Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΟΙ 7 «ΕΝΤΟΛΕΣ» ΤΟΥ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...

… Ή ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΟΙ «ΚΑΛΕΣ» ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ!
Δήθεν προβληματισμένος για τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist για την ελληνική οικονομία, ο Ράιχενμπαχ δήλωσε σήμερα ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη» συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση στα οικονομικά».
Το «γνήσιο» ενδιαφέρον του κυρίου Ράιχενμπαχ, βέβαια, δεν αφορά τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τα μέτρα κοινωνικής ισοπέδωσης που υπαγορεύονται από τα Μνημόνια. Αντίθετα, στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.


Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι και είναι σημαντικό, όπως ανέφερε, να καταφέρουμε να καθαρίσουμε αυτά τα μονοπάτια.

Για τον λόγο αυτόν επισήμανε ότι οι συστάσεις-μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Ξεκαθάρισε ότι περιμένει η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεκλειδώσουν την «ανάπτυξη».

Ειδικότερα, ο κ. Ράιχενμπαχ έθεσε τις εξής 7 προτεραιότητες:

  1. Διαχείριση των εσόδων. Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών. Ακόμα εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελβετία.
  2. Δημόσιος τομέας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να συσταθεί διυπουργικό όργανο για γρήγορη λήψη αποφάσεων, γεγονός που εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση.
  3. Μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 7 ετών, με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.
  4. Μείωση της γραφειοκρατίας. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.
  5. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εντούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές.
  6. Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς: οικοδομή, τουρισμός, λιανική και χονδρική πώληση. Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση διαφόρων στρεβλώσεων στην αγορά λιανικής.
  7. Βελτίωση των εξαγωγών. Έχει ήδη υποβληθεί ήδη από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από 100άδες που είναι σήμερα σε λίγες 10άδες μέσα στο επόμενο διάστημα.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα μέτρα είσπραξης φόρων δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά αντίθετα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ενταθεί η ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τα φορολογικά βάρη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ήδη εξετάζει νέους τρόπους πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου πέρα από τις εντελώς άδικες και προκλητικές φοροελαφρύνσεις που ήδη ισχύουν.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε στασιμότητα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, και πλέον οι φοροελαφρύνσεις δεν αποτελούν αξιόλογο κίνητρο για τους μεγιστάνες του πλούτου να επενδύσουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όταν και αν δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι ολιγάριθμες (ώστε να μην λύνουν το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας) και κακοπληρωμένες (για να στηριχθεί η ούτως ή άλλως αναιμική ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων).

Παράλληλα, η μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25% θα σημαίνει κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επειδή όμως ο έλεγχος θα είναι απαραίτητος, άσχετα αν η νεοφιλελεύθερη ρητορεία αξιώνει την δήθεν μείωση των διαδικασιών, είναι πολύ πιθανό, διάφορες εργασίες να ανατεθούν σε υπεργολάβους, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον γενικότερα.

Επιπλέον, η απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και των διαδικασιών για ίδρυση νέας εταιρίας είναι λόγια του αέρα, σε μια στιγμή μάλιστα που οι τοπικές αγορές διαλύονται και χιλιάδες εμποροβιοτέχνες έβαλαν ή σχεδιάζουν να βάλουν λουκέτο!

Η νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη που πιθανό να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα είναι ισχνή και ασταθής και θα οφείλεται στο συντριπτικό χτύπημα των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Από την άλλη πλευρά, η ζωή των εκατομμυρίων εργαζομένων, μισοεργαζομένων, αυτοπασχολουμένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων θα έχει μετατραπεί σε κόλαση!
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: