Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το φιάσκο του Βερολίνου - Με άδεια χέρια γυρνάει ο Σαμαράς

Σε τεράστιο πολιτικό φιάσκο εξελίχθηκε η συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά στο Βερολίνο. Η καγκελάριος δεν δεσμεύτηκε για την οποιαδήποτε χαλάρωση του Μνημονίου, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αέναη συνέχιση της λιτότητας.
Με άδεια χέρια γυρίζει στην Αθήνα ο Αντώνης ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ. Πέρα από τις αναμενόμενες φιλοφρονήσεις που δεν έχουν πολιτική ουσία, η καγκελάριος δεν έκανε την παραμικρή συγκεκριμένη νύξη για χαλάρωση του Μνημονίου ή για ρύθμιση του χρέους. Από τη μεριά του o έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε για μια ακόμα φορά το ρόλο του καλού μνημονιακού μαθητή, δεσμευόμενος ότι θα επιμείνει στη λιτότητα και θα προχωρήσει σε νέες νεοφιλελεύθερες αντι-μεταρρυθμίσεις.
Μέρκελ: Φιλοφρονήσεις άνευ πολιτικής ουσίας

Μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα ανάκαμψης κι έχει κάνει σημαντικές προόδους στην υλοποίηση του προγράμματος της τρόικας. Υπογράμμισε τις πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η ανάκαμψη θα έρθει με τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η Γερμανία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της» για να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε η κα Μέρκελ. Τόνισε μάλιστα τη γερμανική συμβολή στη πρόγραμμα δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εν ολίγοις, ενθαρρυντικά λόγια, χωρίς συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Σαμαράς: Επιμονή στο μνημονιακό πλαίσιο
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαρά είπε ότι η Ελλάδα πέτυχε δύσκολους στόχους, εστιάζοντας στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο πριν από τη μνημονιακή πρόβλεψη, καθώς και στην «έξοδο στις αγορές» δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα της τρόικας. Επισήμανε επίσης τις καλές (όπως τις χαρακτήρισε) αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με λιγότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, τη μείωση της ανεργίας (που την έχει δει μάλλον μόνο ο ίδιος), καθώς και το ότι σύντομα θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» τις οποίες, όπως είπε, θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας, χωρίς πίεση από το εξωτερικό. Προσέθεσε ότι έχουμε ανάγκη φοροελαφρύνσεων και ρύθμισης του χρέους. Ενδεικτική της πολιτικής ασφυξίας που αισθάνεται, ήταν η αποστροφή του ότι «χρειαζόμαστε στιγμές ανάσας».

Ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου που θα περάσουν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας που μετατρέπεται σε «συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας».

Για πρώτη φορά, πάντως, ο Α. Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί "βελούδινου διαζυγίου" με το Ταμείο.

Ο Σαμαράς δεν ζήτησε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Μετά το τέλος των αρχικών δηλώσεων, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήσεις Απαντώντας, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση καθώς και ότι δεν έχει ανάγκη νέο μνημόνιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό.
Είναι χαρακτηριστική του βαθμού υποταγής της κυβέρνηση στην πολιτική Μέρκελ, η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση αν η Ελλάδα υποστηρίζει το γαλλικό αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Μέτρον άριστον», απάντησε ο κος Σαμαράς μην παίρνοντας ανοιχτά θέση.
Συνοψίζοντας, ο πρωθυπουργός γυρνάει από το Βερολίνο με άδεια χέρια αφού στην εποχή της τρόικας η υποταγή όχι μόνο δεν ανταμείβεται, αλλά αποτελεί εφαλτήριο για περισσότερες απαιτήσεις.


ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ αναφέρονται τα εξής:
Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα. 
Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. 
Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από την σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα. Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: