Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

M.Μαυροτσουπάκης : Η νέα γενιά να μπει μπροστάρης στον αγώνα

" Όλοι όσοι πρόδωσαν ή ξεπούλησαν τα όνειρα της κοινωνίας, πρέπει και έχουν υποχρέωση να αποσυρθούν ή να τους αποσύρει η κοινωνία! "
Σήμερα ο λογισμός μερικές μέρες μετά την επιτυχία που σημείωσε η διοργάνωση νέων ανθρώπων (ο Ερμονίκειος δρόμος), ανατρέχει  στα παλιά, θυμάται και κρίνει πορεία και πορείες, πρακτικές και λάθη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι φανερή η απουσία και το κενό που υπάρχει στο πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα, που δίνει χώρο και ευκαιρίες σε όλους όσους το επιβουλεύονται ή υποθάλπουν λογικές επιβουλής, να το υπονομεύουν συνεχώς.
Όλοι όσοι πρόδωσαν ή ξεπούλησαν τα όνειρα της κοινωνίας, που σήμερα όπως και χθες ίσως, υπερηφανεύονται ότι έκαναν το καθήκον τους και υπηρέτησαν (;) ή υπηρετήθηκαν από τη χώρα, πρέπει και έχουν υποχρέωση να αποσυρθούν ή να τους αποσύρει η κοινωνία!
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι υπηρετήσαμε, κόμματα, παρατάξεις, θεσμούς, είναι διαπιστωμένο ότι κυριάρχησε, ο ατομισμός, ο λαϊκισμός, ο εγωκεντρισμός, υπηρετήθηκαν πρωτίστως, από τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την προσφορά στην κοινωνία.

Η κοινωνία σήμερα αηδιάζει από τους σωτήρες, που αρνούμενοι το παρελθόν, επανέρχονται με μανδύα κεκαλυμμένο, σαν μεσσίες για να μας σώσουν αλλά πρωτίστως για να σωθούν.
Τραγικό παράδειγμα, το συνονθύλευμα "σωτήρων" της σημερινής κυβέρνησης, που καθημερινά υπηρετώντας τις εντολές των αφεντικών  τους, σπρώχνει την πατρίδα μας στο βάραθρο της δυστυχία και της υποταγής.
Δυστυχία για το Λαό μας, γιατί κανείς από όλους αυτούς δεν κάνει αυτοκριτική, για τις ευθύνες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στην καταστροφή εσκεμμένα, δρώντας δουλικά και υποτακτικά.
Η εικόνα της χώρας αντικατοπτρίζει και την εικόνα της τοπικής μας κοινωνίας και θέλω ειδικά σ’αυτή ν’αναφερθώ, γιατί ο αντίκτυπος της όποιας κρίσης, είναι πολύ πιο εμφανής στην τοπική μας κοινωνία.
Μια κοινωνία που τα περασμένα χρόνια, μυήθηκε έντεχνα στην απαξίωση των θεσμών, την απαξίωση της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, αξίες που πρέπει να είναι το βάθρο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και έδωσε αξία στον ατομισμό, στον παραγοντισμό και στη διαφθορά, αναδεικνύοντας τις σαν κοινωνικές αξίες.
Πίστευα και πιστεύω ότι η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα είναι οι αξίες που θα πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος, που θέλει να θέσει τον  εαυτό του για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, γιατί μέσα από αυτές δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για μια δημοκρατική και συλλογική κοινωνία αξιών.
Σήμερα δυστυχώς και οι τοπικές κοινωνίες βασανίζονται από την έλλειψη της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, αφημένες έντεχνα στις ορέξεις του κάθε παραγοντίσκου, που λογιάζει τον εαυτό του σαν Μεσσία.
Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο σήμερα το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι νέοι στις τοπικές κοινωνίες, που δρώντας πλέον ομαδικά ,θα ανατρέψουν το παλιό και κατεστημένο, κερδίζοντας το στοίχημα της αλλαγής και ανατροπής των σάπιων και παρωχημένων αντιλήψεων.
Οι νέοι σήμερα έχουν την υποχρέωση να μπουν μπροστάρηδες στις τοπικές κοινωνίες δίνοντας το σύνθημα της αλλαγής και ανατροπής του παλιού και σάπιου κατεστημένου, που έφερε τόσα δεινά και δημιούργησε κοινωνίες απαξιωμένες χωρίς αλληλεγγύη.
Πρέπει και μπορεί η νέα γενιά να πάρει τα ηνία και να αλλάξει όλα όσα έντεχνα παραποίησε η δική μας, για την εξυπηρέτηση των  συμφερόντων.
Μπορεί και πρέπει τώρα η νέα γενιά να μπει μπροστά στο αγώνα για αλλαγή στις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας το σύνθημα για μια συνολική αλλαγή στη χώρα μας, που θα την απαλλάξει από τους δυνάστες παράγοντες, που θεωρούν τους εαυτούς τους ειδήμονες και αναντικατάστατους.
Πρέπει και μπορεί η νεολαία του τόπου μας, αλλά και της χώρας να είναι μπροστά, σ’ αυτό τον αγώνα που τώρα αρχίζει, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι παρούσα και ήρθε η ώρα της.
Είναι υποχρέωση όλων όσων τόσα χρόνια τώρα άσκησαν εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ν’ αναγνωρίσουν το δικαίωμα στους νέους  για αλλαγή και τιμώντας αλλά και έχοντας την υποχρέωση να παραχωρήσουν το χώρο στο νέο, άφθαρτο και καθαρό που θα κερδίσει το στοίχημα για μια νέα με αξίες  κοινωνία, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Είναι υποχρέωση της νέα γενιάς να δώσει όραμα, αξίες ικανές να στεριώσουν τη δημοκρατία, αλλά και αλληλεγγύη, που θα γίνουν το αντίβαρο απέναντι στα φαινόμενα του φασισμού που η δική μας γενιά και οι σάπιες αξίες της εξέθρεψαν .
Εύχομαι αλλά και πιστεύω ότι οι νέα γενιά σήμερα έχει τη δυνατότητα να μπει μπροστά και ν΄ αλλάξει όλα όσα σήμερα έγιναν οι αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Μπορεί και πρέπει αυτό να καταστεί δυνατό και γι’ αυτό θα προσπαθήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: