Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση (πάλι) προσγειώθηκε!

Μετά τα ταξίδια σε Παρίσι και Βερολίνο, η κυβέρνηση επιστρέφει στη σκληρή πραγματικότητα χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια δέσμευση για μια χαλαρή διαπραγμάτευση. Ξεκινά η προετοιμασία για την άφιξη των ελεγκτών στην Αθήνα, ενώ το μήνυμα από την τρόικα είναι ότι όλα τα θέματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα.
Οι προσπάθειες, που έκανε η κυβέρνηση να αποφύγει την επικείμενη αξιολόγηση, φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό. Οσο για τις δηλώσεις, που προηγήθηκαν της συνάντησης στο Παρίσι, περί απομάκρυνσης της τρόικας από την Αθήνα, αποδείχθηκε απλώς ότι πρόκειται για φτηνά πυροτεχνήματα. Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει ένα νέο θρίλερ, ωστόσο άγνωστο είναι πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις.
Οι δανειστές θεωρούν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, καθώς το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα ορίσει το ύψος του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη χρονιά. Η έκθεση των ελεγκτών θα είναι αυτή που θα κρίνει το χρόνο έναρξης, αλλά και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε υπόσχεση στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Α. Σαμαράς περιορίστηκε να παρουσιάσει τις επιδιώξεις της Αθήνας, που θέλει διευθέτηση του χρέους, δεν επιθυμεί νέο δάνειο και συνεχίζει να υπόσχεται την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν άνοιξε τα χαρτιά της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδίωξη για διευθέτηση του χρέους, αλλά πλέον απέφυγε να θέσει ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους, όπως υποσχόταν προσφάτως συνομιλώντας με γαλάζιους βουλευτές. Το ζήτημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν αποκλείεται να μετατεθεί για την περίοδο μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν και θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες κατά το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο που η Ανγκελα Μέρκελ έδειξε να ενοχλείται όταν εκλήθη να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την παλαιότερη δήλωση του Α. Σαμαρά περί «πολιτικής αυτοκτονίας της χώρας». Απέφυγε να υιοθετήσει την ατζέντα του Μαξίμου, την ίδια ώρα που δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να πλησιάζει το στόχο της αυτοδυναμίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: