Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπολογίζει σωστά τις συντάξεις

Το αφήγημα του πρωθυπουργού για το τέλος του μνημονίου και της τρόικας στηρίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές που, όμως, δεν είναι τόσο φιλικές όσο θα απαιτούνταν για να εκπληρωθεί η εξαγγελία της απεμπλοκής από το ΔΝΤ. Αντίθετα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει πάει στα ύψη και αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν μπορεί να απαλλαγεί τόσο εύκολα από την δανειακή εξάρτησή της από τους θεσμικούς πιστωτές.
Δεν είναι αυτό το μοναδικό εμπόδιο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ελέγξουν τα ξεσπάσματα υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών. Ο γαλάζιος αντάρτης περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας πρότεινε την παραίτηση του πρωθυπουργού για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Δεν είναι ο μόνος που βλέπει θετικά τέτοια σενάρια και στην πορεία αναμένεται να εκφραστούν και από άλλες πλευρές τέτοιες σκέψεις. Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδης επαναφέρει διαρκώς την πρότασή του για συμφωνία κομμάτων σε ημερομηνία εκλογών έξι μήνες πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και συναινετική προεδρική εκλογή τώρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραίτης έγινε ο πρώτος βουλευτής της συμπολίτευσης που δήλωσε ότι η ψήφος του για την προεδρική εκλογή δεν είναι δεδομένη.

Ποια θα είναι η επόμενη δυσάρεστη έκπληξη για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη; Δεν μπορούν να προβλέψουν και σίγουρα δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα.

Στο μεταξύ εντείνονται οι αρρυθμίες στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια του Α. Σαμαρά να οικειοποιηθεί τον όρο Δημοκρατική Παράταξη για τον δικό του πολιτικό χώρο έγινε αιτία έντασης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί δική του τη Δημοκρατική Παράταξη, τόσο που προγραμματίζει και ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο δεν προβλέπεται εκλογή ηγεσίας. Παρόλο, όμως, που δεν προβλέπεται εκλογή ηγεσίας, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να τεθεί επιτακτικά θέμα ηγεσίας ανεξαρτήτως διαδικασιών. Και αυτή είναι μια προοπτική δύσκολα διαχειρίσιμη από την Χαριλάου Τρικούπη.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά όλα κινούνται σε προεκλογικό ρυθμό. Οι κόντρες υπουργών (Μητσοτάκης -Ντινόπουλος), ο εκνευρισμός στις σχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το άγχος των βουλευτών, η πόλωση που καλλιεργείται, είναι συμπτώματα προεκλογικού πυρετού, για τον οποίο η κυβέρνηση δεν βρίσκει φάρμακο.

* Η γελοιογραφία είναι του Πέτρου Ζερβού από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: