Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ: «Οι εργασιακές σχέσεις και ο συνδικαλισμός στο στόχαστρο του νεοφιλελευθερισμού»

Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, ώρα 6μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Τη συζήτηση οργανώνει το ΜΕΤΑ, με ομιλητές τους: Γιάννη Κουζή, καθηγητή εργασιακών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, και Αποστόλη Καψάλη, ερευνητή εργασιακών σχέσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, μαζί με τα τις βίαιες και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στόχευσαν παράλληλα και στην απορρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο περιεχομένο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η επιδίωξη της κατάργησης βασικών εργατικών κατακτήσεων και να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Οι επικείμενες αλλαγές στο 1264/1982, που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα, για να πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό του Κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων, για την ολική αποδιάρθρωση της εργασίας. Η κυριαρχία της ατομικής διαπραγμάτευσης και ο θεσμικός αφοπλισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφήνουν πλήρως απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Κατά συνέπεια, νέες ιστορικές προκλήσεις αναδεικνύονται στην σημερινή συγκυρία για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η συζήτηση για την πολιτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και για τη λειτουργική ανασύνταξή του λαμβάνει πλέον κατεπείγοντα χαρακτήρα.
Η ένταξη νέων δυνάμεων στα συνδικάτα και η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να οργανωθεί η αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Το ΜΕΤΑ καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, να αντισταθούν στον νέο αυταρχικό κατήφορο και να παλέψουν για την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων, αντεργατικών, μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει.

Το γραφείου Τύπου του ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: