Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το Βήμα πηδάει από το πλοίο

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει το Βήμα της Κυριακής με το κεντρικό του ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την άτακτη υποχώρηση για την ένταξη του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων, την παραίτηση του βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη και το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γκίκα Χαρδούβελη στην φορολογική πολιτική. Παράλληλα με το κεντρικό του άρθρο ο Σταύρος Ψυχάρης παίρνει αποστάσεις από τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα».
Η παραίτηση Ανδρέα Ψυχάρη
Την Παρασκευή η τροπολογία για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από την ρύθμιση των 100 δόσεων πέρασε με διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια παραίτηση που προκάλεσε θόρυβο στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ο Ανδρέας Ψυχάρης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως παραιτήθηκε απογοητευμένος από τα πολιτικά κόμματα που «δεν μπορούν να συζητήσουν και συμφωνήσουν» για σημαντικά ζητήματα που «η κοινωνία ομονοεί», αλλά και γιατί «στενοχωριέται να βλέπει την κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται πως εκτός από τους αριθμούς υπάρχουν και οι Έλληνες που αναμένουν κινήσεις στήριξης του εισοδήματος και όχι διευκολύνσεις πληρωμής». Παράλληλα αφήνει αιχμές για την διαπραγμάτευση με την τρόικα λέγοντας: «θα άξιζε τον κόπο να αντισταθούμε στην τρόικα όταν επιχειρεί να μας επιβάλει να μην αγγίξουμε το πλεόνασμα, αδιαφορώντας αν ένα κομμάτι του το έχουν ανάγκη εκείνοι που με το εισόδημά τους το δημιούργησαν». Καταλήγοντας αναφέρεται και στην απογοήτευσή του για «το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής»
Ωστόσο η Εφημερίδα των Συντακτών σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ρομαντισμός στο όνομα του πατρός» παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα για τους λόγους που ο Ανδρέας Ψυχάρης αποφάσισε να παραιτηθεί. «Για την παραίτησή του ο Ανδρέας Ψυχάρης (υιός του Σ. Ψυχάρη του μεγάλου αφεντικού του ΔΟΛ) επικαλείται απογοήτευση, αλλά οι κακές γλώσσες την αποδίδουν στη μη ρύθμιση των δανείων τού πατέρα του, Σταύρου, στο Συγκρότημα Λαμπράκη και στη δύσκολη επανεκλογή», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Για τους προσεκτικούς αναγνώστες και γνωρίζοντες τα γρανάζια της διαπλοκής και μόνη η επιστολή αποκαλύπτει τουλάχιστον τον έναν εκ των πραγματικών λόγων της παραίτησής του. «Δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για αυτονόητα», αναφέρει ως πρόλογο στην επιστολή του. «Αυτονόητο», λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα ήταν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια να περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Λαμπράκη, φευ όμως...»
Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ακόμη: «Καθόλου αμελητέο για τον παραιτηθέντα είναι και το γεγονός ότι, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου, ο κ. Ψυχάρης για ακόμη μία φορά δεν υπουργοποιήθηκε. Με δεδομένα τα στοιχεία που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά από τον πατέρα του, βάσει τον οποίων η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα κι ο ίδιος έχει απειροελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής, φρόντισε να μαγειρέψει πριν πεινάσει».

Με το καλημέρα... ήρθε και το Βήμα
Το «Βήμα της Κυριακής», δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη, γράφει στο πρωτοσέλιδό του: «Παγιδευμένος στο δίκτυο λαθών και τρόικας ο Σαμαράς». Στο ρεπορτάζ τα λάθη προσδιορίζονται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται παγιδευμένοι εξαιτίας ενός κυκεώνα δικών τους λαθών, αλλά και των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας», αναφέρει και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «για μια ακόμη φορά αντί η κυβέρνηση να ξεπερνά τις συμπληγάδες των μνημονίων εμφανίζει εικόνα παραλυσίας (...) Η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Γκίκα Χαρδούβελη για να κλείσει εσωτερικά μέτωπα αποδυνάμωσε συνολικά την κυβέρνηση, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Μάλιστα στο ρεπορτάζ ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρεται ως «το εύκολο θύμα».
Για την δυσαρέσκεια των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική αφήγηση περί εξόδου από το μνημόνιο αναφέρεται πως «δεν είναι μόνο τα μπρος – πίσω στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (...) Η δυσαρέσκεια πηγάζει κυρίως από την αισιοδοξία που καλλιεργούσε το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες ότι φεύγουν η τρόικα και το ΔΝΤ». Σε αυτό το σημείο διαχωρίζει τη στάση που κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας πως οι διαφοροποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν «συνεχείς, καθώς επέμενε να μιλάει για δύσκολη διαπραγμάτευση». Καταλήγοντας στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «σε μια φάση που δεν συγχωρούνται λάθη και κόπωση χρειάζεται κάτι παραπάνω από την αυτοκριτική του κ. Σαμαρά για τη «λαθάρα» του ΕΝΦΙΑ».

Αποστάσεις και από την αναθεώρηση του Συντάγματος
«Το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου του Βήματος της Κυριακής που υπογράφει ο Σταύρος Ψυχάρης. Την ώρα που η ΝΔ προωθεί αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκδότης της εφημερίδας ξεκινάει το άρθρο του αναφέροντας πως «το Σύνταγμα της Ελλάδας υπήρξε ανέκαθεν ένας αγωνιστικός χώρος για τους Έλληνες πολιτικούς» και αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους καταλήγει: «Τώρα βρισκόμαστε στις παραμονές μιας νέας αρχής για αναθεώρηση του Συντάγματος. Η μεταβολή αυτή θα είναι ανώφελη και επικίνδυνη αν οι δυνάμεις ολόκληρου του πολιτικού τόξου δεν συμφωνήσουν ότι το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα για να παίζουν διάφοροι εν ου παικτοίς».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: