Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η κερδοσκοπία της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας ...

“ ... και ο μονόδρομος της διαγραφής μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας ”
Του Σήφη Μαμουνάκη

Εν όψει λήψης των νέων μέτρων συχνά πυκνά ακούμε το εξής: Τα μέτρα είναι απαραίτητα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μόλις αυτό συμβεί θα πάρουμε την δόση των 31 δις € και με δεδομένο ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει, σταδιακά η χώρα θα βγαίνει από την ύφεση. Ενδεικτικό μας λένε είναι ότι ήδη για τον μήνα Αύγουστο είχαμε πλεόνασμα. Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι επίσημοι αριθμοί. Το πλεόνασμα που είχαμε οφείλεται στην περικοπή 2,4 δις ευρώ πρωτογενών δαπανών στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος αυτού του χρόνου.



Μια άτυπη στάση πληρωμής του δημοσίου στο εσωτερικό με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους (Νο. 66, Ιούνιος 2012) το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουνίου 2012 έφτασε τα 303,5 δις ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 23,2 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από αυτά, τα 18 δις ευρώ πήγαν στις εγχώριες τράπεζες με την μορφή ανακεφαλαιοποίησης ενώ τα υπόλοιπα σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων ομολόγων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λήξης χρέους της κεντρικής διοίκησης, μέχρι το τέλος του 2012, το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει 14,9 δις ευρώ σε βραχυπρόθεσμους τίτλους και 3,6 δις ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Αν προσθέσουμε και την εκτιμώμενη πληρωμή τόκων αξίας 13 δις ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 31,5 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό αν συμπεριλάβουμε και το εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που υπολογίζεται σε 1,1 δις ευρώ, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 πρέπει να βρεθούν 32,6 δις ευρώ σε δάνεια για να καλυφθεί το άνοιγμα. Πάντως η νέα δόση των 31 δις ευρώ, δεν έχει καμιά σχέση με την κάλυψη αυτών των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Προορίζονται για νέα ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, για να καλύψουν ανοίγματα των εγχώριων τραπεζών προς την ΕΚΤ που έχει καλύψει το ελληνικό δημόσιο με δικές του εγγυήσεις και ότι περισσέψει για να καλυφθούν μέρη από χρωστούμενα του δημοσίου προς ιδιώτες. Το παράλογο είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 14 δις ευρώ στα τέλη του 2012 και η Τρόικα με την συγκυβέρνηση ψάχνουν για 13,6 δις ευρώ για την επόμενη διετία.



Όπως προείπαμε το άνοιγμα του Ελληνικού δημοσίου στο τέλος του '12 θα φτάσει τα 32,6. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι θα επιτευχθεί η επιμήκυνση η οποία όμως θα συνοδεύεται από τη λεγόμενη ρήτρα απόκλισης (άμεσα μετρήσιμα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων αν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τα τέλη Ιουνίου είχε τροφοδοτήσει με δάνεια την Ελλάδα αξίας 107,9 δις ευρώ και έχει προγραμματίσει άλλα 71,7 δις ευρώ. Σύνολο 179,6 δις ευρώ νέο χρέος για την Ελλάδα. Από αυτά μόνο 61,1 προορίζονται για τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του δημοσίου, δηλαδή για πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Την επόμενη διετία 2013-2014 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει 28 δις ευρώ σε τόκους και 38 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα, πέραν από τα 32,6 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν φέτος. Αν τα βάλουμε κάτω, τότε στα τέλη του 2014 το συνολικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να ανέρχεται στα 497,5 δις ευρώ, το οποίο θα είναι πάνω από 200% επί του ΑΕΠ. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν πρωτογενή ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.



Mε βάση των παραπάνω το Ελληνικό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο παρά μόνο αν διαγραφεί μέρος του, αυτή τη φορά όμως από τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη – δανειστές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ότι αφορά την ΕΚΤ, από την αρχή της κρίσης στην χώρα μας κερδοσκοπεί εις βάρος μας, αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά περίπου με 40 cents στο ευρώ και στη συνέχεια απαιτεί από την Ελάδα την αποπληρωμή τους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Επιπλέον απαιτείται να ισχύσει για την Ελλάδα ότι συμφωνήθηκε για την Ισπανία και την Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δηλαδή να μην εγγράφονται στο Ελληνικό δημόσιο χρέος τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν τώρα, εκτός από τα παραπάνω, μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση συνδεθεί η αποπληρωμή του Δημόσιου χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα μας (με δεδομένο ότι ποτέ στην ιστορία μας δεν αθετήσαμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις) αλλά και που πόροι του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας (ώστε η χώρα να παράξει πλούτο) τότε το Ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο και η χώρα μας να εξέλθει από το υφεσιακό σπιράλ στο οποίο διαρκώς βυθίζεται με την εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής άγριας δημοσιονομικής προσαρμογής και σκληρής λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: