Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Deutsche Welle: Ο Σαμαράς δεν κέρδισε τη στήριξη της Μέρκελ για κανένα από τα αιτήματά του

Για μία επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα κάνει λόγο η Deutsche Welle σε άρθρο της αναφορικά με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Σκοπός της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού ήταν να εκθέσει στην καγκελάριο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα μελλοντικά οικονομικά του σχέδια και να ζητήσει την παροχή στήριξης της Άγκελα Μέρκελ για ορισμένα από αυτά», σημειώνεται στο άρθρο, που κάνει εκτενή αναφορά στα όσα είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από την πλευρά της, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να σχολιάσει τα σχέδια και τις προσδοκίες του κ. Σαμαρά, δήλωσε όμως ευχαριστημένη με το ρόλο που διαδραματίζει, ενώ αναφερόμενη στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας δήλωσε ότι «είναι πολύ ευχάριστο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά μηνύματα και ότι πιθανώς η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο κατώφλι της ανάπτυξης».

Απευθυνόμενη στους Έλληνες πολίτες, η καγκελάριος τόνισε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που περνά η χώρα, καθώς και της υψηλής ανεργίας, και διαβεβαίωσε ότι «τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας των προσπαθειών είναι ορατά και από γερμανικής πλευράς θα κάνουμε τα πάντα για να τις στηρίξουμε». Ανάλογες διατυπώσεις χρησιμοποίησε και αναφορικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με την τρόικα. Κάνοντας λόγο για «διάφορες ευχάριστες εξελίξεις», εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να «εδραιωθούν».

«Με άλλα λόγια, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του», συμπεραίνει το άρθρο, και καταλήγει: «Το Βερολίνο βλέπει την ανάκαμψη οικονομίας της χώρας σε ένα εμβρυακό στάδιο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων ασταθή. Γι' αυτό το λόγο θα προτιμούσε τη διατήρηση της «έξωθεν πίεσης». Ως εκ τούτου, τα σχέδια του κ. Σαμαρά μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: