Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Καθαρή λύση τώρα! - Να μη χαθεί το momentum!

Η κρίση εκπροσώπησης που έχει σημαδέψει ολόκληρη την περίοδο του Μνημονίου αυτές τις μέρες υποτροπιάζει. Κινητοποιούνται μηχανισμοί υποσχέσεων, πιέσεων και εκβιασμών για να δοθεί η εντύπωση ότι είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της προεδρικής εκλογής απ' αυτή τη Βουλή. Ενεργοποιείται παρασκήνιο οικονομικών παραγόντων και διεθνών κύκλων προκειμένου να υποθηκευτούν πολιτικά οι εκλογές και να δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.
Η κυβέρνηση σπεύδει να δεσμεύσει τη χώρα με νέες συμφωνίες και νέο Μνημόνιο. Η νέα συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να περάσουμε μια επικοινωνιακή κόλαση, ώστε να δικαιολογηθεί η συμφωνία ως Καθαρτήριο.


Η περιβόητη συμφωνία για την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί, το πιθανότερο κατά τη συζήτηση στη Βουλή του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την επιδίωξη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να αποτραπούν οι εκλογές. Το μνημονιακό κατεστημένο υπογείως "διαπραγματεύεται" την ψήφο ακόμη και υποδίκων βουλευτών της Ν.Δ. Η μεθοδολογία Μπαλτάκου επανέρχεται στο προσκήνιο...

Ο στόχος του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος για την "επόμενη μέρα" κινητοποιεί πρόσωπα, κέντρα και πρακτικές, που στο όνομα της συναίνεσης επιχειρούν την περιθωριοποίηση της λαϊκής αξίωσης για δημοκρατική ανατροπή, ως αναγκαία αφετηρία μιας νέας εθνικής - κοινωνικής πορείας με θεμέλιο τη Δικαιοσύνη. Όχι μόνο την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη δημοκρατική εξυγίανση, τη διερεύνηση των σκανδάλων πολιτικής διαφθοράς, όπως αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με πρωταγωνιστή τον Γ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ.  Διερεύνηση των σκανδάλων που συνετέλεσαν στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτό το ενδεχόμενο, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι ένας επιπλέον παράγοντας για τον οποίο η διαπλοκή συμπαραστέκεται στον Σαμαρά.

Το σύστημα θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να προλάβει στοιχειωδώς να αναταχθεί. Με την ανασυγκρότηση της Δεξιάς, αλλά και τη διάσωση της εναπομείνασας Κεντροαριστεράς, που βρίσκεται σε δορυφορική σχέση προς τη Δεξιά. Ακόμη, με την κατ' ουσίαν δορυφοροποίηση και νέων πολιτικών σχηματισμών, που ψαρεύουν στα θολά νερά της κρίσης του κομματικού φαινομένου.

Στον αντίποδα αυτών των κινήσεων των δυνάμεων του συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος και δεσμευμένος να ανοίξει τον δρόμο για τη δημοκρατική ανατροπή. Με καθαρούς όρους, μπροστά στο λαό, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος να επιβάλει το "ματ" με εκλογές τώρα. Δεν παραγνωρίζουμε τις υποκειμενικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στη μάχη για να γίνουν εκλογές τώρα κρίνεται, όμως, η πολιτική αποτελεσματικότητά του και η εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου της δημοκρατικής αναγέννησης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ο αντίπαλος βυσσοδομεί. 

Είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάρτηση με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, η ικανότητά του να δημιουργεί συναινέσεις δημοκρατικών - αντιμνημονιακών δυνάμεων και προσωπικοτήτων γύρω από το πρόγραμμά του, χωρίς υπολανθάνουσα αλαζονεία, με κατανόηση της πραγματικότητας που αλλάζει και της στιγμής που δεν πρέπει να χαθεί. Η μάχη για να μη συγκεντρωθεί τώρα η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να γίνουν εκλογές δεν αποτελεί στενά κομματικό στόχο, αλλά λαϊκή αξίωση για να προληφθούν τα χειρότερα, για να αποτραπεί η εμπέδωση του μνημονιακού ζόφου. Όλοι τώρα μετριόμαστε!

Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: