Του Τάσου Ζάχου
To newsbomb.gr σας αποκαλύπτει σήμερα κείμενο 8 σελίδων το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας παρέδωσαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
To newsbomb.gr σας αποκαλύπτει σήμερα κείμενο 8 σελίδων το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας παρέδωσαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Αυτό το κείμενο φέρεται να δόθηκε από τον κ. Παπαδήμο στους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσα σε 8 σελίδες η τρόικα καταγράφει την κατάσταση στην ελληνική ιδιωτική αγορά εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει ως «διαστρεβλωμένη με ιδιαίτερα βαρείς περιορισμούς που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη».
Σε έγγραφο γίνεται επίσης σαφής αναφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθούμε εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης από κάθε διάταξη νόμου, στην εισαγωγή νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, σε αλλαγές σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία και στο θέμα των προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα δεν γίνεται κάποια αναφορά στον κατώτατο μισθό, τον οποίο φέρεται επίσης να έχουν βάλει στο μάτι οι επικεφαλής της τρόικας.
«Κόψτε τα δώρα με νόμο»
Στο ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού οι πιστωτές εμφανίζονται κάθετοι. Σε οριζόντιες παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν για την αύξηση της ευελιξίας του συνόλου της αγοράς προτείνουν χαρακτηριστικά :
- Εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση αυτών των δώρων από κάθε διάταξη νόμου (συμπεριλαμβανομένων των ΥΑ και των ΠΔ)/ κανονισμό εργασίας / Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) . Όπως τονίζεται παρότι η συχνότητα πληρωμών δεν αποτελεί στρέβλωση ως έχει, το να γίνουν αυτά τα δώρα προαιρετικά αποτελεί έναν συντεταγμένο τρόπο μείωσης του κόστους στην οικονομία και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
- Λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων: εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει ότι 6 μήνες μετά τη λήξη της ΣΣΕ, οι όροι καθορίζονται από άλλες συντρέχουσες συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνουν όλες τις παροχές από τις προηγούμενες συμβάσεις αλλά θα μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως χρειάζεται για μια υγιή οικονομία που μπορεί να αντοποκριθεί σε αυτές.
- Προσφυγή στη διαιτησία μόνο αν τα δύο μέρη (τα σωματεία ΚΑΙ ο εργοδότης) συμφωνούν σε αυτό.
Εργαζόμενοι λάστιχο
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρονται στην έκθεση τους συνεχώς στον όρο ευελιξία στο χώρο της αγοράς.
Προφανώς δεν αναφέρονται σε ενέργειες που θα μπορούσαν στην πράξη να δημιουργήσουν ένα πιο ελαστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη γραφεικορατία που βιώνουν καθημερινά οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Αντίθετα εντοπίζουν το πρόβλημα ξανά στον εργαζόμενο και προτείνουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπονται μειώσεις στις ώρες εργασίας ανα ημέρα, παράλληλα με τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των εργάσιμων ημερών που ισχύει ήδη.
Ανοίγουν το παράθυρο των ελεύθερων απολύσεων στις ΔΕΚΟ
Η Τρόικα όμως δεν σταματάει εκεί καθώς κάνει στην έκθεση της κάνει ειδική αναφορά στο καθεστώς της μονιμότητας και των απολύσεων σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις.
Χαρακτηρίζει αιτίες απώλησης ενός υπαλλήλου όπως η ανεπάρκεια στην εκτέλεση καθηκόντων ή η πειθαρχική ποινή απόλυσης, ως αυστηρά περιοριστικές στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού.
Έτσι για τις ΔΕΚΟ προτείνει εισαγωγή νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζοντας ότι η υποχρεωτική απόλυση εργαζομένων με τη συμπλήρωση της υπηρεσίας ή του ορίου συναταξιοδότησης δεν μετατρέπει τη σχετική σύμβαση εργασίας σε ορισμένου χρόνου.
Αξίζει να επισημανθεί πως ο δημόσιος τομέας έχει καταργήσει τη μονιμότητα σε δημόσιες επιχειρήσεις του Κεφαλαίου Α στον Εφαρμοστικό Νόμο Ι, αλλά δεν επέκτεινε την κατάργηση αυτή σε επιχειρήσεις του Κεφαλαίου Β ή στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα οι επικεφαλής της Τρόικας προτείνουν, δηλαδή απαιτούν και εισαγωγή νομοθετικής πρόβλεψης ότι οι λόγοι απόλυσης που μπορεί να περιλαμβάνονται στους κανονισμούς εργασίας ή και στις επιχειρησιακές ΣΣΕ θεωρούνται ενδεικτικοί, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα τις πειθαρχικές διαδικασίες.
Ειδική αναφορά στο καθεστώς συγκεκριμένων κλάδων
Η Τρόικα δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα εργασιακών καθεστώτων στην Ελλάδα , τα οποία «προκαλούν σημαντικές στρεβλώσεις και ανεβασμένο κόστος προμηθειών».
Συγκεκριμένα αναφέρονται στον κλάδο των δικτύων (ΔΕΚΟ – τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, νερό), σε κάποιους κατασκευαστικούς κλάδους, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και στον τραπεζικό τομέα.
Ειδικά για τις τράπεζες επισημαίνει πως η μείωση του εργατικού κόστους θα είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους θέσης.
Ριζικές ανατροπές
Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις επιταγές της Τρόικας στον εργασιακό τομέα.
Σε κείμενο των οκτώ σελίδων πουθενά δεν γίνεται τεκμηριωμένη ανάλυση για το πώς η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα παρά μόνο καταγραφή κάποιων θεμάτων που απασχολούν εδώ και χρόνια την αγορά.
Επίσης η Τρόικα αποδίδει τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση μόνο σε φαντάσματα του παρελθόντος, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την πλήρη αποτυχία του Μνημονίου, που οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια και ανεργία, με τη βοήθεια βέβαια των πολιτικών που το ψηφίσαν και των ευρωπαίων «σοφών» της οικονομίας.
Ακόμη τονίζει πως οι «στρεβλώσεις» στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με νόμο, αγνοώντας έτσι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή ακόμη και μία ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Μέσα σε όλα αυτά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και η στάση που θα κρατήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια....
Αρχεία
- Έγγραφα - Ντοκουμέντο (24 Download)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου