Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέλαβαν χώρα, αφήνουν συντρίμμια

Σε απέραντο φτωχοκομείο έχουν μετατρέψει τη χώρα οι πολιτικές που επιβάλλονται από το Βερολίνο και εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αποκαλύπτει ότι η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Στη γλώσσα των αριθμών αυτό μεταφράζεται σε 6,3 εκατ. πολίτες!
Η έκθεση, με βάση τα διαθέσιμα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, δείχνει ότι 2,5 εκατ. πολίτες βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο φτώχειας, ενώ άλλα 3,8 εκατ. αποτελούν τη μεγάλη ομάδα υψηλού κινδύνου, που οδηγείται στην ίδια κατάσταση λόγω των στερήσεων και της ανεργίας. Αλλά και με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.-28 σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο φτώχειας.
Συγκαταλέγεται στην ομάδα χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια, ψηλότερα από την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για success story και πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς. Αυτό είναι το τίμημα της σκληρής λιτότητας και της ασκούμενης πολιτικής, όταν παράλληλα δεν συνοδεύεται από δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης, που ζητεί εναγωνίως στήριξη από το Βερολίνο, έρχεται έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης και με τον κοινωνικό ιστό σε κατάσταση αποσύνθεσης. Προσβλέπει σε χαλάρωση, όταν την ίδια ώρα δίνει υποσχέσεις για συνέχιση επώδυνων μεταρρυθμίσεων, ακόμα και χωρίς Μνημόνιο.

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα της πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Το τίμημα των αιματηρών πλεονασμάτων πληρώνουν οι αδύναμοι, ενώ η άλλοτε μεσαία τάξη σταδιακά εξαφανίζεται. Το χειρότερο είναι ότι οι σκληρές θυσίες των πολιτών φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα. Ούτε φως φαίνεται στο τούνελ ούτε ελπίδα προβάλλει για ένα καλύτερο μέλλον.

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να παραμείνουν στην εξουσία, αλλά ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται. Οσο κι αν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ βαίνει προς το τέλος της, το κρίσιμο πλέον είναι τι θα αφήσει στο πέρασμά της. Ανέλαβαν τη διακυβέρνηση με υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και κατέληξαν να παζαρεύουν την παραμονή στην εξουσία. Παρέλαβαν χώρα και αφήνουν πίσω τους συντρίμμια.

Enet,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: