Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΙΤΕΙΑ;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΥΠΟΜΟΧΛΙΟΥ «ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ»;
Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσο υποβρυχίου καλωδίου στην Ελλάδα με διασύνδεση από το Ισραήλ μέσο Κύπρου, με ανάδοχο του έργου την θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ , «DEI-Quantum energy cy».
Όμως για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η εν λόγο εταιρεία ,από πού προέρχεται, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και που δραστηριοποιείται.
Η Quantum energy, Κυπριακών συμφερόντων εταιρεία παραγωγής ενέργειας, πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια το 2011 όταν σε μια κοινοπραξία υδροηλεκτρικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία μαζί με την ΔΕΗ ΑΕ δημιούργησαν την «PPC (ΔΕΗ) - Quantum energy» με ποσοστά 51% για την πρώτη ,39% για την δεύτερη και 10% κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου. Η κοινοπραξία τότε είχε αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει) ,με στόχο την παραγωγή και διάθεση 238MW.Eνα έργο το οποίο θα κοστίσει περίπου 500 εκ. ευρώ και θα χρειαστούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τρία χρόνια για την αποπεράτωσή του. Βέβαια γιατί η ΔΕΗ ΑΕ επέλεξε να κάνει τέτοιου είδους 'ακριβές' επενδύσεις τη στιγμή που δια στόματος του προέδρου της Αρθούρου Ζερβού ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος της ΔΕΗ- Quantum energy,η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ πάει από το κακό στο χειρότερο (όπως ο ίδιος λέει) ,την στιγμή που ο Ελληνικός λαός δεινοπαθεί αδυνατώντας να πληρώσει τους λογαριασμούς της Επιχείρησης μπαίνοντας σε περιπέτειες διακοπής ηλεκτροδότησης ,αυτό προφανώς είναι ένα άλλο θέμα για τους κύριους αυτούς.

Kαι όπως ποιο κάτω θα δείτε ,αυτή τη φορά εμπλέκεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο ,μάλιστα τεράστιο για την ακρίβεια ,σε μια επένδυση 1,5 δις ευρώ. Σκοτεινό θα πρέπει να σημειώσω πως παραμένει ποια ακριβώς είναι η σχέση της Quantum energy Cyprus (η μήπως όχι ;) με την Quantum energy partners ,εταιρεία παροχής ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας που επενδύει σε όλη την αλυσίδα αξίας ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πετρέλαιο , στο φυσικό αέριο και τομείς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα το Huston των ΗΠΑ. Και κάπου εδώ δίπλα σε αυτή τη διασύνδεση δεν φαίνονται μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ αλλά και των Αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών.

Είναι πασιφανές λοιπόν πως η ανακοίνωση της θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΕ, «ΔΕΗ-Quantum Energy» δια στόματος του Προέδρου της Ν. Κτωρίδη στη Λευκωσία προ ημερών. πάει πολλά βήματα πιο πέρα τις εμπορικές-ιμπεριαλιστικού τύπου και πρακτικής αντιθέσεις που οξύνονται όλο και περισσότερο σε ότι αφορά την ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη δημιουργία διασύνδεσης Ισραήλ -Κύπρου- Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της θυγατρικής στην ανακοίνωση του ,μίλησε για επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ με την έναρξη εργασιών το 2013 και στόχο την έναρξη λειτουργίας αυτής της διασύνδεσης εντός του 2016 και με σκοπό την απόσβεση του κόστους μέσα σε 4 χρόνια από την έναρξη της προσθέτοντας πως θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ηλ. ενέργειας 2.000 ΜW με έσοδα 17,5 δις ευρώ στη συνολική διάρκεια ζωής του καλωδίου σύνδεσης.

Ο κ. Ν.Κτωρίδης ,προσπαθώντας να αναλύσει τη σκοπιμότητα του έργου είπε πως η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1000 MW το χρόνο (δεν λέει όμως πως δεν αφήνουν τη ΔΕΗ να φτιάξει νέες μονάδες παραγωγής εδώ και χρόνια και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών. Το Ισραήλ από την πλευρά του ,μετά την κατασκευή του καλωδίου επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο και θα εισάγει η Ελλάδα μέσο της διασύνδεσης.

Ο πρόεδρος επεσήμανε επίσης πως και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή, με δεδομένη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.

¨Οπως ανέφερε πιθανός αγοραστής θα είναι όλη η Ευρώπη εκτός της χώρας μας μια και οι ανάγκες για ενέργεια είναι ιδιαίτερα αυξημένες φέροντας ως παράδειγμα το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού της Γερμανίας μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα με αποτέλεσμα απώλεια 20.000 MW .

Πάντως αν και τα γεγονότα είναι εξαιρετικής σημασίας και οι εξελίξεις ιδιαιτέρως σοβαρές μιας και με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου όλα δείχνουν πως το Ισραήλ όχι μόνο απλά μπαίνει δυνατά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό παιχνίδι μα το πράγμα οδηγεί πιο πέρα, πιο μακριά φτάνοντας στο σημείο να μπορούμε εύκολα πλέον να σκεφτούμε πως αυτό που το Ισραήλ επιχειρεί με την άφθονη και αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδας είναι μια ιμπεριαλιστικού τύπου εισβολή στην Ευρώπη και τον ενεργειακό της χάρτη ,κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει την τελευταία δέσμια του Ισραήλ μέσο της ενέργειας.

Μην ξεχνάμε πως την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε άλλη μια διασύνδεση, εκείνη τη φορά κυρίως χερσαία που αφορούσε τη βόρεια Μεσόγειο κατά κύριο λόγο ,άρα, το ζητούμενο είναι να φτάσει ως την Ελλάδα και μετά μεταφέρετε οπουδήποτε.

Οι συναντήσεις Γ. Α. Παπανδρέου - Νετανιάχου και οι συμφωνίες που από διετίας προφανώς είχαν υπάρξει ,φαίνετε πως αρχίζουν να υλοποιούνται δημιουργώντας ένα νέο ενεργειακό τοπίο πανευρωπαϊκά και μάλιστα γεννώντας πολλά ομιχλώδη και περίεργα σενάρια για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό ,από πλευράς ΔΕΗ δεν έχει υπάρξει ούτε μια ανακοίνωση η έστω ούτε μια αναφορά σε αντίθεση με τη Λευκωσία όπου το κλίμα υπήρξε εντελώς διαφορετικό και με συγκεκριμένες αναφορές οι οποίες μάλιστα αναφέρουν πως στο έργο θα συμμετάσχουν και «θεσμικοί φορείς» του Ισραήλ, χωρίς να κατονομαστούν. Το καλώδιο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα πηγαίνει στην Κύπρο (155 ναυτικά μίλια), θα φτάνει στην Κρήτη (320 μίλια) και στη συνέχεια θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο (65 ναυτικά μίλια). Η διασύνδεση μάλιστα Κρήτης - Πελοποννήσου έχει ήδη δρομολογηθεί ως σκοπός, μετά από πρόταση του ομίλου Κοπελούζου.

Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι κι εκείνο ένας από τους λόγους που ευθύνονται για την μη ύπαρξη καμίας ανακοίνωσης από ελληνικής πλευράς τόσο σε επίπεδο ΔΕΗ Α.Ε. όσο και από πλευράς Υπουργείου αλλά και η μη ανάλυση περί συμφερόντων ακόμη και Αμερικανικών έχει κι εκείνη τη σημασία της. Ισως λέμε.. Ισως!
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: