Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Θετική επιλογή των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ

" Σε τροχιά αυτοδυναμίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις "
Βάσεις ευρείας εκλογικής νίκης -όποτε και αν γίνουν εκλογές, με απώτατη ημερομηνία φυσικά τους πρώτους μήνες του 2015- και επίτευξης αυτοδυναμίας βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ποσοστά που είναι απόρροια της σοβαρής δουλειάς (προγραμματικής και κινηματικής) που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, των σχέσεων εμπιστοσύνης που χτίζει με μεγάλα τμήματα των πολιτών, επίσης της θετικής απήχησης που έχει στο εξωτερικό.
Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν άφησε να εξαϋλωθεί η διαφορά των ευρωεκλογών, με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πήρε το καλοκαίρι (για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», τους αιγιαλούς, τα δάση), τώρα έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εκείνοι οι ψηφοφόροι που έως τώρα αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα τον βλέπουν πιο θετικά όχι μόνο ως βασικό πυλώνα της αντιπολίτευσης, αλλά, επιπλέον, είναι έτοιμοι να τον δοκιμάσουν στην άσκηση των κυβερνητικών ευθυνών.
Διεθνής απήχηση

Η εμπιστοσύνη των πολιτών, μέσα στη χώρα, δεν είναι άσχετη όμως με την άνεση με την οποία κινούνται ο Αλέξης Τσίπρας και τα άλλα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, όπως σε διεθνή fora με κορυφαίο γεγονός την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες δεν σταματούν εδώ ωστόσο. Από αύριο τριμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Χάρη Γολέμη και Γιάννη Μάργαρη, θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνή συνάντηση αριστερών κομμάτων και κινημάτων που θα γίνει στον Ισημερινό, προσκεκλημένη του προέδρου της χώρας Ραφέλ Κορέα.


Δύο εβδομάδες αργότερα ο Γιώργος Σταθάκης θα βρεθεί στο ετήσιο συνέδριο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί όπου πρώτη φορά προσκαλείται στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης, καθώς παραδοσιακά προσκαλούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι (μόνον) και οικονομικοί παράγοντες. Ο βουλευτής και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Ανάπτυξης προσκαλείται στην «κοιλιά του κήτους», γιατί ακόμη και το απέναντι στρατόπεδο θέλει να πληροφορηθεί για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που έχει αρχίσει να χτυπά πλέον και πιο βαριές πόρτες από αυτήν της μικρής Ελλάδας...

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, ακόμη και παραδοσιακών ψηφοφόρων της, για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Όχι από λάθος, αλλά από συνειδητή πολιτική επιλογή, αφού, και όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον της καγκελαρίου, χάνει τα λόγια του και δίνει διαβεβαιώσεις ότι ούτε διανοείται το «βελούδινο διαζύγιο» από την τρόικα.

Ενώ στην προσπάθειά της -όπως βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ- να μείνει η κυβέρνηση γαντζωμένη στην εξουσία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Τελευταίο κρούσμα αυτό με τις τραπεζικές καταθέσεις (όσες έχουν απομείνει και σε όσους...), πότε με τις διαρροές Σαμαρά και πότε με τις δηλώσεις Γεωργιάδη. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως η σοβαρή πολιτική δύναμη του τόπου, παρενέβη και στο θέμα αυτό, με την επίσκεψη των Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας, μέσω αυτής, από όλους τους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αν όμως η πρόκληση φοβικών συνδρόμων απέδωσε για τη Ν.Δ. και τους συμμάχους της στις εκλογές του 2012, τώρα πλέον προκαλεί οργή και λειτουργεί ως μπούμερανγκ για όσους επιμένουν να παίζουν με τη... φωτιά. Κάτι που διεφάνη και από το "μάζεμα" της τρομολαγνικής διαρροής Σαμαρά για τις καταθέσεις.
Έντεκα μονάδες διαφορά!

Τούτων δοθέντων, δεν θα πρέπει να απορεί κανείς για την εκτόξευση ποσοστών και εδρών του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο όριο της αυτοδυναμίας, με 146 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Public Issue, στη δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών». Έντεκα μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. τριπλάσια δηλαδή διαφορά από εκείνην των ευρωεκλογών. (Περίπου στις 140 έδρες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες τέσσερις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν, με τη διαφορά ότι η χθεσινή συμπεριέλαβε και το «ναυάγιο» της συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ).

Εύστοχα συνεπώς ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής παρατηρούσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ότι οι δημοσκόποι δεν καταγράφουν απλώς μια γραμμική εξέλιξη, αλλά ένα άλμα της αντιπολίτευσης.

Και πιο αναλυτικά, στην ικανότητα για πρωθυπουργία ο Αλ. Τσίπρας υστερεί μεν του Αντ. Σαμαρά (34% έναντι 38%), όταν όμως τον περασμένο Ιούλιο η διαφορά ήταν 14 ποσοστιαίες μονάδες (29% -43%). Περισσότεροι (31%) αναγνωρίζουν ως καλύτερη κυβέρνηση αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, όταν 22% συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ., αλλά 42% σε κανέναν από τους δύο, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συνεχίζει να διχάζει (46% ναι - 49% όχι).

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναπαύεται στη δυναμική του, αλλά συνεχίζει με την ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών: εβδομάδα νεολαίας θα είναι έτσι η τρέχουσα, με κεντρικό σύνθημα του 3ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το «Στους δρόμους της ανατροπής σμιλεύουμε το μέλλον!» και κορύφωση το βράδυ της Κυριακής, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, στις 11 και 12 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με προγραμματικό περιεχόμενο, ενώ υπό επεξεργασία είναι πρόγραμμα περιοδειών ανά τη χώρα και οι 13 θεματικές συνδιασκέψεις, με έμφαση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: