Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Με νόμο θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα επίπεδα

Νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα προανήγγειλαν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια και θα επανακαταθέσει άμεσα, προωθεί, όπως έχει δεσμευτεί, την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες και επιδιώκουμε να επαναφέρουμε» σημειώνουν οι βουλευτές.
Όπως επισημαίνουν με τη δήλωσή τους, ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους» προσθέτουν.

«Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των μνημονίων» καταλήγουν οι δύο βουλευτές.
Η ανακοίνωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, όπου τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.
Ελεύθερα εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις, σημείωσε ο ίδιος.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού. Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν» είπε.
«Η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: