Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πειθαρχικό!

Αντώνης Λιάκος, βιογραφικό
Αντώνης Λιάκος
H
 παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πειθαρχικό είναι ένας ακραίος αυταρχικός παροξυσμός, όπως παρόμοιοι που έχουν προηγηθεί (λ.χ. κατάργηση της ΕΡΤ). Ακόμη κι αν βαραίνουν οι ανεπάρκειες του Πρύτανη, ακόμη κι αν η κατάληψη των διοικητικών όφειλε να μην εξαντλήσει τις κοινωνικές συμμαχίες και ανοχές που αρχικά τη στήριξαν, ακόμη κι αν υπήρξαν μαξιμαλισμοί, ο θεσμός έχει ένα θεσμικό βάρος. Μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρξουν συνάδελφοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όποιες απόψεις κι αν έχουν, που δεν θα τον καταδικάσουν.
Ας μην χάνουμε το δάσος πίσω από τα δένδρα. Στόχος είναι να κλείσουν πανεπιστήμια και να μπουν δίδακτρα. Να αποχαιρετήσουμε τη δωρεάν και δημόσια παιδεία με τα όποια στραβά της. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και το σχετικό άρθρο της χθεσινής Καθημερινής είναι ενδείξεις ότι ο ορίζοντας θα αλλάξει ραγδαία.
Γι αυτό φτάσαμε στα αδιέξοδα και την κατάρρευση. Αλλά γι’ αυτό και οι δυνάμεις αντίστασης χρειάζονται τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράταξη και διαφύλαξη των δυνάμεών τους.

Κατειλημμένο πανεπιστήμιο δεν είναι το κλειδωμένο πανεπιστήμιο αλλά εκείνο που σφύζει από συζητήσεις που σπάνε τα στεγανά ανάμεσα στην επιστήμη και τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: