Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

71 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ: Αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’την πείνα, θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά»
(από τραγούδι για το ΕΑΜ)
Η 71η επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ (27-9-1941) συνοδεύεται από εξαιρετικά επίκαιρα πολιτικά μηνύματα και διδάγματα για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και την οργάνωση των λαϊκών αγώνων.
Είναι ευκαιρία να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές του μεγάλου εκείνου απελευθερωτικού κινήματος, οι οποίοι αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία για «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».
Να αναδείξουμε τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού λαού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό και στην αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Να επαναδιακηρύξουμε «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός».
Να θυμηθούμε ότι απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του φασισμού υπήρξαν εκείνοι σε όλη την Ευρώπη που συμβιβάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές (κυρίως οι άρχουσες τάξεις), συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις κουίσλινγκ και σε τάγματα δωσίλογων. Ορθώθηκαν, όμως, σε όλη την Ευρώπη και μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που, μαζί με την αντιχιτλερική συμμαχία και την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, οδήγησαν στη συντριβή του χιτλεροφασισμού και στην άνευ όρων παράδοσή του στις 8-9 Μαΐου 1945.

Η ίδρυση και η ανάπτυξη του ΕΑΜ, που πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις παλλαϊκού κινήματος, με ψυχή του τους κομμουνιστές, οργανώνοντας πριν απ' όλα τον αγώνα εναντίον της πείνας, βρήκε πρόσφορο έδαφος και στηρίχθηκε στο αντιστασιακό πνεύμα που είχε ήδη καλλιεργηθεί μέσα στον λαό από το ιστορικό «ΟΧΙ» του 1940 στον ιταλικό φασισμό και το έπος της Αλβανίας, καθώς και από τους αγώνες να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στους Γερμανούς, που κορυφώθηκαν με τη μάχη της Κρήτης, ενώ μεγάλη πηγή δύναμης και ελπίδας αποτέλεσε η θαρραλέα πράξη και το μεγάλο κατόρθωμα των νεολαίων Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη σημαία των κατακτητών από την Ακρόπολη στις 30 προς 31 Μάη 1941, πραγματοποιώντας μία από τις πρώτες πετυχημένες αντιστασιακές πράξεις στην Ευρώπη.
Το ΕΑΜ ξεκίνησε ως συμμαχικό σχήμα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και στην πορεία ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων εξελίχθηκε ενιαίο πολιτικό κίνημα με τα δικά του κεντρικά όργανα.
Πολύτιμα διδάγματα πηγάζουν από την εποποιία του ΕΑΜ για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων, την κλιμάκωση και την ποικιλία των μορφών πάλης (ακόμη και νικηφόρες απεργίες οργάνωσε υπό κατοχή το ΕΑΜ), καθώς και για την εγκαθίδρυση θεσμών λαϊκής εξουσίας και συμμετοχής, όπως η λαϊκή αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη.
Μια άλλη διάσταση, που επίσης πρέπει να αναδειχθεί, είναι ότι το ΕΑΜ κινητοποίησε τις πρωτοπόρες πνευματικές δυνάμεις του τόπου και ότι άφησε πίσω του μεγάλο έργο και στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, μαζί και μια κουλτούρα αντίστασης, η οποία βρήκε την έκφρασή της σ' όλους τους μεταπολεμικούς αγώνες του ελληνικού λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία, κόντρα στην αμερικανοκρατία, με αποκορύφωμα την αντίσταση εναντίον της φασιστικής χούντας του 1967-1974.
* Ο Π. Τριγάζης είναι μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: