Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Έφυγε το mail στην τρόικα...Ιδου τα νέα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση

Οι προτάσεις- απαντήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα εκκρεμή ζητήματα εστάλησαν στην Τρόικα, μετά από τηλεφωνικές επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το βράδυ του Σαββάτου, στις οποίες έγινε ανάλυση σημείο προς σημείο. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ότι δηλαδή υπάρχουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, η πίεση που δέχεται η Αθήνα αφορά την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και την κατάργηση του χαμηλότερου συντελεστή που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, ξενοδοχεία και θεατρικές παραστάσεις. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει η απαίτηση για αύξηση του υψηλότερου συντελεστή από 23 σε 23,5%, του χαμηλότερου από 6,5% σε 9,5% και η επαναφορά σε κανονικά επίπεδα του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Το μισθολόγιο στο Δημόσιο
Περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων είναι επίσης ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, δρομολογείται από τον Ιούλιο το ψαλίδισμα μέρους ή ολόκληρου του ποσού της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν τα όρια του ενιαίου μισθολογίου από 80 έως 690 ευρώ το μήνα. Ακόμη, διαφαίνεται η καθιέρωση νέου κλιμακίου με αμοιβές ιδιωτικού τομέα, αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο, ενώ «ψαλίδι» θα πέσει και στα κονδύλια για τις έξτρα αμοιβές, όπως οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, εκτός έδρας, οδοιπορικά και υπερωρίες, αλλά και στις αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που δεν έχουν συμμορφωθεί με το ενιαίο μισθολόγιο.

Το ασφαλιστικό
Αμετακίνητη στην απαίτηση για υιοθέτηση επώδυνων μέτρων εμφανίζεται η Τρόικα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης, για ανασυγκρότηση και ενοποίηση ταμείων, στο προσκήνιο ήρθε νέα φόρμουλα που προβλέπει:
  • κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο ηλικίας
  • δραματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 έτη για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας
  • μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1.1.2015
  • καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
  • διετές «πάγωμα» συντάξεων για 2016-2017 πέρα από το 2015
anemosantistasis 

Δεν υπάρχουν σχόλια: