Κρίσιμη εβδομάδα για τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος που καλείται να συγκρουστεί μέχρις εσχάτων με «πράσινα» σωματεία και συνδικαλιστές, αλλά και με πλατιά λαϊκά στρώματα, που το στήριξαν στις τελευταίες εκλογές.
Το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασίας σύγκρουσης και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς οι κοινωνικές εντάσεις – απολύτως δικαιολογημένες και αναμενόμενες – θα δοκιμάσουν αν όχι τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σίγουρα τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Το ερώτημα είναι πως και με ποια λογική θα δικαιολογήσει κάποιος την οριζόντια περικοπή μισθών σε ήδη χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους (π.χ. ιδιωτικούς υπαλλήλους), αλλά και τη μείωση των μισθών εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που δεν μπορούν να θεωρηθούν ρετιρέ;
Πως θα δικαιολογήσει το τσουνάμι στις συλλογικές συμβάσεις και ότι αυτό προοιωνίζει για τους εργαζόμενους;
Πως θα δικαιολογήσει μια επιπλέον επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο όλων μας με τις συνέπειες που αυτό θα έχει;
Και με πιο άραγε αποτέλεσμα;
Θα γίνουμε λένε κάποιοι «εγκέφαλοι» ανταγωνιστικότεροι! Έτσι ερμηνεύεται το δεδομένο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;
Με αυτή τη λογική ας οδηγηθούμε σε μισθούς Βουλγαρίας ή Πακιστάν για να έχουμε περισσότερες ελπίδες!
Λένε: Θέλετε ανεργία ή διατήρηση των θέσεων εργασίας; Ναι, διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά πως θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι όταν οι αμοιβή τους δεν τους δίνει τη δυνατότητα αυτή;
Υπάρχει θέμα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ πια, άσχετα αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν!
Ακόμα και για αυτούς που ονειρεύονται ανταγωνιστικότητες και ανάπτυξη με τις περικοπές μισθών και τον εξαναγκασμό σε ελεγχόμενη φτώχεια, αναρωτήθηκαν τι θα γίνει με την αγορά, με τα καταστήματα, με τους εργαζόμενους σε αυτά; Τι θα συμβεί όταν μετά τις γιορτές τα λουκέτα θα πέφτουνε βροχή; Τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους συνταξιούχους, με τη νεολαία;
Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μπει ένα όριο στις περικοπές και στις απειλές απολύσεων γιατί διαλύεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός;
Η ανασφάλεια καταπνίγει κάθε δημιουργική έκφραση και αναστέλλει κάθε επενδυτική προσπάθεια. Ποιος θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι είναι σε συνεχή κινητοποίηση και εγκαλούνται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες τους πως δεν είναι παραγωγικοί;
Έχουν σκεφθεί τις επιπτώσεις στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία;
Από τη μία πλευρά θα θιγούν οι ασφαλισμένοι, καθώς η μείωση των μισθών οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, και από την άλλη πλευρά θα χάσουν τα Ταμεία, καθώς θα συρρικνωθούν τα έσοδα από τις εισφορές.
Το ποσό της μείωσης της σύνταξης θα εξαρτηθεί από την… πτώση των μισθών και μπορεί να φτάνει τα 200 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα η μείωση δεν θα αφορά μόνο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, αλλά και στα επικουρικά, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι απώλειες.
Υπάρχει και κάτι άλλο:
Το δίλημμα «απολύσεις ή μείωση αποδοχών» είναι εκτός της προοδευτικής παράδοσης του ΠΑΣΟΚ και αλλοιώνει τον χαρακτήρα του. Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με την επιχειρηματολογία των εργοδοτών . Οι επιπτώσεις του «επιχειρήματος» στην κυβέρνηση και το κόμμα θα είναι τεράστιες.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δημιουργείται η αίσθηση πως κανείς δεν φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων έναντι της τρόικας. Για αυτό και η απογοήτευση και ο φόβος για τις εξελίξεις φθάνει στο ζενίθ!
Ας καταλάβουν εκεί στο κέντρο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καζάνι που βράζει λίγο πριν την έκρηξη! Η ανοχή τελειώνει, οι αντοχές τελείωσαν και οι δικαιολογίες επίσης!
Η αίσθηση της αδικίας και της προσβολής είναι ο χειρότερος εφιάλτης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Για την ιστορία:
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίμα συναίνεσης και εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην πρόσκληση ανταποκριθήκαν θετικά ο Αντώνης Σαμαράς (με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις 10.00), η Αλέκα Παπαρήγα (συνάντηση στις 11.15) και ο Γιώργος Καρατζαφέρης (συνάντηση στις 12.30).
Ο Πρωθυπουργός «αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση», ανέφερε σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Σαμαράς .
«Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση των σκέψεων των αστικών κομμάτων έχουν εξανεμισθεί», ανέφερε σχετικά με τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού για να επιτευχθεί αυτό που ήταν πολύ πιο εύκολο πριν από μερικούς μήνες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν μπορεί να θυμήθηκε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθεί για τη γνώμη τους, για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη που θα δίνουμε μάχη μέσα στο Κοινοβούλιο».
Εξάλλου, οξύτατη επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο ΣΥΝ με αφορμή το «κατάπτυστο» όπως αναφέρει πολυνομοσχέδιο και την πρόταση του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν θα γίνουμε άθυρμα των επικοινωνιακών επιδιώξεων του Πρωθυπουργού να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη συζήτηση για τα εργασιακά και τον καλούμε να παραβρεθεί στη Βουλή και αν έχει το σθένος να υπερασπιστεί το κατάπτυστο νομοσχέδιό του», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου