Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Καμπανάκι από τη Θεσσαλονίκη.

Η δημοσκόπηση, της οποίας το πρώτο μέρος παρουσιάζουμε σήμερα, έχει διενεργηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την εταιρεία ερευνών και επικοινωνίας «to the point», και έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς η αντίληψη των Θεσσαλονικέων για τη γε­νική κατάσταση της χώρας, της πολιτικής και της οικονομίας θα πρέπει να προκα­λέσει ιδιαίτερο προβληματισμό σε ολό­κληρο το πολιτικό φάσμα.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευ­θύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευ­νών Δημήτρης Κατσαντώνης, «η αγωνία για το μέλλον και η ανησυχία για τα οι­κονομικά προβλήματα είναι κάτι παρα­πάνω από έκδηλη, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».
Όπως φαίνεται από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση είναι χαμηλή (σχεδόν 7 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση). Το πιο χαρακτηριστικό στοι­χείο πάντως είναι η εξαιρετικά επιβαρη­μένη εικόνα της κυβέρνησης μεταξύ των ψηφοφόρων του 2009 των άλλων κομ­μάτων, ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει «ισοπαλία» μεταξύ ικανοποιη­μένων και δυσαρεστημένων.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., σε κάθε 10 δυ­σαρεστημένους πολίτες αντιστοιχεί μό­λις 1 ικανοποιημένος (και κάτι λιγότερο). Αυτό αναπαράγει ένα μοτίβο που ζήσαμε και κατά το δεύτερο μισό της προηγού­μενης δεκαετίας, όταν η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση συνοδευόταν συχνά από μία ακόμη πιο έντονη δυσαρέσκεια από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως πρόσωπα, και ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς καταγράφουν ελαφρά καλύτε­ρες επιδόσεις από τα κόμματά τους.
Κρίση και διακυβέρνηση
Πάνω από 2 στους 3 Θεσσαλονικείς θεωρούν αναποτελεσματική την αντι­μετώπιση της οικονομικής κρίσης από την κυβερνητική πολιτική, ενώ πιστεύ­ουν πως μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ήταν ακόμα πιο αναποτελεσματική.
Ως καταλληλότερη λύση για την αντι­μετώπιση της οικονομικής κρίσης οι Θεσσαλονικείς προκρίνουν οριακά μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (η μόνη λύση που παρουσιάζεται να έχει καλό ισοζύγιο θετικών και αρνητικών απόψε­ων). Η άποψη αυτή είναι διακομματική και πλειοψηφεί σημαντικά σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, εκτός της 18-34, όπου θετικές και αρνητικές απόψεις εί­ναι σχεδόν ισοδύναμες.
Όπως σημειώνει, πάντως, ο Δ. Κατσα­ντώνης συνοψίζοντας την έρευνα της «to the point», «θα μπορούσαμε να προ­σθέσουμε πως οι τάσεις της κοινής γνώ­μης στην πόλη είναι ευκρινείς και ισχυροποιούμενες. Η αποευθυγράμμιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα, η μη διαμόρφωση ρεύ­ματος προς άλλους κομματικούς σχη­ματισμούς και οι ισχυρές στάσεις αμφι­σβήτησης του πολιτικού παιχνιδιού απο­τελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των τάσεων».
Δεν ψηφίζουν... κανέναν!
Το αποτέλεσμα του ερωτήματος για την πρόθεση ψήφου στην εν λόγω δημοσκόπηση έχει φοβερό ενδιαφέρον, καθώς το ΠΑΣΟΚ παίρνει 21,9%, όταν στις βουλευτικές του 2009 στην Α’ Θεσσαλονί­κης (η οποία ταυτίζεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης) είχε 39,12% (πτώση 17 μονάδων). Η Ν.Δ. παίρ­νει 17,9% από 30,30% (πτώση κάπου 13 μονάδων). Για τα υπόλοιπα κόμματα η κατάσταση έχει ως εξής:
♦ ΚΚΕ 6,6% από 9,53% (πτώση σχεδόν 3 μονάδων).
♦ ΛΑΟΣ 4,3% από 8,26% (πτώση 4 μονάδων - κοντά στο 50%).
♦ ΣΥΡΙΖΑ 2,7% από 5,76% (πτώση 3 μονάδων - λίγο πάνω από 50%).
♦ Οικολόγοι 1,8% από 3,44 (πτώση 2,6 μονάδων - πάνω από 50%).
♦ H Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη περιορίζεται μόλις στο 1,0%, ενώ η Δημοκρατική Συμμα­χία της Ντόρας Μπακογιάννη περιέχεται στα Λοιπά, τα οποία κινούνται στο 4,4%.
Μεγάλος πρωταγωνιστής και εδώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος», καθώς Άλλο Κόμμα (10,5%), «Δεν θα ψηφίσω» (12,3%) και Αναποφάσιστοι - «Δεν Απαντώ» (16,7%) αθροίζονται στο πρωτοφανές 39,5%! Σημειώστε απλώς ότι στον ίδιο δήμο, στις δημοτικές εκλογές του 2010, η αποχή ανήλθε στον πρώτο γύρο σε 46% και στον δεύτερο σε 54%. Ποιος είπε ότι το πολιτικό σύστημα είναι στις... δόξες του;
Συνολική απόρριψη
Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι η συνολική απόρριψη του πολιτικού σκηνικού και ιδιαίτερα των κομμάτων εξουσίας, αλλά και οι πιθα­νές εκδοχές διαδοχής του σημερινού κυβερνητικού μοντέλου. Έτσι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δηλώ­νουν σε τεράστια ποσοστά απογοητευμένοι όχι μόνο από τη διακυβέρνηση Πα­πανδρέου, αλλά και από την προοπτική της διαδο­χής της από μία της Ν.Δ. Βεβαίως, η πλειονότητα είναι αρνητική στο ενδεχό­μενο ενός κυβερνητικού σχήματος αποτελούμενου από τα δύο μεγάλα κόμμα­τα, αλλά όχι μόνο: Εξ ίσου απορρίπτει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, μια ιδέα πο­λύ παλιά που κατά καιρούς επανέρχεται. Ανοχή φαί­νεται να δείχνει μόνο στην περίπτωση μιας «οικουμε­νικής» κυβέρνησης, αλλά κι αυτό με... κρύα καρδιά, αφού η επιλογή αυτή ορια­κά ξεπερνά το 50%!

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιά­σουμε το δεύτερο μέρος της έρευνας, το οποίο εστιάζει στα τοπικά προβλήματα, αλλά και στα πολιτικά θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης (πρώτη αξιολόγηση Μπουτάρη και αξιολόγηση βουλευτών).
Η ταυτότητα της έρευνας:

Τύπος έρευνας: Ποσοτική τηλε­φωνική έρευνα με τη χρήση δο­μημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ. Η παρούσα έρευνα αποτελεί το τέταρτο κύμα της συνδρομητικής έρευνας της εταιρείας «to the point» που είχε πραγματοποιη­θεί για πρώτη φορά τον Μάιο ’09. Έγιναν σταθμίσεις ως προς προ­ηγούμενη ψήφο, φύλο και ηλικία.
Περιοχή έρευνας: Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Απλή τυχαία δειγματοληψία από το αρχείο τηλεφωνικών καταλόγων του ΟΤΕ.

Μέγεθος δείγματος: 683 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών, κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Μέγιστο σφάλμα: 3,2%.

Χρόνος διεξαγωγής: 25 Ιανουαρί­ου - 1 Φεβρουαρίου 2011.

Προσωπικό field: 2 επόπτες και 10 ερευνητές.
topontiki.gr 

Σχετικές Φωτογραφίες
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: