Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» δίνει προβάδισμα 4,3% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου, ενώ το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 4,7 μονάδων. Τέλος, στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 11,5 μονάδων στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Στην έρευνα της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% και η ΝΔ 27% στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής. Το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενισχυμένο σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας για τον Οκτώβρη (35,5%) ενώ το ποσοστό της ΝΔ έχει παραμείνει σταθερό. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 1% . Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% .

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42% του δείγματος και τον Αλέξη Τσίπρα το 29%, ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, έναντι του 17% που δηλώνει ικανοποιημένο. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.
Στην έρευνα της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,9% έναντι της ΝΔ που λαμβάνει 19,6% στην πρόθεση ψήφου. Τρίτο κόμμα στη σειρά προτίμησης του εκλογικού σώματος, με βάση τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου, αναδεικνύεται το «Ποτάμι» (7,5%).


Ακολουθεί το ΚΚΕ (5%), ενώ αποδυναμωμένο καταγράφεται το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (4,9%). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 4% και οι ΑΝΕΛ οριακά υπερβαίνουν το εκλογικό μέτρο (3,1%). Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1,4%.

Με την αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 30,6% και η ΝΔ το 25,1%. Το Ποτάμι παραμένει τρίτο κόμμα με 9,6% και ακολουθούν ΚΚΕ 6,4%, Χρυσή Αυγή 6,3%, ΠΑΣΟΚ 5,1% και ΑΝΕΛ 4%.

Η πλειονότητα των ψηφοφόρων πάντως, τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ποσοστό 60% απαντά «όχι» ή «μάλλον όχι» έναντι ενός 37,8% που λέει «ναι» ή «μάλλον ναι» σε πρόωρες εκλογές.

Προβάδισμα 4,7 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.


Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,3% τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 18,6%. Τρίτο έρχεται το Ποτάμι με 5,9% και ακολουθούν ΚΚΕ με 4,4%, ΠΑΣΟΚ με 3,7%, Χρυσή Αυγή με 3,5% και ΑΝΕΛ με 2,8%.


Σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 51% των πολιτών προτιμά να εκλεγεί από την παρούσα Bουλή ενώ το 44% θέλει να προηγηθούν πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: