Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Ισπανία ανοίγουν οι «Πύλες της Κολάσεως»

“ Κρίση χρέους, πίεση από τις αγορές και κίνδυνοι για την εδαφική ακεραιότητα αποτελούν εφιάλτη για τη Μαδρίτη ”
Την Τρίτη το Ισπανικό κοινοβούλιο πολιορκήθηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης Ραχόι. Οι δυνάμεις καταστολής για άλλη μια φορά επέδειξαν πρωτοφανή αγριότητα. Οι τραυματίες υπήρξαν δεκάδες, κάποιοι από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η αστυνομία έχει κάνει χρήση κάθε μέσου, ακόμη και πλαστικών σφαιρών, ώστε να συγκρατήσει το οργισμένο πλήθος, το οποίο ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα» καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον Ισπανικό λαό. Μετά την σκληρή καταστολή εναντίον των μεταλλωρύχων στην Μαδρίτη, το περασμένο καλοκαίρι, η Ισπανική αστυνομία επέδειξε για άλλη μια φορά πρωτοφανή αγριότητα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στους δρόμους της Μαδρίτης υπήρξαν τα ακόλουθα: «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους», ενώ ο ισπανικός λαός απάντησε στις βιαιοπραγίες των αστυνομικών φωνάζοντας «Χέρια ψηλά, αυτά είναι τα όπλα μας». Η Ισπανία, υπό μία έννοια βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα πριν από περίπου δύο χρόνια. Πιέζεται ασφυκτικά από τις αγορές και οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να είναι πλέον σημαντικό, ενώ παραμένει σοβαρός ο κίνδυνος, η χώρα να ενταχθεί σε πλήρη μηχανισμό στήριξης.


Ο κίνδυνος διάρρηξης της εθνικής συνοχής


Στην Ισπανία ο κίνδυνος συνολικής αποσταθεροποίησης, η οποία θα απειλήσει και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου είναι ορατός. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚαταλονίαςΑρτούρ Μας κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι αρνούμενη να διαπραγματευθεί τη δημοσιονομική αυτονομία της εν λόγω περιφέρειας «έχασε μια ιστορική ευκαιρία». Και από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι τάσεις αυτονόμησης ή ανεξαρτησίας, οι οποίες αναπτύσσονται και λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε «τεράστια αστάθεια» που προκαλούν οι τάσεις για ανεξαρτησία στην Καταλονία. Η εκπρόσωπος της Ισπανίας κάλεσε τον Μας «να στοχαστεί βαθιά τη στιγμή που ζει η χώρα μας, να σκεφτεί καλά τις προτεραιότητες του πληθυσμού» ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Του ζητώ να σκεφτεί πολύ περισσότερο τους άνεργους της Καταλονίας, απ' ό,τι τα αιτήματα για ανεξαρτησία επειδή με αυτές τις κινήσεις, προσθέτει μια νέα κρίση στην κρίση». Στο κοινοβούλιο της Καταλονίας έχει ξεκινήσει τριήμερη συζήτηση γενικής πολιτικής, στη διάρκεια της οποίας το εθνικιστικό κόμμα CiU του Αρτούρ Μας θα επιδιώξει να ψηφιστεί ένα κείμενο που θα ζητεί «να εκφράσει τη βούλησή του ο καταλανικός λαός», ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες περιφερειακές εκλογές, έστω κι αν στο κείμενο δεν περιέχεται η λέξη «ανεξαρτησία».



Πριν από λίγο καιρό στις 11 Σεπτεμβρίου, 1,5 εκατ. διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης απαιτώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia έγραφε τότε «Ξεπεράστηκαν όλες οι προβλέψεις» και πρόσθετε ότι η συγκεκριμένη διαδήλωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του 1977, όταν και πάλι οι Καταλανοί είχαν διαδηλώσει απαιτώντας αυτονόμηση. «Αυτή η μαζική και ειρηνική μαζική πορεία θα σηματοδοτήσει το μέλλον της σχέσης μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας», προειδοποίησε η La Vanguardia . Το σύνθημα όλων των Καταλανών στην παρούσα συγκυρία είναι: «Η Μαδρίτη σέρνει την Καταλονία στην κρίση». Η Ισπανία αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, πρόβλημα εδαφικής συνοχής. Για την Μαδρίτη το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλωνίας ισοδυναμεί με εφιάλτη, καθώς πρόκειται για την πλουσιότερη επαρχία της χώρας, η οποία παράγει το 16% του ΑΕΠ και ο πληθυσμός της αγγίζει τα 7 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: