, ενώ το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου συμβούλεψε  τους  αμερικανούς κατασκευαστές όπλων να «έχουν από κοντά» την Frontex, καθώς θα προσφέρει στο μελλον μεγάλες ευκαιρίες εξαγωγής .

Ποιο θα έιναι τελικά το κόστος της  «Ευρώπης –Φρούριο»;

Το Μάιο του 2012,  το γερμανικό think tank Heinrich Boll Stiftung, δημοσίευσε ΄Εκθεση για τις «Πρωτοβουλίες ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Η μελέτη ασχολείται με τις  δύο νέες πρωτοβουλίες το EUROSUR και τα λεγόμενα «έξυπνα σύνορα» που είναι στον πυρήνα της εγκατάστασης του EES ( σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου), που φιλοδοξεί να εγκαταστήσει η ΕΕ.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ευφημιστικοί  όροι , όπως «έξυπνα σύνορα» αποκρύπτουν το γεγονός ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα από την ΕΕ, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα , όπως το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από πολιτικές διώξεις, θα κοστίσει στους ευρωπαίους φορολογούμενους δις ευρώ και θα φέρει μεγάλες παραγγελίες για ευρωπαίους εξαγωγείς όπλων.

Το ΕΕΣ θα καταγράφει την κυκλοφορία των ανθρώπων εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν και θα επεκτείνει τη λήψη βιομετρικών ελέγεχων σε όλους τους πολίτες εκτός ΕΕ, με στόχο να εντοπίζονται οι «overstayers”, όσοι δηλαδή παραμένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπερβαίνοντας τις νόμιμες άδειες!. Οι αστυνομίες της Ένωσης και η Europol θα αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων όσων ζητούν άσυλο Eurodac ακόμα και για τη διερεύνηση αδικημάτων ασχέτων προς τη λαθρομετανάστευση. Το σύστημα θα κοστίσει 1, 1 δις ευρώ και θα συγκεντρώνει  δεδομένα 100 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εκφράσει ευθέως την αντίθεσή της στη δημιουργία μιας γιγάντιας βάσης προσωπικών δεδομένων, που τα κράτη-μέλη έχουν ήδη δηλώσει ότι θα χρησιμοποιείται και για τη διερεύνηση παράνομων πράξεων, που δεν σχετίζονται με την  μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος δεν δικαιολογεί την ευθεία καταπάτηση θεμελιωδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (άρθρο 8 του καταστατικού Χάρτη των δικαιωμάτων του ανθρώπου).

Ένα άλλο κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποτιμήσει το κόστος του EUROSUR. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το κόστος θα ανέλθει στα 870 εκατομμύρια ευρώ ένατι των 338 και θα καταστεί μαγαζί self-service για τη βιομηχανία όπλωνεις βάρος των προσφύγων, αλλά  και των ευρωπαίων φορολογούμενων.

Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στο EUROSUR και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων είναι αναδιαμφισβήτη, και φέρνουν κοντά τα συμφέροντα των βιομηχανιών και των πολιτικών που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση ως την πρωταρχική απειλή στην ευρωπαϊκή εσωτερική ασφάλεια. Είναι προφανές ότι η ΕΕ υιοθετεί μία κυνική , απάνθρωπη και μιλιταριστική προσέγγιση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, δοκιμάζοντας τα πιο εξελιγμένα προϊόντα της σύγχρονης πολεμικής βιομηχανίας, σε κάποιους από τους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο.

*Η Μαρία Βαρλά είναι νομικός, ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής

ΠΗΓΗ: totekmirio.gr
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: