Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Εκλογική επιρροή: στα όρια αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Με 11,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, με Ποτάμι και Χρυσή Αυγή να διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση. Με το ποσοστό αυτό το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κερδίζει 147 έδρες. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs (εδώ το πρώτο μέρος) απαντούν επίσης στο ερώτημα: αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβερνήσεις συνεργασίας και ποιό είναι το καλύτερο κυβερνητικό σχήμα;

Eκτίμηση εκλογικής επιρροής


Με 11,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην εκλογική επιρροή. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% έναντι του 23% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 8%, ΚΚΕ με 6,5%, ΠΑΣΟΚ με 5%, ΑΝΕΛ με 4,5% και ΔΗΜΑΡ με 0,5%.
Συσπειρώσεις κομμάτων

Η ΝΔ εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (14%), έχει σταθερές διαρροές προς το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ αλλά μειώνονται κι άλλο οι διαρροές της προς τη Χρυσή Αυγή (1% από 2% τον προηγούμενο μήνα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση, με διαρροή της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ.

Ακόμη μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να χάνει πολλούς ψηφοφόρους προς το ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν προς ΝΔ και Ποτάμι.
Πιθανά κυβερνητικά σχήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με τα διάφορα πιθανά κυβερνητικά σχήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το 44% προτιμά με κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 30% μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε το 16% ενώ μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα ήθελε το 6% των πολιτών. Η περίπτωση συγκυβέρνησης μεταξύ των δύο συγκεντρώνει ποσοστό 8%.
Η ταυτότητα της έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: