Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η Κομισιόν "αδειάζει" Σαμαρά

Κομισιόν: Από το 2015 προσδοκούμε να βγει στις αγορές η Ελλάδα!
Παντελώς ακάλυπτο αφήνει τον Αντώνη Σαμαρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βασική κυβερνητική υπόσχεση (αλλά και προεκλογικό όπλο) για έξοδο στις αγορές μέσα στο 2014. Μιλώντας για προσδοκίες, η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί -μερικώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- να επανέλθει στις αγορές, αλλά από το 2015!
Η απάντηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η "Αυγή", δεν αποτελεί προσωπική άποψη κάποιου χαμηλόβαθμου κοινοτικού υπαλλήλου, αλλά η επίσημη απάντηση της Επιτροπής στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) εισήλθαν στα Μνημόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ευρωεξεταστική απέστειλε ερωτηματολόγια στους δανειστές (το ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει), από όπου δηλαδή και η επίμαχη απάντηση, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις.

Στην 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν, στο ερώτημα, ειδικότερα, αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, η Κομισιόν αναφέρει επί λέξει: "Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015".
Τι έλεγε πριν από 4 ημέρες ο Σαμαράς....

Με τη φράση αυτή, που είναι διατυπωμένη από τις 16 Δεκεμβρίου -γιατί αυτά ήταν τα χρονικά όρια εντός των οποίων έπρεπε να σταλούν οι απαντήσεις στην ευρωεξεταστική-, η Κομισιόν "αδειάζει" τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό στις 30 Δεκεμβρίου έλεγε τα εξής: "Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες". (Το να έχει έχει συμβεί το αντίθετο, δηλαδή να είπε αυτά που είπε ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζοντας από πριν τις απαντήσεις της Κομισιόν, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θέλει κανείς να πιστέψει...).

Αν όμως ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται τώρα "αδειασμένος", ο Γιάννης Στουρνάρας φάνηκε πολύ πιο προσεκτικός στη δήλωση που έκανε, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Τρίτη. Εκεί, αποφεύγοντας να πάρει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση (ίσως για πρώτη φορά) για έξοδο στις αγορές το 2014, μίλησε γενικώς και αορίστως για "στοίχημα". Επί λέξει, "ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014", ήταν η προσεκτική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, που φαίνεται να είναι σε γνώση του η έκθεση των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού καταγράφεται η στόχευση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014.

Από την πολυσέλιδη απάντηση της Κομισιόν, ξεχωρίζει επίσης η επίρριψη βαρών στις μνημονιακές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και στην ελληνική. Γιατί οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι εκείνες που κάνουν τις αναγκαίες επιλογές -σημειώνεται στο κοινοτικό έγγραφο-, πώς, ειδικότερα, θα περιοριστεί ο αντίκτυπος των πολιτικών για τις εισοδηματικά χαμηλές ομάδες. Ο συντάκτης του κειμένου υπογραμμίζει, επιπλέον, τη σημασία που έχει το δίχτυ ασφαλείας (σημείο 11), ενώ πολλές αναφορές γίνονται και στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με στόχο τις εισοδηματικά υψηλές ομάδες, όπως κατά λέξη σημειώνεται. Και σε άλλο σημείο, με ονομαστική αναφορά στη χώρα μας, γράφεται ότι "η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη".
Αποφεύγουν να απαντήσουν Σαμαράς - Στουρνάρας...

Οι εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν θέσει, λοιπόν, συγκεκριμένη προθεσμία για την παράδοση των ερωτηματολογίων, προθεσμία που ίσχυε τόσο για τα τρία μέρη των δανειστών όσο όμως και για τους εθνικούς φορείς. Στην Ελλάδα, τρεις ήταν οι αποδέκτες του (ίδιου) ερωτηματολογίου: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Προβόπουλος. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει απαντήσει.

Η καθυστέρηση των δύο πρώτων έχει πολιτική εξήγηση: το πρώτο από τα εννέα ερωτήματα είναι το "γιατί η χώρα αποφάσισε να ζητήσει το επίμαχο οικονομικό (μνημονιακό) πρόγραμμα;". Ερώτημα που εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τη γνωστή διένεξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ποιος ευθύνεται για την κρίση: η κυβέρνηση Καραμανλή ή η κυβέρνηση Παπανδρέου. Απάντηση που η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 εδρών έχει κάθε λόγο να αποφύγει...

Αντιθέτως, ο Γ. Προβόπουλος απάντησε εμπρόθεσμα, εμφανίζεται όμως στην τρισέλιδη απάντησή του (που επίσης έχει στην κατοχή της η "Αυγή") πλήρως ταυτισμένος με την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο πρόβλημα που διαπίστωσε στη συνεργασία μαζί της είναι από την εναλλαγή στελεχών στην Αθήνα. Αντιθέτως, ο Γ. Προβόπουλος είναι σε σύμπνοια με την τρόικα στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα που, από κοινού με την κυβέρνηση, έδωσε στις προσφυγές που έγιναν για το PSI στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: