Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Βιάζονται να υπογράψουν το «σκότωμα» του Ελληνικού

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ παίζουν τα ρέστα τους για το Ελληνικό και ρισκάρουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος μόνο και μόνο για να προλάβουν να επικυρώσουν τη σύμβαση με τη Lamda Development Α.Ε. του ομίλου Λάτση στη Βουλή, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικές εξελίξεις που θα τους δέσουν τα χέρια.
Η στρατηγική της κυβέρνησης θυμίζει πρακτικές χαλιφάτου, αφού έδωσε εντολή στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, να σπεύσουν να υπογράψουν τη σύμβαση με την εταιρεία συμφερόντων Λάτση, στις 14 Νοεμβρίου, επτά ημέρες, δηλαδή, μετά τη γνωμοδότηση του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί της νομιμότητας της σύμβασης.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δεν περίμεναν καν να τους δοθεί η απόφαση με το σκεπτικό της γνωμοδότησης και κουτοπόνηρα έβαλαν τις υπογραφές τους στη σύμβαση χωρίς να περιμένουν να δουν εάν θα κατατεθούν αιτήσεις αναθεώρησης της απόφασης και το θέμα της σύμβασης θα κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης να δράσει εκτός ορίων νομιμότητας είναι αμιγώς πολιτική, αφού θέλει με κάθε κόστος η σύμβαση να κατατεθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου, μια και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και μιας εκλογικής ήττας θα την εκθέσει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Παράλληλα, όπως επισήμαναν στο «Π» άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιθυμούν διακαώς να δεσμεύσουν με σύμβαση ψηφισμένη από τη Βουλή την επόμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταστήσουν την ακύρωση της σύμβασης για το ξεπούλημα του Ελληνικού, υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, αφού θα δεσμεύεται και από υπέρογκες ρήτρες.

Ποινικές ευθύνες

Η εξέλιξη της υπόθεσης προκαλεί πολιτικές εντάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει ότι η υπογραφή της σύμβασης είναι παράνομη και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θα βρεθούν αντιμέτωπα στο μέλλον με ποινικές ευθύνες.

Στην αντεπίθεση πέρασε και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, που απέστειλε εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ καλώντας το να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, γιατί «σε αντίθετη περίπτωση συντρέχουν ευθύνες των εμπλεκομένων στην παρούσα αγοραπωλησία οργάνων (ποινικές, αστικές, πειθαρχικές) και ως προς αυτές επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

Όπως επισημαίνεται στο εξώδικο, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία του ομίλου Λάτση, πριν δημοσιευθεί το σύνολο της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν κοινοποιηθεί σε όλους, πριν περάσουν 15 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης και πριν εκδικαστούν από την Ολομέλεια τυχόν αιτήσεις αναθεωρήσεως κατά της απόφασης. Και αυτό γιατί «σε περίπτωση που η Ολομέλεια κρίνει ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, και το σχέδιο σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ευθύνεται για τυχόν ποινικές ρήτρες και αποζημιώσεις που μπορεί να εγερθούν από την εταιρεία, που φέρεται ως πλειοδότης, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Επιτροπής Οικολογίας του κόμματος σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, που μετρά τις τελευταίες της μέρες, «προσπαθεί να κλείσει άρον άρον τις δουλειές που έχει ανοίξει και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα». Παράλληλα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση απονομιμοποιημένη και την υπογραφή της σύμβασης παράνομη πράξη, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ «άντρο» αδιαφάνειας, παρατυπίας και υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως εργαλείο εκβιασμού τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Lamda Development για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κώλυμα θα προκύψει μετά την υπογραφή της σύμβασης, επιδιώκει να θέσει προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Το νομικό «οπλοστάσιο»

Το νομικό μπρα ντε φερ, πάντως, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφού κάτοικοι και φορείς, που είναι κάθετα αντίθετοι με την εκποίηση του Ελληνικού έναντι πινακίου φακής και με το σχέδιο της δημιουργίας μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις με αιχμή την Περιφέρεια Αττικής, που παρέστη ως διάδικος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως εξήγησε στο «Π» ο Γιάννης Καρδάρας, νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, η Περιφέρεια Αττικής έχει το δικαίωμα εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ασκήσει αίτηση αναθεώρησης, να προσφύγει, δηλαδή, στην επταμελή – Ολομέλεια – σύνθεση του δικαστηρίου.

Παράλληλα, όπως μας επισήμανε ο Γ. Καρδάρας, υπάρχουν και άλλα ένδικα μέσα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ, που λειτουργούν εντός της προς εκποίηση έκτασης στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα μπορεί να κατατεθεί αγωγή στα αστικά δικαστήρια με την οποία η Περιφέρεια να αιτείται να αναγνωριστεί η κυριότητά της και να της αποδοθεί έκταση 40.419 τ.μ. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπλοκή της όλης διαδικασίας εκποίησης, αφού η αγωγή θα εγγραφεί στα βιβλία διεκδικήσεων του υποθηκοφυλακείου Παλαιού Φαλήρου, όπου υπάρχει, ήδη, εγγραφή της κυριότητας της έκτασης των 40.419 τ.μ. υπέρ της Περιφέρειας.

Έτσι, μας επισήμανε ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, θα προστεθεί ακόμα άλλο ένα θέμα στην πολυδαίδαλη διαδικασία εκποίησης, αφού θα αμφισβητείται η κυριότητα μιας έκτασης που με νόμο το Δημόσιο έχει παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (ΤΔ-165/14)


1. Ο παρών διαγωνισμός αφορά τη ανάθεση για τη σύναψη Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, για την ομαδική ασφάλιση των προστατευόμενων μελών των εργαζομένων  της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, με δικαίωμα παράτασης μέχρι τρεις (3) μήνες με αναλογικά ασφάλιστρα.

2. Δεκτές στο διαγωνισμό γίνονται εταιρείες και επιχειρήσεις ή συμπράξεις εταιρειών ή/και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλισης από το καταστατικό των οποίων σαφέστατα προκύπτει ότι η παροχή των ζητουμένων υπηρεσιών εντάσσεται στον εταιρικό τους σκοπό και οι οποίες:

• Έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα τις διατάξεις του Ν.Δ. 400/70, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

• Έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλου πλην της Ελλάδος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ) και έχουν την κεντρική τους διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή τους ή την έδρα τους στο εσωτερικό της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ.

•  Έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία τρίτων χωρών, που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 2513/97.

Δεκτές επίσης στο διαγωνισμό γίνονται οι συμπράξεις/ κοινοπραξίες μεταξύ των παραπάνω εταιρειών ή/ και επιχειρήσεων με οποιουδήποτε συνδυασμό.

Δεν γίνεται αποδεκτή η συμμετοχή πρακτόρων, ασφαλειομεσιτών και μεσαζόντων εν γένει.

Επισημαίνεται ότι κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος μιας και μόνο σύμπραξης/κοινοπραξίας.

3. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τυχόν απορίες και ερωτήματα σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού απευθυνόμενοι εγγράφως στην κάτωθι διεύθυνση το αργότερο μέχρι τη 19.11.2014, με ρητή αναφορά στον τίτλο του διαγωνισμού. Η ΣΤΑΣΥ θα συγκεντρώσει όλα τα ερωτήματα και έως την 24.11.2014 θα εκδώσει Τεύχος Διευκρινίσεων.

4. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το Τεύχος Διακήρυξης και το Τεύχος του Ασφαλιστικού Προγράμματος επιτόπου ή μέσω ταχυδρομείου απευθυνόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ως εξής:

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

Γραφείο Κεντρικής Γραμματείας
Αθηνάς 67, 10552 Αθήνα
Τηλ.:  214-4141369 & 214-4141138 – Fax: 210 3223935
           (εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 - 15:00)
ή από την ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ www.stasy.gr

Ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών ορίζεται η 28.11.2014 και ώρα 12.00. Η γλώσσα σύνταξης των υποβολών είναι η Ελληνική.

Η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί την 28.11.2014 και ώρα 12:30 στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ, Αθηνάς 67.

5. Η ανάθεση θα γίνει στον Διαγωνιζόμενο που υπέβαλε την πιο χαμηλή τιμή.

6. Με την υποβολή της προσφοράς απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό, για ποσό ίσο με δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500,00 €) Ευρώ ή η κατάθεση  του ποσού της εγγύησης στο ταμείο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., (Αθηνάς 67, Αθήνα)  με μετρητά ή με τραπεζική επιταγή ημέρας, της οποίας η εγκυρότητα θα ελέγχεται αυθημερόν. Η κατάθεση γίνεται μία ημέρα πριν από την  ημερομηνία υποβολής της προσφοράς.

Ο Ανάδοχος θα καταθέσει Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης ποσού ίσου με το 10% του συνολικού συμβατικού τιμήματος της οικονομικής του προσφοράς.

Αντί για εγγυητική επιστολή ο Ανάδοχος μπορεί να καταθέσει το ποσό της εγγύησης στο ταμείο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Αθηνάς 67, Αθήνα)  με μετρητά ή με επιταγή ημέρας, της οποίας η εγκυρότητα θα ελέγχεται αυθημερόν.

Υποδείγματα των Εγγυητικών Επιστολών δίνονται στα τεύχη του διαγωνισμού.

7. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τα συνολικά ασφάλιστρα για το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000,00 €) Ευρώ. Προσφορές που θα υπερβούν την προϋπολογιζόμενη δαπάνη δεν θα γίνουν δεκτές.

8. Δεν επιτρέπεται η υποβολή προσφοράς για μέρος των ζητουμένων υπηρεσιών ή η υποβολή εναλλακτικής προσφοράς για τις ζητούμενες υπηρεσίες.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: