Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ανανέωσε για τη Δευτέρα το ραντεβού της η «κυβερνητική τρόικα»

Β.Π. Tελικά ποιος δουλεύει ποιον;
Είναι  η δεν είναι οριζόντιο μέτρο η περικοπή του εφάπαξ και η μείωση των ανώτατων ορίων των συντάξεων; ...όσο για την περιβόητη επιμήκυνση...θυμίζω οτι  την έδινε τρόικα και την αρνιόντουσαν αυτοί οι ίδιοι!!

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως θα μας την παρουσιάσουν ως επίτευγμα και επιτυχία μιας "σκληρής διαπραγμάτευσης"!!!..
Και οσο για τη φράση του κυρ Φώτη.."Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει'' Μόνο ως τον ορισμό της απόλυτης υποκρισίας μπορούμε να την εκλάβουμε!!!

Tο πακέτο των μέτρων ύψους 11.5 δις συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης συνεργασίας, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, και όπως ανακοίνωθηκε θα υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα, στην οποία αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα.
Στη σύσκεψη των «3» συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, οι οποίοι ενημερώσαν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν νωρίτερα με την τρόικα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος παρέλαβαν τις προτάσεις, προκειμένου να τις μελετήσουν και να επανέλθουν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, έκανε λόγο για «δύσκολη πραγματικότητα» και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η συνολική επαναδιαπραγμάτευση» και επισήμανε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να είναι δίκαια.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκολγου, τονίζοντας πως «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς επιπλέον ύφεση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, διότι πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό κλίμα διεθνώς» τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνοντας πως εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους και εξανεμίζουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από την κρίση. Κάλεσε επίσης τους εταίρους «να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας»

«Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος, διότι η θυσία θα αποδειχτεί αυτοκτονία για την ευρωζώνη», δήλωσε.

Αυτή, είναι η γραμμή της κυβέρνησης, η συμφωνία των τριών κομμάτων και αυτήν ακολουθούμε. Τέλος επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «ποντάρει στην καταστροφή και το αδιέξοδο» και την κάλεσε «να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να συμβάλει, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας το γενικό περίγραμμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Ο αναλυτικός κατάλογος θα παρουσιαστεί στο κλιμάκιο της τρόικας από τον πρωθυπουργό στην συνάντησή τους την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ δήλωσε «ικανοποιημένος» από τις συζητήσεις, που όπως είπε γίνονται σε καλό κλίμα και προσδιόρισε για τα τέλη της εβδομάδας την αποχώρηση του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται και δεδομένο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση ανέφεραν ότι στη συζήτηση τέθηκε και το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε την τήρηση των δεσμεύσεων. «Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται πράξεις», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόφαση έως τότε. «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρέδωσε στους εκπροσώπους της τρόικας τη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου με στόχο την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στη λίστα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικότερα, στον τομέα της αγοράς, το υπουργείο στάθηκε στην αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό, αλλά και στην εφαρμογή αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές (τα οποία περιορίζουν τον ανταγωνισμό), με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, που έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: