Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η τρόικα επανέρχεται για μισθούς, απολύσεις και ασφαλιστικό

Ενόψει των νέων συζητήσεων με την τρόικα, με αφορμή την πέμπτη αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε την Κυριακή με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, ενώ τη Δευτέρα, έχει διαδοχικά ραντεβού με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (11:00), Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτη και Υγείας Μάκη Βορίδη (17:30).
Στη συνάντησή των κ. Χαρδούβελη και Δένδια πρόκειται να εξεταστούν η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις ΑΕ και του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση συζητήθηκαν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Αλλαγή νόμου και μείωση βασικού

Ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στη Γενεύη, όπου θα έχει συζητήσεις για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής. Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. 

Ειδικότερα, στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ, αλλά «μέσα από διάλογο», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι  συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Αξιολόγηση σε δύο γύρους

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου δέκα μέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση, η 5η αξιολόγηση του μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για τον δεύτερο γύρο, που συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου, όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: