Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ανοίγουν την όρεξη στα κοράκια των πλειστηριασμών

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το κράτος φορολογεί τα ακίνητα με βάση τις υψηλές αντικειμενικές αξίες του 2007, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες και την ίδια στιγμή σχεδιάζει οι πλειστηριασμοί να γίνονται βάσει των κατακρημνισμένων εμπορικών αξιών.
Στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα βγάζουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα λόγω χρεών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καθώς τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται οι εμπορικές τιμές –που σήμερα είναι πολύ χαμηλές– και όχι οι υψηλές αντικειμενικές.
Η σχετική διάταξη έρχεται να υποστηρίξει την επερχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθώς στις 31/12/2014 λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, κι έτσι οι τράπεζες θα μπορούν πιο εύκολα να «ξεφορτωθούν» ακίνητα των «κόκκινων» δανείων. Η σχετική ρύθμιση με την οποία καθορίζεται σε ποια τιμή θα γίνονται πλέον οι πλειστηριασμοί βρίσκεται στα άρθρα 995 και 997 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπει ότι:
Για την εκτίμηση της αξίας τους ακινήτου που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. Στη φάση του πλειστηριασμού η τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ορίζεται στα τουλάχιστον 2/3 της εμπορικής αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.

Η ρύθμιση πριμοδοτεί επί της ουσίας τα «κοράκια» της αγοράς καθώς θα μπορούν έναντι χαμηλού τιμήματος να αποκτούν ακίνητα υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

Στο νομοσχέδιο Χαρδούβελη - Αθανασίου προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Κι αυτό γιατί εκκρεμεί το ζήτημα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση και την τρόικα να φέρονται να έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να παζαρεύουν για το αν θα δοθεί παράταση της προστασίας για 6 μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων, Σταύρο Παραδιά: «Είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο το κράτος να φορολογεί τους ιδιοκτήτες στη βάση των εκτός πραγματικότητας αντικειμενικών αξιών του 2007 και την ίδια ώρα να θεσπίζει τη δυνατότητα πλειστηριασμού ακινήτων με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα την απόστασή τους από τις πραγματικές αξίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: