Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΕ – ΕΚΤ... ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ!

Η ΜΕΡΚΕΛ ΖΗΤΑΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΟΚ!
STIGLITZ: H ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Α. Μέρκελ, κ. Μίκαελ Μάιστερ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, τόσο η Γερμανία Καγκελάριος Α. Μέρκελ, όσο και η ΕΚΤ, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ. Ο λόγος είναι η...χαλαρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ τόσο η Α. Μέρκελ όσο και η ΕΚΤ, απορρίπτουν κάθε προοπτική χαλάρωσης των μέτρων που προέβλεπε το αρχικό Μνημόνιο. Δηλαδή απορρίπτουν κάθε σκέψη για «χρύσωμα του χαπιού» των μνημονιακών μέτρων η οποία μοναδικό σκοπό θα έχει την αποτροπή μιας πιθανής λαϊκής έκρηξης κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, Α. Μέρκελ και ΕΚΤ, επικαλούνται την «πλειοψηφική» συμμετοχή της Ευρωζώνης στο βρώμικο χρηματοδοτικό «μηχανισμό στήριξης» της Ελλάδας (€80 δις Ευρωζώνη και € 30 δις από ΔΝΤ), προκειμένου να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους.
ΙΣΧΥΡΟΠΙΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΥΚΛΟI ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ!
 Οι δηλώσεις του κ. Μάιστερ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν για τη διαδικασία έγκρισης των εθνικών προϋπολογισμών από τα όργανα της ΕΕ, πριν αυτοί κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, σημαίνει την ισχυροποίηση των πλέον αντιδραστικών μονεταριστικών κύκλων εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα δε, προαναγγέλλουν μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων (και γενικότερα των μη – προνομιούχων) στις χώρες της ΕΕ, και ειδικότερα στις περιφερειακές χώρες.
Με αυτήν την έννοια μεγάλη βαρύτητα αποκτά και η πανευρωπαϊκή απεργία της 29ης Σεπτέμβρη, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας εντός της ΕΕ.

altSTIGLITZ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!!
Από τη μεριά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, στο περιθώριο συνεδρίου, τονίζει πως οποιαδήποτε διατήρηση ή ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, από μεριάς ΕΕ, θα παρατείνει την παγκόσμια κρίση. Συνεχίζει μάλιστα, αποδίδοντας στην ΕΕ προσπάθεια κατευνασμού των αγορών, με κόστος ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ύφεση.
Για την υποστήριξη του ισχυρισμού του χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου εκεί η λιτότητα οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας αλλά και αύξηση των spreads.
Ως εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την οικονομική ύφεση, ο κ. Stiglitz, υποστήριξε την αύξηση των δημοσίων δαπανών, η οποία θα οδηγήσει σε σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και σε μείωση της ανεργίας.
Τέλος, επανέλαβε την ανησυχία του ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η παγκόσμια οικονομία γενικά, βρίσκονται σε τροχιά εισόδου σε νέα (διπλή) ύφεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: