Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Γιώργος : κ. Σαρκοζί στείλτε παρατηρητές

Β.Π ΑΡΚΕΤΑ!!!!...Ποσό ακόμη θα συνεχίζετε αυτός ο εξευτελισμός της εθνικής μας ανεξαρτησίας αλλα και αξιοπρέπειας ;;
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ....ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Εμπειρογνώμονες για να ελέγξουν τι κάνει η Ελλάδα και πώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις, που θα γίνουν «με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», ζήτησε να σταλούν, από τη Γαλλία ή και από όποια άλλη χώρα το επιθυμεί, ο Γ. Παπανδρέου. 
Την πρόσκληση αυτή, στο όνομα της διαφάνειας, απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την ωριαία συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Μετά την έξοδό του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους την παρακάτω δήλωση:
«Είχαμε με τον πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, μια πολύ καλή συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Εγώ τόνισα -και τονίζω- ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και, βεβαίως, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις -όπως και κάνει- με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος.

Διότι ακριβώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να είναι μια χώρα ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη, αναπτυξιακή.
Μια χώρα, που φεύγει από την κρίση και διασφαλίζει σιγουριά και ασφάλεια για το λαό της.
Είμαστε, λοιπόν, απόλυτα αποφασισμένοι.
Επίσης, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα. Μάλιστα, κάλεσα τον πρόεδρο Σαρκοζί να στείλει εμπειρογνώμονες για να δουν τι κάνει η Ελλάδα, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα για ό,τι κάνουμε, για όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται. Για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια για το τι κάνει η Ελλάδα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, όπως και το γαλλικό λαό, για όλη αυτή τη στήριξη που διαχρονικά, αλλά και σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δίνουν στη χώρα μας.Μια στήριξη που αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σήμερα που περνάμε μια δύσκολη περίοδο.
Και η στήριξη αυτή είναι για να φτιάξουμε μια καλύτερη και διαφορετική Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Εχουμε ηθική υποχρέωση, ως χώρες της ευρωζώνης και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι ένας πολιτισμός, είναι μια οικογένεια και είναι μια αλληλεγγύη. Οταν ένα μέλος της οικογένειας έχει δυσκολίες, τα άλλα μέλη θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να το βοηθήσουν. Η αποτυχία της Ελλάδας θα είναι αποτυχία όλης της Ευρώπης. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και αποτελεσματική λύση. Εχουμε ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης και έχουμε οικονομική υποχρέωση αλληλεγγύης.
Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός έχει ταλαιπωρηθεί πολύ αυτούς τους τελευταίους μήνες και κυρίως εβδομάδες. Ομως για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις είχαν αναβληθεί και γεννήθηκαν κακές συνήθειες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός μού έδωσε όλες τις διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει με προσοχή και ακρίβεια όλες τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Μου υπέδειξε μάλιστα την ανησυχία και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ελληνικές αρχές για τη διαφάνεια, γι' αυτό και κάλεσαν τους Ευρωπαίους συνεργάτες και από άλλες χώρες της Ευρώπης για να διαπιστώσουν βήμα προς βήμα τις εξελίξεις.
Θυμηθείτε, όταν το 2008 στις ΗΠΑ η τράπεζα Λίμαν Μπράδερς χρεοκόπησε, ήταν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος που πλήρωσε. Είναι αδύνατον να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα - για λόγους οικονομικούς και για λόγους ηθικούς».
Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στη Γερμανία για να συνεχίσει με την καγκελάριο Μέρκελ «τη συνεργασία και το συντονισμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που επέτρεψε να εξασφαλίσουμε την προστασία της Ευρώπης». «Υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, τόνισε, μια απόλυτη ταύτιση απόψεων για να αντισταθούμε στην κερδοσκοπία, στην αποτυχία και να προστατεύσουμε την Ευρώπη».
Με την κ. Μέρκελ «συζητούμε για τους δρόμους και τα μέσα που θα βοηθήσουν να επιταχύνουμε την οικονομική σύγκλιση στην Ευρώπη και να θέσουμε σε ισχύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ωστόσο, παρά τη διαβεβαίωση αυτή ανακύπτουν ερωτήματα κατά πόσον πίσω από αυτή τη νέα στρατηγική ανακύπτουν ζητήματα αναθεώρησης ή βελτίωσης όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, θέμα που αντιμετωπίζει ευνοϊκά η Γερμανία, όπως είπε πριν από μερικές μέρες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Αυτή ακριβώς η διάσταση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι στις 17-18 Οκτωβρίου θα γίνει στις Βρυξέλλες νέα συνοδος κορυφής, επομένως είναι πιθανό η όποια νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία να τεθεί για συζήτηση. Για την προετοιμασία αυτής της συνόδου κορυφής μίλησαν χθες στη Βαρσοβία ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χ. Β. Ρόμπαϊ. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την πορεία επικύρωσης από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου (τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν στις επικυρώσεις τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας).
Ο κ. Παπανδρέου, εν μέσω της φημολογίας για τη νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία, συναντήθηκε χθες και προχθές στη Βαρσοβία (στο περιθώριο της Συνόδου Ανατολικής Συνεργασίας) και πάλι με την Ανγκελα Μέρκελ, και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Φιγιόν, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και άλλους.
Η ελληνική κυβέρνηση κρατούσε ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της για το περιεχόμενο της συνάντησης Σαρκοζί-Παπανδρέου και αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό. Επισήμως η κυβέρνηση είναι στη γραμμή της τήρησης της 21ης Ιουλίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με τις πληροφορίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους μέχρι και 50%, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση σε αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να μπει, «ας την κάνουν άλλοι».
Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Ανατολικής Συνεργασίας είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και να παροτρύνει τους εταίρους να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις σε αυτή την περιοχή. *
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: