Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συνέχιση του Μνημονίου "ως έχει", επιβάλει στην κυβέρνηση το Βερολίνο

"Το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, υποδεικνύοντας σαφέστατα τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.
Όπως μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλε, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης επικρατεί "αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου να πάρουν μια απόφαση", καθώς "κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Αθήνα θα διακινδύνευε να χαθούν οι επίπονες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια".
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα «dirty exit», δηλαδή μια άμεση έξοδο από τη δανειακή σύμβαση, αρνούμενη τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ". Μάλιστα, υπενθυμίζει με νόημα ότι "μια ανάλογη ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, πρόσφατα, είχε οδηγήσει σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων για ελληνικά ομόλογα".

Ως προς την εικόνα της τρόικας στην Ελλάδα, το Βερολίνο έχει "γνώση για το πόσο μισητή είναι στους Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί". Υποστηρίζει όμως "θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η τρόικα συνέβαλε στη χάραξη ενός επιτυχημένου δρόμου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις" και ότι αυτή η πορεία "θα πρέπει να γίνει μη ανατρέψιμη". Προς τούτο, υποδεικνύει στην Αθήνα να αποδεχθεί "μια μεταβατική φάση έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στις χρηματαγορές". Επαναλαμβάνει όμως με κάθε κατηγορηματικότητα ότι το τρέχον πρόγραμμα πάντως "θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει" στο ελληνικο πολιτικό σκηνικό.
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: