Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μέρκελ σε Σαμαρά: Και άλλες θυσίες από τον λαό για να πάρετε το 1 δισ. ευρώ

“ Η Καγκελάριος παρότρυνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνεχίσει το καταστροφικό πρόγραμμα και τόνισε πως θα τον στηρίξει, ώστε να λάβει την δόση του 1 δισ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα περισσότερες θυσίες. ”
 Ότι θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές διαβεβαίωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές τους δηλώσεις από το Βερολίνο.
Η Καγκελάριος παρότρυνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνεχίσει το καταστροφικό πρόγραμμα και τόνισε πως θα τον στηρίξει, ώστε να λάβει την δόση του 1 δισ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα περισσότερες θυσίες.
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τα περί success story του πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας ότι "πετύχαμε πράγματα, που δεν τα είχαμε προβλέψει". Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι " βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ" και εξέφρασε την πεποίθηση πως "η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της [...] χωρίς να υπαναχωρήσει από όσα έχει δεσμευτεί". Ωστόσο η Μέρκελ απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στην τρόικα και ζήτησε συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επόμενες δόσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος εστίασε το ενδιαφέρον της, πάντως, στην χρηματοδότηση έργων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που μένει πάντως είναι ότι η συνάντηση ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντώνη Σαμαρά ήταν άνευ ουσίας. 

Καυστικός ο γερμανικός Τύπος εναντίον Σαμαρά

Η εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Spiegel είχαν ρεπορτάζ ιδιαίτερα καυστικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό και το ταξίδι του στο Βερολίνο. Η Handelsblatt ανέφερε «δεν πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα». Μάλιστα όπως αναφέρει το άρθρο η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της ελληνικής πλευράς, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την Τρόικα» και για τον λόγο αυτόν «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναζητά στήριξη στο Βερολίνο». «Το κλίμα των συνομιλιών με την Τρόικα χαρακτηρίζεται στο μεταξύ από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στην Merkel την Παρασκευή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρει πως «μετά από τόσα σκληρά χρόνια, η Ελλάδα εκπλήσσει με την σταθερή οικονομία της και τώρα ελπίζει σε φιλοδώρημα».

Σε δημοσίευμα του, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα του παράσχουν περισσότερο βοήθεια στην απομείωση του χρέους και υποστηρίζει πως «ο Σαμαράς θέλει να μιλήσει στην Ανγκέλα Μέρκελ για την κατοχύρωση της ελάφρυνσης του χρέους» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση των Αθηνών, ελπίζει σε μικρότερο επιτόκιο και επιμήκυνση της αποπληρωμής».
periodista 

Δεν υπάρχουν σχόλια: