Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Στη θάλασσα του Διαφωτισμού δεν πνίγηκε κανείς

Από τη Δευτέρα έως σήμερα Παρασκευή οι Εφημερίδες της Συγκυβερνήσεως αγνόησαν επιδεικτικά το ένστολο έγκλημα ανοιχτά της Λέρου και ασχολήθηκαν για πολλοστή φορά με Ξηρό, Ολάντ, €ντολή Σαμαρά και πάσης φύσεως χρηστικά θέματα: από τα ενεργειακά αυθαίρετα έως τις ρυθμίσεις προς αγρότες, τους 58 του Λυκούδη, τα τερτίπια της τρόικας και φυσικά τις αποδοχές των ένστολων, που όπως μάθαμε – με βάση το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας – αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Οι πυρηνάρχες του κράτους είναι η μόνη μεταρρύθμιση που πέτυχε το μνημόνιο για να κάνει το «βίο αβίωτο» σε όσους αντιδρούν στη φυσική τους εξόντωση.

ΟΜΕΡΤΑ ΚΑΙ BABISPEAK
Οι εφημερίδες που θεώρησαν πως όφειλαν να αναγγείλουν στα πρωτοσέλιδά τους την κρατική δολοφονία μεταναστών στα νερά του Αιγαίου ήταν η Ελευθεροτυπία («ΤΡΑΓΩΔΙΑ Πεθαίνοντας στο Αιγαίο», 21/1/2014), («ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για τη στάση των λιμενικών στο Φαρμακονήσι – ΠΝΙΓΗΚΑΝ 12 και ο υπουργός σφυρίζει», 24/1/2014), η Εφημερίδα των Συντακτών («Αγνοούνται μετανάστες», 21/1/2014), («ΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ – “Μας κλοτσούσαν για να πέσουμε πάλι στη θάλασσα”», 24/1/2014), ο Ριζοσπάστης («Χάθηκαν 12 μετανάστες στα νερά του Αιγαίου», 21/1/2014), («ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Κυβερνητικές ευθύνες για τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι», 23/1/2014) και η Αυγή («ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ – Πνίγηκαν καθώς τους επαναπροωθούσαν!», 22/1/2014), («ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΩΝ 12 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Φαρμακονήσι όπως Λαμπεντούζα», 23/1/2014), («ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12 ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, Διεθνής απαίτηση για έρευνα», 24/1/2014).
Α, σήμερα Παρασκευή μετά από τέσσερις μέρες εδέησε να ασχοληθεί και η σοβαρότερη Καθημερινή, που το έχει παραχώσει στο πρωτοσέλιδό της ως ειδησάριο: «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Στο κέντρο αστέγων του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται 16 μετανάστες που έφτασαν χτες από το Φαρμακονήσι, όπου χάθηκαν 3 γυναίκες και 9 παιδιά». Η Καθημερινή δεν μας λέει τι έγινε, οι μετανάστες έφτασαν απλώς από το Φαρμακονήσι στην Αθήνα και να “ναι καλά ο Καμίνης που έχει νοικοκυρέψει το Δήμο και τους φιλοξενεί.
Κάπως έτσι πέρασε και στα ψιλά η είδηση πως αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η δίκη 18 αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ με την κατηγορία του άγριου ξυλοδαρμού και της ρίψης χημικών εναντίον πολιτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση της 29/6/2011 στην Αθήνα κατά τη διάρκεια ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Οι αλεξικέραυνοι ένστολοι πυρηνάρχες αποδεικνύουν πως το κράτος και συνέχεια έχει και συνέπεια ως προς τους διακηρυγμένους στόχους του. «Σκληρή διαπραγμάτευση για μεταρρυθμίσεις – Η τρόικα επιθυμεί την υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ – Διαφωνίες στην κυβέρνηση», είναι το βασικό θέμα της Καθημερινής, που ακριβώς δίπλα αναγγέλλει «ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Χωρίς σοβαρές αλλαγές το καθεστώς ομαδικών απολύσεων».
Η Καθημερινή, που έκανε την κρίση ευκαιρία και καθιέρωσε μια νέα μορφή newspeak -πιο επαρχιώτικη και γκροτέσκα- το babispeak, πιάνει το ψιλό γαζί και εξηγεί στη Μαντάμ Σουσού από το Κοντόπευκο: «Το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, που συγκροτούν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, συμφώνησαν να μην υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητεί η τρόικα. Το βέτο του υπουργού διατηρείται. Επίσης, οι επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να προσκομίζουν ολοκληρωμένο φάκελο αιτιολόγησης».
Φαίνεται πως μετά τις απανωτές σφαλιάρες που έφαγε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από τους δανειστές της, ανάγκασε τον αρχιπαπαγάλο να δουλέψει υπερωρίες, βάζοντας ξανά μπροστά το τροπάρι των σκληρών διαπραγματεύσεων. Επαφίεται στο κάθε παραμάγαζο να διαλέξει συνοδευτικά τι θα παίξει για να ενισχύσει το γνωστό τροπάρι.
ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ
Φερ” ειπείν, το ενισχυτικό θέμα της Καθημερινής είναι η Ουκρανία, η Αργεντινή και διάφορα γλυκανάλατα θέματα από “δω κι από “κει που προσπαθούν να σε πείσουν πως όταν θες κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το πετύχεις, ιδανικά αναγνώσματα της σιωπηλής πλειοψηφίας που φαντασιώνεται χλαμύδα, Ελιά και Αντώνη βασιλιά, ανακεφαλαιοποίηση και offshore στο Café de Flore. Όμως, εκεί που επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά είναι στην περίπτωση των Νέων που πραγματικά έχουν πάθει τιλτ.
Όλον αυτόν τον καιρό, ενισχυτικό θέμα στις εθνικές προσπάθειες του Στουρνάρα τα Νέα έβαζαν τα χαΐρια του Γάλλου προέδρου Ολάντ. (Αυτού του τύπου που έπρεπε να κάνουμε υπομονή και να αντέξουμε Μεσοπρόθεσμο και ξύλο απ” τα ΜΑΤ μέχρι να βγει και να πατήσει κάτω τη Μέρκελ). Τι σημαίνει έβαζαν; Έχουμε χάσει το μέτρημα, καθώς από τις 11/1 και την έκδοση του Σαββατοκύριακου τα Νέα έχουν παίξει: «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ» (11-12/1), «ΓΑΛΛΙΑ: Οι γυναίκες πίσω από την προεδρική κλειδαρότρυπα» (13/1), «Η Βαλερί σε κατάθλιψη ο Ολάντ σε πολιορκία» (14/1), «ΓΑΛΛΙΑ: Το μυστήριο της Πρώτης Κυρίας» (15/1), «ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Η εξομολόγηση της Βαλερί» (17/1), «ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ – ΖΙΛΙ ΓΚΑΓΕ: Δύο χρόνια κρυφός έρωτας» (18-19/1), «ΒΑΛΕΡΙ ΤΡΙΕΡΒΕΛΕΡ: Η ερωτευμένη (πρώην;) σύντροφος» (20/1), «ΓΑΛΛΙΑ: Ο Ολάντ στη Χάγη, η Βαλερί… πουθενά» (21/1), «ΓΑΛΛΙΑ: Ψάχνουν για βελούδινο διαζύγιο Ολάντ-Βαλερί» 24/1).
Δηλαδή σε σύνολο δώδεκα εκδόσεων, τα Νέα έβαλαν σε εννιά πρωτοσέλιδα το φοβερό και τρομερά γαργαλιστικό για τις συνωστισμένες κυρίες Εκσυγχρονιστού σκάνδαλο Ολάντ, όταν από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αναφέρει το όνομα «Κάντας» μόλις μία φορά (Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28-29/12). Είναι ηλίου φαεινότερον πως τα Νέα βλέπουν παντού σκάνδαλα αρκεί να μην ενοχλούν τον εκσημιτοχρονισμό. Σήμερα, «ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τα οικονομικά σκάνδαλα “έφαγαν” τον πρόεδρο», χθες «CHINALEAKS Λαϊκή Δημοκρατία των Οφσόρ» (όπως η Καθημερινή έχει εμμονή με τηνΑργεντινή έτσι και τα Νέα έχουν αντίστοιχη εμμονή με την Κίνα), «Χρυσή Μπάλα: Τα σενάρια συνωμοσίας και η “πρωτιά” του Ριμπερί» (15/1), «Το σκάνδαλο των τροφίμων» (14/1). Φυσικά, για τα πνιγμένα γυναικόπαιδα ούτε είδαν ούτε άκουσαν στο πρωτοσέλιδό τους τα Νέα του Δανειολήπτη και Μέγα Νοταρίου. Όλη αυτή η εικόνα δίνει και έναν πολύ καλό ορισμό του τι είναι κεντροαριστερά.
Πάντα στο πνεύμα της κεντροαριστεράς, τα Νέα παίζουν σήμερα βασικό θέμα «Ευνοϊκές ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια – Δώρο στους αγρότες» και από κάτω βάζουν φωτογραφία με ουκρανούς παπάδες και κειμενολεζάντα «Για την Ευρώπη με τη βοήθεια του Θεού: Ακόμα και ιερωμένοι συμμετέχουν στην αιματηρή εξέγερση των εκατοντάδων φιλοευρωπαίων Ουκρανών». Κρατήστε το πρωτοσέλιδο αυτό την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος φιλελέρας να σας κάνει κήρυγμα για Ευρώπη και Διαφωτισμό, ζητώντας να υπογράψετε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ
Φαίνεται, όμως πως ο αρχιπαπαγάλος έχει κάψει φλάντζες και η γραμμή χάνεται στη μετάφραση. Πιο πάνω διαβάσαμε το babispeak της Καθημερινής: «Το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, που συγκροτούν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, συμφώνησαν να μην υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητεί η τρόικα». Για το ίδιο θέμα τα Νέα ισχυρίζονται πως «ΕΡΓΑΣΙΑ Συμφωνία για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις: “Ναι” για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις – πάνω από το μηνιαίο όριο – υπό όρους και εφόσον αυτό δικαιολογείται από την κατάσταση της επιχείρησης, είπε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας».
Δεν πιστεύω τώρα να χαλιέσαι με τα παραπάνω, εσύ ένας Ευρωπαίος της σιωπηλής πλειοψηφίας. Το πρωτοσέλιδο αρθρίδιο των Νέων με τίτλο «ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΚΑΙΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ» τα βάζει κάτω και τα εξηγεί μπίστικα και ντόμπρα: «Χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών – έστω και καθυστερημένα – για να σταματήσει το θέατρο σκιών του οικονομικού επιτελείου με το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ για τους ενστόλους. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών – ο οποίος μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έκανε λόγο για αστρονομικά ποσά χωρίς καν να είναι γνωστό το τι ακριβώς προβλέπει η δικαστική απόφαση – ασφαλώς τροφοδότησαν μία άσκοπη σύγχυση. Το χειρότερο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές έσπειραν την ανησυχία ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να επιστραφούν τα χρήματα στους ενστόλους, πράγμα που αντικειμενικά βαραίνει το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η κακή εικόνα συμπληρώνεται με τις παλινωδίες των αρμοδίων στο θέμα της συγκέντρωσης αποδείξεων από τους φορολογουμένους – για να τελειώσουν χρειάστηκε άνωθεν παρέμβαση: αλλά την πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης για την έξοδο από την κρίση, απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα!»
Έχει που έχει τις αγωνίες του ο δανειολήπτης με τους ανακεφαλαιοποιημένους, να έχει τώρα και τους οικονομικούς να κουτουλάνε μεταξύ τους πάει πολύ. Φαίνεται πλέον πως το βάρος της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσουν οι διάφοροι Φαηλίστας με λεξιλόγιο από τη βαθιά ΟΝΝΕΔ του ’80.
Ήδη από τη Δευτέρα η αγαπημένη μας Δημοκρατία έχει ανεβάσει τους τόνους του φαιομπλέ κακαρίσματος με τίτλους όπως «ΚΟΚΚΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΕΝ” ΟΨΕΙ – ΑΠΕΙΛΟΥΝ οι ακραίοι του Τσίπρα» (20/1), «ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ» (21/1), «Προβληματισμός από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τη φέρνουν στη δεύτερη θέση – Η ΝΔ ΧΑΝΕΙ τη λαϊκή βάση της» (23/1), «Με υπογραφές συμπαράστασης: Τσίπρα, Λαφαζάνη, Βούτση, Μηλιού, και Ρούντι Ρινάλντι (της συνιστώσας Ρόζα) – ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον “λύκο” των Εξαρχείων» και «Απορία! Γιατί στηρίζουμε τον Βενιζέλο;» (24/1).
Οι πυρηνάρχες της Συγγρού έχουν βαλθεί να κάνουν το βίο αβίωτο σε όποιον δεν προσεύχεται υπέρ του αρχηγού Σαμαρά. Έρχονται μεγάλες τρικυμίες.
unfollow.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: