Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΚΑ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ!

ΣΤΟ 1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η «ΤΡΥΠΑ»!
ΣΧΕΔΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΟ ΕΤΑΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΥΤΕΚΩ

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, θα χρειαστεί πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις φετινές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος σε συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.
«Απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα το 2013, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του Ταμείου λόγω της μείωσης της απασχόλησης αλλά και του αναμενόμενου αυξημένου αριθμού των συνταξιούχων.
Ήδη, κατά το πρώτο 8μηνο του τρέχοντος έτους, το ΙΚΑ έχει λάβει το 87,9% (!) της κρατικής επιχορήγησης.
Η αποχαλίνωση της εργοδοσίας, που οδήγησε στην εκτόξευση της ανασφάλιστης και «ελαστικής» εργασίας, καθώς επίσης και το βάθεμα της ύφεσης, σε πολεμικά επίπεδα, είχαν σαν συνέπεια την μείωση των εσόδων του ταμείου κατά περίπου 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο! Αν συνυπολογιστεί στα παραπάνω, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με πιο πρόσφατο το λεγόμενο "κούρεμα", τότε η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ζοφερή!

Συνολικά, αν προστεθεί η κρατική επιχορήγηση που ήδη έχει απορροφηθεί (4,1 δισ. ευρώ), τα έσοδα περιορίζονται στα 10,3 δισ. ευρώ όταν οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων θα είναι τουλάχιστον 11,08 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, λείπουν 780 εκατ. ευρώ και συνολικά 1,43 δισ. ευρώ, αν προστεθεί και η προκαταβολή των 650 εκατ. ευρώ του 2012 που είχε δοθεί στα τέλη του 2011 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες για πληρωμές.
Κατά την Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Εφόσον δεν δοθεί νέα χρηματοδότηση, οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν το 2013 στα 400 ευρώ -δηλαδή κοντά στο εγγυημένο, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, βοήθημα των 360 ευρώ- προκειμένου να αντέξει το ΙΚΑ», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΕΚΟ
Δύο ακόμη ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οργανισμού. Πρόκειται για το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών, υγειονομικών, συμβολαιογράφων) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (υπαλλήλων τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε την ένταξη στο μέλλον και άλλων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών στο χώρο της υγείας. Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι αλλά, αντίθετα, προσθέτει νέα προβλήματα τα οποία θα αναδειχθούν στο πολύ κοντινό μέλλον!

Στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκε κυρίως η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 2- 2,5 δισ. ευρώ, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Oι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Εργασίας Γιάννηw Βρούτσης εξέτασαν τρόπους εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικοί φορείς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, προχωρούν από κοινού επίσχεση παροχής των υπηρεσιών τους από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών έχουν προειδοποιήσει πως εάν δεν πληρωθούν μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου, θα αναστείλουν τις επί πιστώσει νοσηλείες των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει πως μέχρι τέλος του χρόνου ο Οργανισμός θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ στις κλινικές και 900 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ με το οποίο θα ενισχύσει τον ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: