Ο οδικός χάρτης σταματά σε πολυμερή διάσκεψη.
Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου.
Το Χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου.
«Οι δύο πλευρές δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για το τι συνέβη στο Greentree και αυτό είναι εύκολο σε μια διαπραγμάτευση» Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά το Greentree 1.
«Αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη» «Συμφώνησαν ότι χρειάζονται περαιτέρω ουσιώδεις προσπάθειες τους επόμενους δύο μήνες καθώς προχωρούμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων» Μπαν Γκι-μουν μετά το Greentree 1.
«Δεν υπάρχει τίποτε, είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο, δυστυχώς» 12.12.11 Δημήτρης Χριστόφιας.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή με την έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δηλώσει ότι έχει επέλθει το τέλος υπόθεσης» «η ελληνική πλευρά φέρνει αντιρρήσεις, αλλά ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος» Ντερβίς Έρογλου 27.1.2012.
Και κάπου εδώ οι υποθέσεις και τα επιτηδευμένα λόγια δίνουν τη θέση τους στα γεγονότα, με ένα ΟΗΕ να φαίνεται αποφασισμένο να μην αφήσει να πάνε χαμένες όλες οι συζητήσεις που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ένα μήνυμα καθαρά αποκρυπτογραφημένο από την Τουρκική διπλωματία.
Οι συνομιλίες του Greentree2, ολοκληρώθηκαν με απόλυτο αδιέξοδο.
Επαναλαμβάνουμε. «Όταν αποφασίζαμε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Σεπτέμβριος 2008 χωρίς σαφή-ολοκληρωμένη βάση, χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, χωρίς οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές να παράξουν έργο διερωτούμαστε αναμέναμε αποτελέσματα; Διακηρύτταμε ότι δεν πρόκειται να τεθούν χρονοδιαγράμματα; Κι όμως τα χρονοδιαγράμματα τίθενται ενόψει αδιεξόδου, αδιεξόδου που δημιουργείται όταν υπάρχει διαπραγματευτική αδυναμία να καταφέρεις να δεσμεύσεις την άλλη πλευρά σε επίπεδο ουσίας αλλά και με το να προβαίνεις σε μονομερείς υποχωρήσεις που σε αφήνουν εκτεθειμένο και που απλά εξυπηρετούν ένα καλά στημένο νομικίστικο παιχνίδι».
Μια δοτή λοιπόν διευθέτηση επιτυγχάνεται με συναντήσεις, κόντρα συναντήσεις για να κατοχυρωθεί το αδιέξοδο. Η κήρυξη του αδιεξόδου ή καλύτερα η μη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού είναι το αποτέλεσμα της «δοθείσας μάχης» δια στόματος Αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι συνομιλίες του Greentree2, ολοκληρώθηκαν με απόλυτο αδιέξοδο. Ένας ατελέσφορος διάλογος στο ψυγείο της συντήρησης. Η ομολογημένη λοιπόν αρνητική στασιμότητα και οι ανεδαφικές συνομιλίες συνεχίζονται μέχρι το Μάιο με σημαδεμένη κατάληξη.
Μια συνάντηση στο Greentree δεν θα μπορούσε να ήταν απλά μια ακόμα παρωδία.Και αυτή η παρωδία εξελίχθηκε με εμπαιγμό εις βάρους του λαού μας.
Με τον Ντερβίς Έρογλου επανειλημμένα ΔΗΜΟΣΙΩΣ να αναφέρεται σε διζωνικό διαχωρισμό των αυξημένων πλειοψηφιών σε ένα κρατίδιο στο Βορρά, του αμιγούς εποικιστικού πληθυσμού και της μειονότητας Τουρκοκυπρίων. Εντός αυτού του μορφώματος οι νόμιμοι «πολίτες» θα απολαμβάνουν των 4 ελευθεριών αν και η ύπαρξη τους θα καταλύει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου και συνταγματικής τάξης.
Με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ δια ασύλληπτων και προκλητικών δηλώσεων περί «Προεδρίας Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε.» να τορπιλίζει το εσωτερικό μέτωπο. Κι όμως η ενσυνείδητη υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έτυχε καυστικού σχολιασμού από τη Κυβέρνηση αν και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ έχει απολέσει προ πολλού το τεκμήριο της αντικειμενικότητας που επιστρέφει στο νησί με αυξημένες επιδιαιτητικές αρμοδιότητες και ενισχυμένο ρόλο.
Με τον μπαϊρακτάρη Αχμέτ Νταβούτογλου να αναφέρεται σε νομιμοποίηση του status quo σε μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών.
Με την Τουρκική πλευρά να μην υποχωρεί ούτε ένα πόντο από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.
Με τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιστρατεύει στο παιχνίδι των πιέσεων τον «μπαμπούλα» της αποχώρησης της UNFICYP από το νησί.
Με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε ρόλο κομπάρσου δια καρεκλοκινούμενης δηλώσεως να θυμάται σήμερα ότι «ο Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι συνομιλητής στο Κυπριακό».
Η παρωδία κάπου ΕΔΩ τελειώνει.
«Το πεπρωμένο μας είναι να δίνουμε μαθήματα στους Έλληνες«
Το παρασκηνιακό όμως θέατρο ελέγχου συνεχίζεται.
Η χειρότερη εκδοχή του Μπούρκενστοκ είναι καθ’ οδόν.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιστρέφει στο νησί με αυξημένες εκχωρούμενες εξουσίες άσκησης επιδιαιτησίας.
Η αποτυχία πλέον εδράζεται στην αδυναμία να στηλιτεύσεις την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, στη διαπραγματευτική μας ανεπάρκεια δέσμευσης της σε θέματα ουσίας εντός του παιχνιδιού της δοτής διεθνούς διασκέψεως . Στην αδυναμία μας να ετοιμάσουμε ένα περίγραμμα λύσης που δεν θα θέτει τη δημοκρατία υπό διαπραγμάτευση, δεν θα καθιστά τους πολίτες της υπηκόους δεύτερης κατηγορίας, δεν θα οικοδομηθεί σε φυλετικά-εθνοτικά–ρατσιστικά κριτήρια, και δε θα επιδέχεται παρεκκλίσεων σε θέματα διεθνών αρχών και θα συνιστά τα όρια ασφάλειας για τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, το οποίο να θέσουμε υπ’ όψιν της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στην αδυναμία μας να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, ζητώντας την πιο ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες λύσης.
Πόσα ψυχικά αποθέματα έχει ετούτος ο λαός που βλέπει καθημερινά τα αισθήματά του να χρησιμοποιούνται σε πολιτικά παιχνίδια δημαγωγών, την εθνική του επιβίωση να εμπαίζεται από τον κάθε εγκάθετο Αττιλάρχη και τη Λευτεριά του να αποτελεί αλισβερίσι στα χέρια του «έκπτωτου» Συμβούλου Ντάουνερ;
Τούτος ο λαός λησμόνησε ή ακόμα έχει μνήμη και κουράγιο να αντιταχθεί στις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις κινδυνολογίες και στα καρεκλοκινούμενα αισθήματά τους;
Ποίος ακούει τις φωνές ανησυχίας του όταν ο Πρόεδρος και η «ομάδα» του ετσιθελικά αδυνατεί;
Ως Αγώνας θεωρούμε ότι το δίλημμα του ναυαγίου των συνομιλιών ή της πολυμερούς διάσκεψης έχει ως αρχή τη δική μας αδυναμία και τραγική πολιτική. Υποτιμήθηκε η πολιτική βούληση δια προτάσεων άκρως αντίθετων με τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα ειρηνιστικά αισθήματα του λαού μας. Μια λύση που οικοδομείται στη βάση του διαχωρισμού δεν μπορεί παρά να φέρει ημερομηνία λήξης. Η νηφάλια επανεκτίμηση και η αλλαγή πορείας είναι επιβεβλημένη. Οι υποχωρήσεις δε και τα διαπραγματευτικά «δώρα» χωρίς εκατέρωθεν δεσμεύσεις και ουσιαστικά ανταλλάγματα είναι «όνειρο απατηλό» ότι θα επιλύσουν το Κυπριακό. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων έφτασε στο τέλμα της.
Χαραλάμπους Πηνελόπη
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
Υ.Γ.: Ο Δημήτρης Χριστόφιας εντός των συνομιλιών αποτελεί απλά τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Τίποτα δεν τον νομιμοποιεί να εκπροσωπήσει το κράτος σε μια επικείμενη Διεθνή Διάσκεψη.
Η μέχρι τώρα άσκηση εκ μέρους του συντακτικής εξουσίας δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα αφού το ίδιο δεν προβλέπει τι έπεται της κατάλυσις του.
Ο Εγκέμεν Μπαγίς (διαπραγματευτής της Τουρκίας σε θέματα Ε.Ε.) αρνείται να παρακαθίσει σε συνομιλίες η Τουρκία με «μισό κράτος».
Κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσει το «μπάτε, σκύλοι, αλέστε και αλεστικά μη δίνετε».
Παραθέτουμε τη δήλωση της ΕΔΕΚ δια του Γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Παπαδάκη 27.1.2012 και τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.
»Για μια ακόμα φορά η Βρετανία εκδηλώνει την πάγια αντικυπριακή της συμπεριφορά και πρωταγωνιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης από Κύπρο. Προφανώς, για να ασκήσει εκβιασμό προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες επιβολής λύσης άδικης και ετεροβαρούς. Αντί ως εγγυήτρια δύναμη να ενεργεί για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθεί να βυσσοδομεί απροκάλυπτα εναντίον του Κυπριακού Ελληνισμού. Καταγγέλλουμε τη δόλια βρετανική συμπεριφορά και καλούμε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, αποφασιστικά και δραστικά στη νέα βρετανική πρόκληση».
«Έκπτωτος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ
Έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να συνεχίσει να είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος» δήλωσε ο Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.
Έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να συνεχίσει να είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος» δήλωσε ο Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.
agwnas.com«Δεν θέλω πλέον να το κρύψω, θεωρώ ότι ο κ. Ντάουνερ, και μετρώ τα λόγια μου, είναι έκπτωτος λόγω διαγωγής, λόγω συμπεριφοράς»,«Δεν είναι η πρώτη φορά, ήταν πολλά τα ολισθήματα, αλλά όταν ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα προεδρεύσει της ΕΕ ως ελληνοκυπριακή προεδρία, όταν λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ και το επαναλαμβάνει στη δήλωση του 3-4 φορές, δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα είτε σιωπής είτε ανοχής»,Δήλωσε περαιτέρω ότι όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και να δηλώσουν ότι λόγω έλλειψης αντικειμενικότητας, λόγω έλλειψης αμεροληψίας, ο κ. Ντάουνερ έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να συνεχίσει να είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.Ανέφερε, ακόμα, ότι τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, η διεθνής νομιμότητα και η κοινοτική νομιμότητα ορίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και το σύνολο της εδαφικής επικράτειας αυτής της χώρας, για να προσθέσει πως ως εκ τούτου «δεν μπορεί ο κ. Ντάουνερ να συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε απαθείς».Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι διάχυτη η ανησυχία μέσα στο λαό μας για τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο Green Tree. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, αναμένουμε την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των φοβερών αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί στους εθνικούς μας ορίζοντες».Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, τα φοβερά διλήμματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε και να ανοίξουμε μια καινούργια εθνική προοπτική. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι επιτακτική αναγκαιότητα».Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ικανός διαπραγματευτής, ο Γιαννάκης Ομήρου δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα το οποίο εμείς εγείραμε από την εποχή που Πρόεδρος Δημοκρατίας ενεδύθη και την ιδιότητα του διαπραγματευτή ήταν ότι αυτό ήταν λάθος. Διότι δυνάμει του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να υποβιβάζεται ή να υποβαθμίζεται σε Πρόεδρο Κοινότητας. Περί αυτού πρόκειται και άρα είναι μια διαχρονική θέση την οποία εμείς επαναλαμβάνουμε».«Έχω ήδη δηλώσει ότι ο κ. Ντάουνερ κατά τη γνώμη μου είναι έκπτωτος μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή κοινότητα» είπε ο κ. Ομήρου, απαντώντας σε ερώτηση για την αξίωση κομμάτων για απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ και για αναβάθμιση του ρόλου του.Βεβαίως, συνέχισε, «είναι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τα ολισθήματα του κ. Ντάουνερ, δεν μπορεί πλέον αξιόπιστα, αντικειμενικά και με ευθυκρισία να αντιπροσωπεύει τα Ηνωμένα Έθνη και ναι πρέπει να ζητηθεί και επίσημα η απομάκρυνσή του από τη διαδικασία των συνομιλιών».«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ θεωρεί μια νέα εθνική στρατηγική ως τη μόνη διέξοδο.«Δυστυχώς, η κατάληξη του Greentree είναι το ‘Χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου’».Το οποίο, συνέχισε, «μετεξελίχθηκε σε Βατερλό. Για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει από το Σεπτέμβριο του 2008 όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπαν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι». Υπεύθυνοι είναι όσοι στήριξαν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, πρόσθεσε.«Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις», είπε ο κ. Ομήρου, που υπήρξαν στη συνέχεια όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα ανταλλάγματα, αλλά οδήγησαν σε περαιτέρω έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας.«Με απόρριψη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με απαίτηση συνομολόγησης διεθνών συμβάσεων από τα ‘συνιστώντα κρατίδια’, με διαχωρισμό της εξωτερικής πολιτικής, με απαίτηση κήρυξης της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου για να επιτρέπονται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και με άρνηση συζήτησης του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων εκτός αν οριζόταν πολυμερής Διάσκεψη. Είχαμε εισηγηθεί πριν από την προηγούμενη συνάντηση του Greentree ότι έπρεπε να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε εισηγηθεί να ζητήσουμε αναβολή της νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε», συμπλήρωσε.Η συνάντηση του Greentree, συνέχισε ο κ. Ομήρου, στις 22-24 Ιανουαρίου «ήταν πρόδηλο ότι εμπεριείχε οφθαλμοφανείς κινδύνους».«Για πιέσεις και εκβιασμούς με στόχο επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και Διεθνή διάσκεψη. Τώρα πλέον οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ καθορίζει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με αναφορά στο ‘τέλος του παιχνιδιού’ το αργότερο τέλος Μαΐου, προαναγγέλλει πολυμερή διάσκεψη χωρίς συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, αναβαθμίζοντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ύπατο επιδιαιτητή. Χωρίς σύμφωνη γνώμη των μερών, αλλά σε απλή διαβούλευση και με διαγραφή του εδαφικού από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε, επίσης, ότι η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι σήμερα πολύ χειρότερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν ξεκινούσαν αυτές οι διαπραγματεύσεις.«Ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται επί των κεφαλών μας ένα νέο Μπούργκεστοκ για επιβολή λύσης χειρότερης και από εκείνη που προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν. Η βούληση του κυπριακού Ελληνισμού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004 αγνοείται, παραγνωρίζεται και διαγράφεται. Οι κίνδυνοι είναι πλέον θανάσιμοι για τον κυπριακό Ελληνισμό. Απαιτούμε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για εξέταση της άκρως επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Έστω και την υστάτη, μια νέα εθνική στρατηγική είναι η μόνη διέξοδος», πρόσθεσε.Σε ερώτηση κατά πόσο η αναφορά εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με δεδομένο το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ του Δεκεμβρίου, αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την ε/κ πλευρά, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, «διότι σε εκείνο το ψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2011 οι προϋποθέσεις ετέθησαν εις το προοίμιο και όχι στο διατακτικό και κατά παγίαν διπλωματική πρακτική, κατά παγίαν ερμηνεία των κειμένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσα περιέχονται στο διατακτικό, είτε αφορά ψήφισμα είτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να τηρούνται, όχι όμως όσα αναφέρονται στο προοίμιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου