Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός 2015: Σκληρή λιτότητα για «εξευμενισμό» της τρόικα

Την έκτη χρονιά λιτότητας σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός - μέγγενη του 2015 που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση χωρίς την έγκριση της τρόικας. Το ενδεχόμενο να προκύψουν πρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους είναι ανοιχτό, καθώς η τρόικα δεν έχει πει ακόμα τον… τελευταίο της λόγο.
Νέους φόρους 1,4 δισ. ευρώ κομίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός του 2015, με τον οποίο η κυβέρνηση «συρρικνώνει» κατά 1,5 δισ. ευρώ τα συνολικά έξοδα του κράτους για να πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος που παρακολουθεί επισταμένως η τρόικα. 
Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο, ο «πήχυς» για το πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ το 2015, από 1,8% το 2014 και 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα ταμεία από τις φετινές θυσίες των πολιτών.
Μπορεί ως μέγεθος του ΑΕΠ να μειώνεται, ωστόσο ως απόλυτο νούμερο συνεχίζει να τρομάζει τους Έλληνες και τις διεθνείς αγορές, στις οποίες ετοιμάζεται να ξαναβγεί η χώρα.
Την διαφορά στα έσοδα, όπως και φέτος έτσι και του χρόνου, θα κάνουν οι φόροι στην περιουσία που λόγω του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν έναν «λογαριασμό» 3,5 δισ. ευρώ -θα «αρμέξει» περισσότερους από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ασφυκτικά είναι τα μεγέθη για την κοινωνική ασφάλιση. Παρ’ όλη την τεράστια ροή χρήματος από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους το 2014, και πάλι τα ταμειακό ισοζύγιο του τρέχοντος έτους βγήκε ελλειμματικό κατά 807 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: