Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

SZ: Η Ελλάδα βούλιαξε στα χρέη για τα γερμανικά τανκς

Εκτενές άρθρο στο οποίο αναφέρεται πως οι Γερμανοί γνώριζαν ότι η Ελλάδα αγοράζοντας τα Leoprad 2 θα βυθιζόταν στο χρέος καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τα άρματα μάχης, δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeustsche Zeitung.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το άρθρο της εφημερίδας, στη δημοσιότητα έρχεται ένα άγνωστο μέχρι σήμερα  σημείωμα του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss – Maffei Wegmann από το 2001 σχετικά με την αγορά 170 Leopard 2 από την Ελλάδα. Από το έγγραφο προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα και αυτό το γνώριζε η εταιρεία.
Στο δημοσίευμα της Süddeustsche Zeitung οι αρθρογράφοι υπενθυμίζουν τις κατηγορίες που συνήθως εκτοξεύονται σε βάρος της Ελλάδα, ότι κορόιδεψε για να μπει στην Ευρωζώνη, ότι οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και πως αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κρίση που βιώνουν έχουν οι ίδιοι. «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», σχολιάζουν....
«Υπάρχουν γερμανικοί κολοσσοί που συνέβαλαν στη διαφθορά, γερμανικές τράπεζες που έδωσαν δάνεια, ενώ η γερμανική οικονομία σε ορισμένες συναλλαγές γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα βυθίζονταν όλο και περισσότερο στα χρέη», τονίζεται στο δημοσίευμα της Süddeustsche Zeitung, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σχετικά με την πώληση των Leopard 2 αναφέρεται: «Όταν η Krauss - Maffei Wegmann έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει την παραγγελία, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την πληρώσει. Εκείνη την εποχή το πρόβλημα ήταν η ένταξη της χώρας στο ευρώ και οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της εταιρείας από το 2001. Μάλιστα η Γερμανία θα έπρεπε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα από πιστωτικούς κινδύνους, πράγμα που δεν έκανε».

Από το ίδιο εσωτερικό σημείωμα προκύπτει πως η Krauss - Maffei Wegmann φοβόταν ότι λόγω της έλλειψης χρημάτων η αγοραπωλησία θα καθυστερούσε ή ακόμη και θα ακυρωνόταν. Η λύση για να προχωρήσει η εξαγορά ήταν να πληρώσει η Ελλάδα τα τεθωρακισμένα με την ανάληψη νέων χρεών.

«Επτά γερμανικές τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δώσουν το απαραίτητο δάνειο …ποιά όμως το έδωσε τελικά παραμένει ανοιχτό…το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πλήρωσε τα τεθωρακισμένα με δανεικά σε ποσοστό πάνω από το 90%. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στην Ευρώπη, αλλά με σχεδόν κατεστραμμένα τα δημοσιονομικά της», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Süddeustsche Zeitung
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: