Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Απολύσεις 150.000 υπαλλήλων απαιτούν στο «Μνημόνιο 2»

«Σφαγή» 150.000 υπαλλήλων, μείωση του προσωπικού σε ένστολους και λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς. Αυτές είναι ορισμένες από τις απαιτήσεις της Τρόικα όπως περιγράφεται στο «Μνημόνιο 2».
Η απαίτηση αυτή, που έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση αφού περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν υπό νέες συνθήκες.
Μάλιστα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ανατίθεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ευθύνη της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί στη προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Έτσι οι επιταγές της Τρόικα αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον «χάρτη» των λειτουργιών των υπουργείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη νέα εικόνα που θα διαμορφωθεί θα συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των θέσεων των υπαλλήλων «χαμηλών προσόντων».

«Οδηγός» της κρατικής μεταρρύθμισης θα έιναι η «Λευκή Βίβλος που έχει δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς δημόσια διαβούλευση. Σε αυτήν προτείνεται εκτός των άλλων η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων της κεντρικής διοίκησης στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προτείνεται, δηλαδή, η κατάργηση του 44% των κενών οργανικών θέσεων των υπουργείων.
Η απόλυση των λεγόμενων υπαλλήλων «χαμηλών κυρίως προσόντων» θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος του 2012 και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμοδιότητες που επιτελούν οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν δεν εκχωρηθούν τον ιδιωτικό τομέα ή στην αυτοδιοίκηση.
Οι εντολές της Τρόικα για το Δεύτερο Μνημόνιο
Εκτός από από τις απολυσεις, το Μνημόνιο 2 που παρέδωσε η Τρόικα στην κυβέρνηση περιλαμβάνει σκληρές προτάσεις που οδηγούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, αύξηση τιμών στα ακίνητα (αν ισχύσει τελικά) και απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Ειδικότερα, το Νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει:
  1. Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% με αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση απάντησε πάντως ότι δεν πρόκειται να γίνει.
  2. Πλήρης εφαρμογή του νέου, ενιαίου μισθολογίου στους δημόσιους υπαλλήλους και αναδρομική εφαρμογή μειώσεων μισθών από τον Νοέμβριο του 2011.
  3. Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και απολύσεις υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτές, καθώς και περικοπές δαπανών Άμυνας και Υγείας για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.
  4. Συγχώνευση των επικουρικών ταμείων σε ένα, και μείωση των επικουρικών συντάξεων (προωθείται ήδη)
  5. Ανάκληση των ευνοϊκών ρυθμίσεων γις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και επανενεργοποίηση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
  6. Μειώσεις μισθών και προσωπικού στις τράπεζες με νομοθετική ρύθμιση.
  7. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες δεν θα γίνουν κρατικές, κι έτσι εξηγείται το χτεσινο ράλι των τραπεζικών μετοχών.  
  8. Βελτίωση της «ευελιξίας» στους μισθούς με νομοθετική ρύθμιση.
  9. Μειώση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά τουλάχιστον 5%, με παράλληλη περικοπή κοινωνικών δαπανών
  10. Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συναλλαγές όπου παρίστανται και συμβολαιογράφοι (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων), και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μισθωτών δικηγόρων.
  11. Κατάργηση των περιορισμών σε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικά σχολεία - κέντρα εκπαίδευσης - φροντιστήρια, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, μεσίτες, πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.
  12. Κατάργηση της ευχέρειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις σε μηχανικούς που δέχονται «ασυνήθιστα χαμηλές» αμοιβές.
  13. Κατάργηση της υποχρέωσης των εταιρειών να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους σε εφημερίδες, εφόσον διαθέτουν δική τους ιστοσελίδα και είναι εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο)
 iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: