Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτές φτώχειας θα περάσουν εκατομμύρια άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Στις περίπου 800.000 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι ή τους καταβάλλεται ένα ποσό έναντι του μισθού τους για διάστημα από έναν, έως και δώδεκα μήνες, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Γιορτές φτώχειας θα περάσουν εκατομμύρια άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με όλα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ούτε όσοι έχουν το «προνόμιο» να εργάζονται μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους.
Στις 800.000 περίπου ανέρχονται οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι ή τους καταβάλλεται ένα ποσό έναντι του μισθού τους για διάστημα από έναν, έως και δώδεκα μήνες, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Ταυτόχρονα, οι καταγγελίες στα γραφεία της συνομοσπονδίας για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά, από τις 5.000 πέρυσι έφτασαν στις 6.250 φέτος. Μάλιστα, αρκετοί εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν αντί χρημάτων υλικά ανταλλάγματα. Πρατήριο καυσίμων πρόσφερε δωροεπιταγή για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αντιπροσωπεία αυτοκινήτων έδινε στους εργαζόμενους μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, πάνω από 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ μικτά, ενώ περίπου 750.000 αμείβονται με μισθούς από 500 έως 1.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επιχειρεί να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα, βασισμένο στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία, που ωστόσο είναι ελάχιστοι σε σχέση με την κατακερματισμένη αγορά εργασίας.
Σε 5.198 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοέμβριου εντοπίστηκαν 742 αδήλωτοι εργαζόμενοι σε σύνολο 27.425 εργαζόμενων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το ποσοστό αδήλωτης εργασίας σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο έχει μειωθεί από το 40,5% στο 20,1%.
Σε σύσκεψη που διενεργήθηκε το πρωί, δόθηκε εντολή από το νέο γραμματέα του ΣΕΠΕ για εντατικούς ελέγχους την διάρκεια των εορτών σε δημοφιλείς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Το παράδοξο είναι ότι δημοσιοποιήθηκε η αναλυτική λίστα με τους προορισμούς αυτούς.

Τηλεφωνική Γραμμή της ΓΣΕΕ, για ανώνυμες καταγγελίες για την μη καταβολή δώρου: 210 82 02 100

Σπύρος Γεράρδης
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: