Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο προϋπολογισμός της συμφοράς.

Του Σ. Κούλογλου
Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι μάλλον η πρώτη της νέας σειράς από δοκιμασίες που θα περάσει η κυβέρνηση, παρά το αίσιο τέλος των συνεχών περιπετειών της. Για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η τελευταία φορά που ψήφισαν υπέρ κυβερνητικών μέτρων, χωρίς να ερωτηθούν τουλάχιστον, όπως άλλωστε δηλώνουν οι ίδιοι στο Tvxs.
Αν ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε αποσύρει τη ρύθμιση με την οποία χαρίζονταν τα χρέη ύψους 24 δις σε διάφορες οφειλέτες του Δημοσίου, ο προϋπολογισμός θα είχε καταψηφισθεί ή θα είχε ξεκινήσει ανοιχτή πολιτική κρίση: χαρακτηριστικό δείγμα της αδυναμίας του κ.Παπακωνσταντίνου να καταλάβει ότι η χώρα είναι ένα καζάνι που βράζει, ανάμεσα σε αυτούς που ωφελούντο από τη διάταξη ήταν και ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος. Για τα χρέη του προς το Δημόσιο είχε παραιτηθεί από υφυπουργός η σύζυγος του Α.Γκερέκου, την εποχή που η κυβέρνηση διατηρούσε επαφή με τη πραγματικότητα.
Το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του 2011 δεν είναι αν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τους προηγούμενους, αλλά ότι δεν απαντά στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά το μνημόνιο. Το ένα σοβαρό θέμα είναι ότι σχεδόν κανείς Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η χώρα θα ανακάμψει ποτέ.
Το άλλο, ότι για την ανομολόγητη χρεοκοπία της χώρας δεν έχει διωχθεί, ούτε φαίνεται ότι θα τιμωρηθεί κανείς.
Παράλληλα με το γεγονός ότι τα μέτρα είναι εξαιρετικά οδυνηρά για μια μερίδα του πληθυσμού και το ψυχοπλάκωμα που τα συνοδεύει για όλο τον πληθυσμό, ο συνδυασμός αυτών των 2 παραγόντων- της απογοήτευσης από την έλλειψη ελπίδας και της οργής από την ατιμωρησία- δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Τόσο εκρηκτικές, ώστε κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί στοιχειωδώς να εφαρμοστεί.
Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να αλλάξει το κλίμα, θα έπρεπε να υιοθετήσει τη λύση που του έχει ήδη προταθεί: μια ανεξάρτητη επιτροπή με ενισχυμένες εξουσίες εξετάζει το πόθεν έσχες όλων των βουλευτών της τελευταίας δεκαετίας καθώς και άλλων παραγόντων του δημοσίου βίου που βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο, βιομηχάνων, εκδοτών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών. Τα δύο κόμματα που έχουν την κύρια ευθύνη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν από πριν μια συμφωνία κυρίων : όσα στελέχη τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη περιουσία τους θα πάνε φυλακή, χωρίς δεύτερη κουβέντα για πολιτικές διώξεις και άλλες γνωστές μπαρούφες που ακούγονται σε ανάλογες περιπτώσεις. Πέντε από εδώ και 5 από εκεί; Δέκα;Όσοι βρίσκονταν ένοχοι. Αν στην σημερινή Ελλάδα δεν θέλεις να εφαρμόσεις προϋπολογισμούς της συμφοράς,στη κυριολεξία, θα πρέπει πρώτα να κάνεις κάθαρση.
Η κυβέρνηση μετάθεσε για μετά τις γιορτές την ψήφιση του νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κίνηση τακτικής που ανέβαλλε μια ακόμη κρίση: πολλοί βουλευτές που είναι δικηγόροι και θίγονται από το άνοιγμα, απειλούσαν ότι θα τον καταψήφιζαν. Το νομοσχέδιο μάλλον θα εγκριθεί μετά τις γιορτές, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Οι επιστολές του κ. Παπακωνσταντίνου προς τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ για να προσαρμόσουν το μισθολόγιο τους με αυτό του «στενού» δημόσιου τομέα, έχει ήδη προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους ή στους συνδικαλιστές αλλά ακόμη και στις διοικήσεις των οργανισμών. Επί πλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον ουσιαστικό «προϋπολογισμό» με τον οποίο συμμορφώνεται η χώρα, τις επιταγές του μνημονίου και της τρόικα, βγάζοντας στο σφυρί τη δημόσια περιουσία. Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, όλα το 2011 θα κρέμονται από μια κλωστή. 
tvxs.gr
To σκίτσο είναι του Γ.Ιωάννου από το "ΕΘνος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: