Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση σέρνει τη χώρα σε περιπέτειες

Στέλιος Κούλογλου
Η προσπάθεια των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε τρόπο, εγκυμονεί νέους, σοβαρότατους κινδύνους για την οικονομία και την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας. Παρά το φιάσκο της εξόδου στις αγορές, οι ηγέτες της συγκυβέρνησης σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ξανά την οικονομία για πολιτικά παιχνίδια, ενώ συγχρόνως υποχωρούν σε όλες τις αξιώσεις της τρόικας, με μοναδικό αντάλλαγμα το νέο μνημόνιο να βαπτιστεί με άλλο όνομα, για να «πουληθεί» στη κοινή γνώμη.
Στα νέα επώδυνα μέτρα που η τρόικα απαιτεί, περιλαμβάνονται σημαντικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις(από 10-25%) με τις περικοπές στις επικουρικές να φτάνουν στο 80%. Θα μειωθεί επίσης το ΕΚΑΣ και ο αριθμός των συνταξιούχων που το δικαιούνται. Το μόνο που ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές είναι τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν αργότερα, στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου που θα βαπτιστεί «Οδικός Χάρτης» ή κάτι παρόμοιο.
Για να εμφανιστεί, στην νέα συμφωνία, ότι το ΔΝΤ ότι θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, η κυβέρνηση κάνει ένα δωράκι στην κυρία Λαγκάρντ, στην οποία θα ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει τα 12,5 δις που υπολείπονται έως τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία. Στα πλαίσια ανάλογων παραχωρήσεων θα επιστραφούν στο ESM και τα 11,5 δις που έχουν «περισσέψει» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν η τρόικα, που ζητά όλο και περισσότερα, δεχθεί να παίξει το πολιτικό παιχνίδι και η συμφωνία προχωρήσει, το Μέγαρο Μαξίμου θα "παίξει τα ρέστα του" στο δεύτερο μέρος του σχεδίου, την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Στις δέκα μέρες ανάμεσα στην πρώτη, άκαρπη αφού απαιτούνται 200 ψήφοι και την δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία στην οποία χρειάζονται 180 βουλευτές, θα οργανωθεί ένα remake της εκστρατείας φόβου του 2012, με αναλήψεις από τις τράπεζες και φήμες για bank run, άνοδο των spreads, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κλπ. Στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας και με την βοήθεια μηχανισμών εξαγοράς (η υπόθεση Καρατζαφέρη απέδειξε άλλωστε ότι ο "πατριωτισμός" έχει καλές... οικονομικές αποδόσεις) θα γίνει προσπάθεια προσεταιρισμού των βουλευτών που θα χρειάζονται για να συμπληρωθούν οι 180.

Στην απέλπιδα αυτή προσπάθεια να παραμείνει στο παιχνίδι- τελευταία καθώς οι προθεσμίες εκπνέουν και το γερμανικό κοινοβούλιο που πρέπει να επικυρώσει τις όποιες συμφωνίες θα κλείσει λογω Χριστουγέννων- η κυβέρνηση κάνει συνεχείς υποχωρήσεις, που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως σκληρές διαπραγματεύσεις. Στο Βερολίνο, από όπου γράφεται αυτό το άρθρο Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν είχαν συναντήσει ούτε στις παλιότερες συζητήσεις με τις άλλοτε χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού», μετά την κατάρρευση του.

«Δεν τολμήσαμε καν να πούμε στην τρόικα για φοροελαφρύνσεις», λέει στην εφημερίδα «Πολιτική και Οικονομική Αγορά» αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι οι φοροελαφρύνσεις ήταν μέρος των επίσημων εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: