Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη με τους Παλαιστίνιους Φοιτητές

Παλαιστινιακή ΄Ενωση Φοιτητών.
Στην Αθήνα.
Η Γενική Ένωση Παλαιστίνιων φοιτητών ιδρύθηκε στο Κάιρο το 1959, όπου θεωρείται η μόνη Παλαιστινιακή φοιτητική θεμελίωση, η οποία επιδιώκει να υπερασπιστεί τα υλικά, λογοτεχνικά, και τα πολιτιστικά συμφέροντα και δικαιώματα των μελών της, και τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και να διασφαλίσει διάφορα μέσα για να ενθαρρύνει τους φοιτητές στις σπουδές τους.Στην Ελλάδα, συστάθηκε στα μέσα του 1970 και υπήρξε υπεύθυνη για όλα τα Παλαιστινιακά ζητήματα έως και την ίδρυση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας.
Εκεί λοιπόν συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Φοιτητικής Ένωσης, Οσάμα.
Τον Αντιπρόεδρο, Εγιάντ.
Τον Γενικό Γραμματέα, Άντχάμ.
Φοιτητές στην Αθήνα και οι τρεις, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο για τους φοιτητές συμπατριώτες  τους. Τους στηρίζουν σε ότι χρειαστούν και σε κάθε τους ανάγκη.
Κάτι σαν φύλακες άγγελοι των Παλαιστίνιων φοιτητών της Ελλάδας.
Μας υποδέχτηκαν στο κτίριο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος. Άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους.
Μας μίλησαν για την Ένωση, για την Παλαιστίνη, τα προβλήματα της χώρας τους, άλλα και για το πώς βλέπουν το μέλλον της χώρας τους.

  • Ποίος είναι ο ρόλος της Παλαιστινιακής Ένωσης φοιτητών; Ποίοι είστε, πώς δημιουργήθηκε και πότε;
Osama 
Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Ένωσης Φοιτητών σε κάθε χώρα, είναι να ψάξει να βρει Παλαιστίνιους φοιτητές, και να τους  βοηθήσει με κάθε τρόπο. Να τους στηρίζει ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να τους υπενθυμίζει τις ρίζες τους, να διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες στη χώρα που βρίσκονται. Και επίσης να δείξουν στον κάθε λαο  τα προβλήματα της Παλαιστίνης. 
  • Πολύς κόσμος δε ξέρει τι συμβαίνει στη περιοχή της Παλαιστίνης. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια ταραγμένη περιοχή, εμπόλεμη, αλλά πολλοί αγνοούν τον λόγο. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Osama
Οι Παλαιστίνιοι έχουμε πόλεμο με το Ισραήλ από το 1948 όταν ιδρύθηκε και επίσημα το κράτος του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Πριν το ’48, δεν υπήρχε το κράτος του Ισραήλ. Υπήρχε μόνο η Παλαιστίνη υπό κατοχή βέβαια από διαφόρους άλλους λάους. Τότε άρχισαν να έρχονται οι Εβραίοι από το εξωτερικό, από όλο τον κόσμο, για να  εγκατασταθούν στα Παλαιστινιακά εδάφη.
  • Τον Νοέμβριο για πρώτη φορά η Παλαιστίνη ψήφισε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ασκώντας το δικαίωμα που απέκτησαν όταν το καθεστώς τους στον Οργανισμό αναβαθμίστηκε σε αυτό του «κράτους-παρατηρητή». Αυτό όμως δυσαρέστησε την Αμερικάνικη και Ισραηλινή πλευρά. Για ποίο λόγο πιστεύετε;
Osama 
Κοιτάξτε να δείτε κράτος, η έννοια κράτος, έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Αυτό που δυσαρεστεί την Αμερική και το Ισραήλ είναι ότι τώρα, έχουμε κάποια παραπάνω δικαιώματα, μπορούμε να πάμε σε διεθνή δικαστήρια για τα εγκλήματα που κάνει το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Μπορούμε να κινηθούμε πλέον νομικά. Υπάρχει μία παραπάνω αναγνώριση, έστω και λίγη. Δείχνουμε ότι είμαστε εδώ, δεν έχουμε σταματήσει να μαχόμαστε για την Παλαιστίνη.
Adham
Αυτό δυσαρεστεί το Ισραήλ, κατά τη γνώμη μου, γιατί ο στόχος του Ισραήλ είναι να φτιάξει το κράτος τους από τον Νείλο μέχρι το ποτάμι Αλ Φουράτ (Ευφράτης), για αυτό και δε θέλουν να αναγνωριστεί το κράτος μας. Δε θέλουν να γίνουμε κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η σύγχρονη αποικιοκρατία που έχουν επιβάλλει στην περιοχή θα συνεχίσει. Όπως για παράδειγμα τώρα με τη Συρία… Χτίζουν σπίτια εκεί που είναι για τη Παλαιστίνη. Οι Ισραηλινοί, πρέπει να φύγουν από εκεί που έχουν εγκατασταθεί, να γυρίσουν πίσω οι Παλαιστίνιοι. Εκεί που ανήκουν.
Osama 
Τούς πειράζει να έχουμε δικιά μας οικονομία, σύνορα, ασφάλεια. Το γεγονός ότι υπάρχει κράτος της Παλαιστίνης δεν είναι καλό, για αυτούς.
  • Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε νέες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, υπόσχεται δίκαιο ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι την άνοιξη. Πώς το βλέπετε αυτό; Πιστεύετε ότι ίσως, πράγματι, η λύση του Παλαιστινιακού να είναι πιο κοντά από ποτέ;
Osama
Είναι μία προσπάθεια που γίνεται από τη Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά, το Ισραήλ δεν υποχωρεί, δε συμβιβάζεται στις θέσεις του. Τα αφήνουν όλα στον αέρα. Ενώ λένε να μιλήσουν για ειρήνη, ανακοινώνουν νέες αποικίες στη Δυτική όχθη. Αν δεν κάνει συμβιβασμούς και το Ισραήλ,δε θα προχωρήσει η επίλυση, δε θα λυθεί το πρόβλημα. Η Παλαιστίνη αντιθέτως έχει κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις. Παρατηρώ, πώς εν τέλει, όλο οι Παλαιστίνιοι την πληρώνουν.
Eyad
Υπάρχει κάτι που λέγεται παγκόσμια ειρήνη. Οι Παλαιστίνιοι την θέλουν. Οι Παλαιστίνιοι συμβιβάζονται σε σχέση με τους Εβραίους. Η Ισραηλινή πλευρά δεν κάνει υποχωρήσεις. Η Παλαιστίνη δίνει 100% των συμφωνιών της ενώ οι Ισραηλινοί τηρούν το 20%. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη. Κάποιος για να μεγαλώσει τα παιδιά του στην Παλαιστίνη εννοείται ότι ζητά την ειρήνη. Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να λυθεί το πρόβλημα.
  • Πολλοί πιστεύουν πώς αν λυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα θα υπάρξει ειρήνη σε ολόκληρη τη μέση Ανατολή. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Osama
Δεν γίνεται να ηρεμήσει η περιοχή όταν το Ισραήλ συμπεριφέρεται έτσι. Μα παρατηρήστε, όλες οι περιοχές γύρω από το Ισραήλ χάνουν, έχουν πρόβλημα. Από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράκ και τη Συρία έχουν πρόβλημα, όλο αυτό γίνεται για να είναι το Ισραήλ πιο δυνατό. Αν δεν κάνει παραχωρήσεις το Ισραήλ όχι δεν θα υπάρξει ειρήνη στη περιοχή. Όχι με τη στρατηγική του Ισραήλ και βάση του πλάνου που έχει για τη περιοχή. Όχι, δε νομίζω.
Adham
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν φύγει το Ισραήλ από τη περιοχή. Πριν το ’48 , αυτό το κράτος (του Ισραήλ) δεν υπήρχε. Δε μπορεί να συν υπάρχεις με κάποιον που ήρθε και σου πήρε τα εδάφη σου έτσι απλά. Δε μπορείς… Αυτή είναι η γνώμη μου.
Eyaz
Το πρόβλημα στη περιοχή είναι ότι από τα εδάφη που ανήκουν στην Παλαιστίνη έχουμε μόνο το 10%. Μeτα το πόλεμο του ’67 πήραν αυτά τα εδάφη οι Ισραηλινοί και εγκαταστάθηκαν. Η λύση είναι να επιστρέψουν τα εδάφη στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να πάει από εκεί που ήρθε. Είναι δύσκολο να βρεθεί λύση και ειρήνη στην υπάρχουσα κατάσταση. Ειδικά εκεί που έχει φτάσει το πρόβλημα εξαιτίας του Ισραήλ. Δύσκολο να υπάρξει ειρήνη σε όλη τη περιοχή.
  • Οι Έλληνες καθώς έχουν ζήσει και τη προσφυγιά και τον πόλεμο έχουν μια βαθιά συμπάθεια στους Παλαιστίνιους.Οι σχέσεις  των δύο λαών, ήταν πάντοτε αδελφικές. Πολλές φορές, η Ελλάδα έχει στηρίξει και βοηθήσει την Παλαιστίνη. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, ξεκίνησε το «Ένα καράβι για τη Γάζα», με σκοπό να συμμετάσχει στο εγχείρημα του Στολίσκου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla) για το σπάσιμο απο τη θάλασσα, του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Τελικά η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος, με νεκρούς, τραυματίες, φυλακίσεις. Τι έγινε τότε; Γιατί είχε τέτοια άσχημη κατάληξη αυτή η προσπάθεια;
Osama
Το “Ένα καράβι για τη Γάζα» ήταν μια προσπάθεια από πολλούς λαούς σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους. Η πράξη ήταν συμβολική, πιστεύω. Δε πιστεύαμε  ότι θα κατάφερνε να φτάσει στη Γάζα. Η προσπάθεια ήταν να δείξει την κατάσταση. Παρατηρήσατε πώς φέρθηκαν, ανέβηκαν με το έτσι θέλω στο καράβι. Ήταν μια επίδειξη του τι τραβάει ο λαός της Παλαιστίνης.
Eyad
Καταρχάς, για τις σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που είχαμε τη μεγαλύτερη στήριξη και βοήθεια. Τότε που εκδιώχθηκε ο Αμπού Aμάρ ( Γιασέρ Αραφάτ) , οι Έλληνες τον αγκάλιασαν. Ελπίζουμε να στηρίζουν ακόμα τους Παλαιστίνιους. Τώρα, όσον αφορά το εγχείρημα για το καράβι της Γάζας, όπως είπε και ο Οσάμα, δε περιμέναμε να φτάσει μέχρι τη Γάζα, έφτασε όμως κοντά, επιτέθηκαν οι άντρες του Ισραηλινού στρατού. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση απο τους ΄Ευρωπαίους και τους Έλληνες για το λαό της Παλαιστίνης και για τη παγκόσμια ειρήνη.
Adham 
Το καράβι της γάζας ήταν ένα εγχείρημα από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό λάο. Προσπάθησαν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους, όμως, οι Ισραηλινοί σταμάτησαν το πλοίο με πρόσχημα ότι, ίσως, υπάρχουν όπλα μέσα στο πλοίο, τα οποία θα ενίσχυαν τη Χαμάς και η Χαμάς ύστερα θα πολεμούσε τους Ισραηλινούς με αυτά τα όπλa.
  • Τα αραβικά κράτη βοηθούν/στηρίζουν την Παλαιστίνη; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Και γιατί εώς τώρα δεν έχουν βοηθήσει στην Επίλυση του ζητήματος;
Eyad
Τα αραβικά κράτη βοηθούν την Παλαιστίνη, όχι όμως στον απαιτούμενο βαθμό. Επιβάλλεται όλα τα αραβικά κράτη να βοηθούν την Παλαιστίνη γιατί είναι και εκείνη ένα αραβικό κράτος, είναι σαν αδέρφια.
Osama
Όλα τα αραβικά κράτη στηρίζουν την Παλαιστίνη, με κάθε τρόπο μπορούν. Όλος ο αραβικός λαός είναι υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και κατηγορούν τις πράξεις των Ισραηλινών. Τώρα, τα καθεστώτα βοηθούν μέν, αλλά ίσως όχι όσο θα μπορούσαν. Βλέπετε άλλωστε πόσος κόσμος συνεχίζει να σκοτώνεται.
  • Η Ελλάδα με την Παλαιστίνη σε πολιτικό επίπεδο, από την εποχή του Α.Παπανδρέου και Γ.Αραφάτ, είχαν πολύ καλές σχέσεις. Πώς είναι σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών;
Osama
Κοιτάξτε να δείτε, οι δύο λάοι σίγουρα είναι σαν αδέρφια. Έχουν  πολλά κοινά και ιστορικά και σε έθιμα. Μια ζωή βοηθούσαν οι Έλληνες τους Παλαιστίνιους, πραγματικά είναι πολύ αλληλεγγυοι με εμάς. Όμως, τελευταία η πολιτική της Ελλαδας έχει αλλάξει λίγο προς το Παλαιστινιακό, ωστόσο, η πολιτική της Ελλάδας είναι αναπόφευκτα κοινή με της Ευρωπαικής Ένωσης. Δεν δρα μόνη της η Ελλάδα. λαος σίγουρα είναι μαζί μας. Ας μείνουμε σε αυτό.
  • Τι πιστεύει η νέα γενιά των Παλαιστινίων, μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους οι δύο πλευρές και να ζήσουν ειρηνικά;    
Eyad
Το ελπίζουμε αλλά δεν το βλέπουμε….
 Osama
Ε, άμα αλλάξει πολιτική και στρατηγική το Ισραήλ, αμφιβάλλω βέβαια, αλλά αν αλλάξει ποιος ξέρει; Μπορεί.. Γίνονται και θαύματα. Μακάρι.
Adham
Ακόμα και αν υπάρξει λύση, πιστεύω ότι δε θα είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή και πρόχειρη.
———————————————————————————————–
****Εύχομαι να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα και να
υπάρξει ειρήνη στη περιοχή. Κανένας να μη ξανά θρηνήσει δικό του
άνθρωπο, είτε Παλαιστίνιος είτε Ισραηλινός. Η Παλαιστίνη είναι μια 
πολύ όμορφη χώρα. Πλούσια σε ιστορία και θρησκευτική αξία.
Ευχόμαστε ειδικότερα ο λαός, να μην ξανά υποφέρει, απο κανένα καθεστώς
και πολεμική σύρραξη. Και οι δύο λαοι  έχουν αποφέρει πολύ και είναι κρίμα να
μη βρίσκεται μία λύση. 
Γνωρίζοντας πολλούς Παλαιστίνιους, είναι άνθρωποι γεννημένοι αγωνιστές και άνθρωποι
δυνατοί με μεγάλες καρδιές. Είμαι σίγουρη, πώς εν τέλει, θα τα καταφέρουν και θα ζήσουν
ελεύθεροι, με γαλήνη, και ειρήνη.

*** Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά, και ολόκληρη την Παροικιά για τη φιλοξενία και τον χρόνο που αφιέρωσαν.***

** Ευχαριστώ πολύ για το πολύ όμορφο δωράκι, ένα ημερολόγιο τοίχου με φωτογραφίες απο την Παλαιστίνη **

* Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Οσάμα για την βοήθεια του να φτιαχτεί αυτό το άρθρο και για την συνέντευξη που εκείνος οργάνωσε *
Πρώτη δημοσίευση: e-lifenews.blogspot.gr στις 20/01/2014 
Επιμέλεια: Ελένη Γκρήγκοβιτς
clevernews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: