Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο κατήφορος και το "Παρισόμετρο"

Του Στέλιου Κούλογλου
Θα μπορούσε να ονομάζεται και "Παρισόμετρο": οι συναντήσεις κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι, είναι και μια μονάδα μέτρησης για την πορεία της κυβέρνησης και τον εξευτελισμό της χώρας. Η πρώτη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο, είχε διαφημιστεί το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, σαν ένα αποφασιστικό βήμα για την οριστική απαγκίστρωση από την τρόικα.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού», δήλωνε στις 29 Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. H συνάντηση στο Παρίσι, πρόσθετε δεν είναι « μία απλή συμβολική κίνηση.. γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο μνημόνιο, το μνημόνιο τελειώνει και η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης».
Τότε ξεκίνησε ο κατήφορος. Στην αρχή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, δηλώνει πως δεν γνωρίζει τίποτα για συνάντηση στο Παρίσι και πως η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σεπτέμβρη στην Αθήνα. (πρόκειται για την αξιολόγηση που εκκρεμεί ακόμη).... Μετά από αγωνιώδη τηλεφωνήματα του Μαξίμου ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σώζει τα προσχήματα με νέα δήλωση του, στην οποία διευκρινίζει ότι η συνάντηση στο Παρίσι θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαταστήσει την αξιολόγηση, η οποία θα γίνει μέσα Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Νέα ψυχρολουσία στη συνάντηση στο Παρίσι, όπου οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εξαγγείλει καμιά φορολογική ελάφρυνση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας όχι μόνο ακούν με έκπληξη τα περί της αποχώρησης από το Μνημόνιο για τα οποία δεν είχε προηγηθεί καμία προετοιμασία, αλλά αντίθετα προτείνουν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα. Νέος πανικός στην Αθήνα, αφού η μετάθεση όλων των αποφάσεων για τον Μάρτιο δεν αφήνει στην κυβέρνηση κανένα περιθώριο αφήγησης για την έξοδο από την κρίση.

Έτσι τις επόμενες μέρες ,αρχές Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς διαψεύδει όλες τις προσδοκίες που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει και δεν εξαγγέλλει καμιά φοροελάφρυνση. Ύστερα ταξιδεύει στη Γερμανία για να ζητήσει βοήθεια από την Μέρκελ, αλλά πριν ακόμη φθάσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δηλώνει ότι πρόκειται για συνάντηση ρουτίνας και δεν πρόκειται να ληφθεί καμιά απόφαση. Στην συνέντευξη τύπου η Μέρκελ επαναλαμβάνει τα γνωστά της "ήξεις- αφήξεις" ενώ ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «κατά τη δικιά μας άποψη δεν απαιτείται καινούριο πακέτο βοήθειας" και ότι «τις χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη χρονιά μπορούμε ασφαλώς να τις καλύψουμε».

Ενώ μετά την πρωθυπουργική δήλωση τα spread ανεβαίνουν, Σαμαράς και Βενιζέλος καταφεύγουν αντί για την Μέρκελ στο ΔΝΤ. «20 λεπτά», ξεκινάει η κυρία Λαγκάρντ την σύντομη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο: η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα επιτήρησης. Τα ίδια και στο eurogroup της επόμενης μέρας, όπου ο κ. Χαρδούβελης ακούει τον εξάψαλμο. Είναι λίγες ώρες πριν το μίνι οικονομικό κραχ.

Η κυβέρνηση κάνει πίσω ολοταχώς και δεν ζητά πλέον παρά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που δεν ήθελε το καλοκαίρι. Οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι μπορεί να παίξουν όπως η γάτα το ποντίκι. Και μόνο για να συζητήσουν αν θα δεχθούν το νέο μνημόνιο να βαπτιστεί με άλλο όνομα και τα νέα επώδυνα μέτρα να ληφθούν μετά τον Μάρτιο, ζητούν με mail τους η κυβέρνηση να καταργήσει την νομοθετική ρύθμιση για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που μόλις έχει ψηφίσει η Βουλή. Η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα και οι δανειστές με χίλια παρακάλια δέχονται τελικώς να γίνει η συνάντηση στο Παρίσι.

Μόνο αν η κυβέρνηση γίνει ακόμη πιο υπάκουη θα σκεφτούν να έρθουν -κάποια στιγμή- στην Αθήνα για την αξιολόγηση. Διαφορετικά, το υπάρχον μνημόνιο θα παραταθεί επ' αόριστον. Τα πράγματα από το καλοκαίρι έχουν πλήρως αντιστραφεί. Το "Παρισόμετρο", η μονάδα μέτρησης για την πορεία της κυβέρνησης και τον εξευτελισμό της χώρας, έχει χτυπήσει κόκκινο.

 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: